Sexlivmænd

Mænd, sexliv og diabetes

Diabetes kan betyde, at du har svært ved at få rejsning, og problemer med potensen påvirker sexlivet og livskvaliteten.

Kærlighed

10 gode råd til et bedre sexliv

Hav så god blodsukkerregulering som muligt

Stop med at ryge, hvis du ryger

Nedsæt alkoholforbruget

Tab dig, hvis du er overvægtig

Dyrk motion

Træn din bækkenbund (ja – det gælder også mænd)

Tal med din partner om problemerne

Modtag og giv kærtegn uden sex

Prøv noget nyt

Husk at kysse og grine sammen

Problemer med rejsning er udbredt

Rejsningsproblemer er den seksuelle komplikation, der hyppigst forekommer hos mænd med diabetes. Problemet er hyppigere, jo ældre du er, og jo længere tid, du har haft diabetes. Generelt oplever mænd med diabetes rejsningsproblemer ca. 10 år tidligere end mænd uden diabetes.

Du skal have lidt af problemer med rejsningen i flere måneder, før man bruger udtrykket impotens.

Hvad sker der ved rejsning?

Får du bliver seksuelt påvirket, sender hjernen signaler via nervebanerne og ud til de blodkar, der løber til og fra penis. Disse signaler betyder, at der strømmer blod til penis. Penis klemmer blodårerne af, så blodet ikke strømmer væk fra penis igen. Dermed bliver penis fyldt med blod, så du gradvist får rejsning.

For at dette samspil fungerer, skal både blodårer og nervebaner altså fungere, som de skal. Samtidig er rejsning også betinget af lyst og stimulering fra f.eks. syn, duft, berøring eller noget andet, du tænder på.

 

Sex er godt for livskvalitet og blodsukker

Lad være med at give op. For et meningsfyldt sexliv styrker dit parforhold, og det at være intim med et andet menneske kan fungere som en slags ”helle”, hvor du finder kræfter og overskud til at mestre din diabetes endnu bedre.

Faktisk er der gennemført undersøgelser, som tyder på, at når du søger råd og vejledning om seksuelle komplikationer i forbindelse med din diabetes, så får du bedre blodsukkerværdier end dem, der giver op på forhånd. Simpelthen fordi sex kan give større livsmod og motivation for at passe sin diabetes. Modsat kan et dårligt sexliv give skrantende parforhold og mindre selvtillid.

Årsager til seksuelle komplikationer

Årsagen kan være, at bekymringer og tanker om sygdommen gør dig uoplagt, og at højt blodsukker gør dig træt. Fysisk sker der helt konkret det, at hvis du gennem nogle år har haft diabetes, som ikke har været så godt reguleret, kan det påvirke potensen.

Svækket følesans og åreforkalkning

Diabetes kan medføre:

  • Nerveskader (neuropati) på grund af diabetes. Det svækker følesansen i kønsorganerne, og det kan også give såkaldt ”retrograd ejakulation”, hvor sæden løber baglæns op i blæren, fordi lukkemusklen mellem blære og urinrør ikke fungerer normalt.
  • Åreforkalkning, og dermed snævre årer, som betyder, at blodet har svært ved at løbe ud i penis i forbindelse med seksuel ophidselse.

Årsager til rejsningsproblemer

    Årsager til rejsningsproblemer
  • Er du for træt til sex?

    + -

    Mange bliver stressede på grund af tanker og bekymringer i forhold til diabetes, og højt blodtryk kan gøre dig træt. I perioder kan du føle dig udmattet, når du har en kronisk sygdom, som du skal passe hver dag. Det kan betyde, at du mangler det overskud, som skal til for at have lyst til sex.

  • Er din diabetes velreguleret?

    + -

    Dårlig diabetesregulering i længere tid nedsætter lysten – men også evnen til at få rejsning, fordi nervebaner og blodkar bliver skadet af højt blodsukker. Beskadigede nervebaner nedsætter følesansen, og forsnævrede blodkar betyder, at der ikke løber så meget blod ud i penis. Så hvis din diabetes ikke er velreguleret, går det ud over både din stimulering og de blodkar, der skal pumpe penis op. Hvis du oveni har forhøjet blodtryk, kan det forværre komplikationerne.

  • Tager du medicin?

    + -

    Visse former for medicin kan gå ud over din evne til at opnå rejsning. Tal med din læge, hvis du tager én eller flere af disse typer:

    • Nervemedicin
    • Sovemedicin
    • Hjerte- og/eller blodtryksmedicin
  • Skru ned for røg og alkohol

    + -

    Tobaksrygning, hash og overdreven indtagelse af alkohol nedsætter din seksuelle formåen.

  • Hvor tit har du problemer med rejsning?

    + -

    Du må endelig ikke lade dig slå ud af nogle få mislykkede forsøg på samleje, eller at din penis ikke kan holde sig stiv længe nok til at gennemføre sex. For det kan føre dig ind i en ond cirkel med præstationsangst og bekymringer, der giver næring til seksuelle komplikationer.

    Det er helt normalt at have svært ved at få rejsning, hvis du f.eks. er stresset, har influenza eller af helt almindelige årsager ikke lige er på toppen. Der er ikke tale om impotens, selvom du af og til synes, din penis ikke fungerer, som du gerne vil have det.

Behandling af rejsningsproblemer

    Behandling af rejsningsproblemer
  • Sexologisk behandling

    + -

    Hvem taler du med om seksuelle problemer? Mange mænd svarer ”ingen”, og det kan være svært at finde mod og overskud til at gøre noget ved det. For dårligt sexliv kan være forbundet med tabu.  Nogle får talt med partneren om det, og måske har du også en god kammerat at tale med.

    Tal med din diabetesbehandler

    Uanset, hvad årsagerne til dine rejsningsproblemer er, så er det en god idé at tage emnet op, når du er hos din diabetesbehandler. Her taler du med en fagperson, der har indsigt i seksuelle komplikationer i forbindelse med diabetes, og som kan henvise dig til sexologisk behandling. Rigtig mange overvinder komplikationerne med god rådgivning, medicin og/eller hjælpemidler

  • Potenspiller kan give ”normal” rejsning

    + -

    Der er forskellige potenspiller, som fremmer ”normal” rejsning på den måde, at de ikke giver spontan rejsning, men venter med at virke, til du bliver seksuelt stimuleret. Pillerne får muskelcellerne i penis til at slappe af, så blodet lettere kan løbe til penis og give rejsning.

    Virker pillerne for dig?

    Du skal prøve pillerne 4-8 gange før du kan se, hvordan de virker for dig. Rigtig mange mænd med diabetes, der har problemer med rejsning, har gavn af potenspiller, men der er ingen garanti. Hvis de ikke virker for dig, kan du bede lægen om henvisning til en ekspert i rejsningsproblemer.

    Er der bivirkninger?

    De mest almindelige er hovedpine, rødmen og hedeture. I nogle tilfælde kan der opstå svimmelhed eller synsforstyrrelser. Som regel er bivirkningerne milde og forsvinder hurtigt af sig selv. Potenspiller øger ikke direkte risikoen for hjerteanfald, men som hjertepatient skal du altid være opmærksom på, at du øger det fysiske aktivitetsniveau i forbindelse med samleje.

    Tag ikke potenspiller, hvis du:

    • Har alvorlige hjerte- eller leverproblemer
    • Er i dialysebehandling
    • Har en degenerativ øjensygdom
    • Tager hjertemedicin som indeholder nitrater eller nitrogenoxid
    • Tager anden medicin mod rejsningsproblemer
    • Er i behandling med alfa-blokkere
  • Injektionsbehandling

    + -

    Ved at sprøjte medicin direkte ind i svulmelegemet i penis kan næsten alle mænd få rejsning. Med en tynd kanyle sprøjter du medicin ind, der får blodkarrene i penis til at slappe af, så blodet lettere kan løbe til penis. En variant er, at medicin i tabletform bliver ført ind i urinrøret, hvor tabletten bliver opløst og derefter påvirker blodkarrene.

    Rejsningen varer nogle timer uanset, om du har lyst til sex og uanset, om du har fået orgasme og/eller udløsning.

  • Vakuumbehandling/penispumpe

    + -

    En penispumpe er en cylinder af plexiglas. Den virker ved at føre penis ind i pumpens hulrum, hvorefter du via pumpens kraft skaber undertryk i cylinderen. Undertrykket betyder, at penis bliver fyldt med blod, så der opstår rejsning.

    Når rejsningen er tilstrækkelig, sætter du en penisring på, der virker som en elastik, som hindrer blodet i at løbe væk fra penis igen.

  • Penisprotese

    + -

    En protese er absolut sidste udvej, fordi det kræver et omfattende og kompliceret indgreb, hvor alt væv i penis bliver fjernet og erstattet med en penisprotese. Du vil stadig kunne få orgasme og udløsning.

    Sådan er protesen bygget

    En penisprotese er oppustelig og består af to rør, der bliver opereret ind i hvert af de tre svulmelegemer. Rørene er forbundet med tynde slanger til en lille pumpe, der sidder i den ene side af pungen over testiklen. Ud over de oppustelige rør er der et tyndt rør, som er forbundet til en væskebeholder, der bliver anbragt i bugvæggen.

    Sådan virker protesen

    Når du vil have rejsning, pumper du væske fra beholderen ind i rørene, så penis bliver stiv. Når du vil fjerne rejsningen, pumper du væsken tilbage til beholderen.

  • Forsøg med chokbølger

    + -

    På nogle sygehuse i landet forsøger man at afhjælpe rejsningsproblemer med chokbølger, der normalt bliver brugt mod nyresten.

    Idéen er, at bølgerne kan medvirke til dannelse af nye blodkar, fordi der bliver frigivet vækstfaktorer. Kun mænd, der har prøvet både potenspiller og injektioner i penis kan få tilbudt behandling med chokbølger.

Diabetes og sexliv i tal

    Diabetes og sexliv i tal
  • I hvor høj grad er diabetes årsag til komplikationer?

    + -
    • 54 % af mænd med diabetes har seksuelle problemer. Blandt alle danske mænd generelt er det 11 %, der har oplevet seksuelle problemer, som har generet dem inden for det seneste år.
    • 49 % med type 1-diabetes har seksuelle problemer.
    • 57 % med type 2-diabetes har seksuelle problemer.
    • 71 % af mændene, der har seksuelle problemer, mener, at det skyldes diabetes.
  • Hvilke typer komplikationer oplever mænd med diabetes?

    + -
    • 89 % rejsningsproblemer.
    • 32 % nedsat sexlyst.
    • 10 % for hurtig udløsning.
    • Mange mænd nævner også, at de har for hurtig sædafgang, tilbageløb af sæden (kaldet retrograd ejakulation) eller sivende udløsning.
    • 71 % af de 40-49-årige og 50-59-årige mænd fortæller i Diabetesforeningens undersøgelse, at de har seksuelle problemer på grund af diabetes – især rejsningsproblemer. Blandt jævnaldrende danske mænd generelt, er det kun 1-5 %, som har haft svære rejsningsproblemer inden for det seneste år.
  • Andre nøgletal

    + -
    • Overvægt kan betyde et lavere indhold af det mandlige kønshormon testosteron i blodet og dermed øget risiko for impotens
    • 36% dyrker slet ikke sex mere
Læse Se

Vil du vide mere?

Her kan du læse mere om kvinder, sexliv og diabetes.

Kvinder, sexliv og diabetes

Vi er her for at hjælpe

Spørgsmål til sexlivet med diabetes?

Vi er her for at hjælpe

Du kan tale med Diabetesforeningens sexolog, hvis du har spørgsmål eller seksuelle komplikationer.