MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Ny app til gravide med diabetes

14. februar 2014 Tilbage

Den første app til gravide med diabetes er klar efter et samarbejde mellem en initiativrig patient og behandlerne på Rigshospitalets afdeling for gravide med diabetes. Omkring 300 kvinder med diabetes bliver gravide hvert år, og 1.800 får graviditetsdiabetes.

Verdens første app til smartphones og tablets, der er målrettet gravide med diabetes, er en realitet.

Gravidmave 460

Det var en patient på Rigshospitalets afdeling for gravide med diabetes, der tog initiativ til appen, da hun selv ventede sig og undrede sig over, at de mange informationer om graviditet og diabetes blev udleveret på papir.

Helt anderledes sygdom

Hellen Marguerite Sørensen tog selv affære og brugte en del af sin barselsorlov på at udvikle den app, hun havde ønsket sig eksisterede, da hun ventede sin datter.

Gravid App _200

- Man kender jo diabetes, som man har haft i mange år, men sygdommen bliver noget helt nyt for én i de 40 uger, man er gravid. Lige pludselig er det ikke kun én selv, det gælder, men også det lille barn, man har i maven, og gerne vil gøre det bedste for, fortæller initiativtager Hellen Marguerite Sørensen, som til daglig arbejder med digitale løsninger for medicinalindustrien, om sin idé.

Hun har selv haft type 1-diabetes siden 1992.

Bruges af alle

Appen blev klar i januar 2014 efter tæt på trekvart års udvikling og arbejde sponsoreret af flere forskellige medicinalvirksomheder.

Appen Gravid med diabetes er gratis og er udviklet i tæt samarbejde med forskerteamet på Rigshospitalets afdeling for gravide med diabetes.

Professor Elisabeth Mathiesen fortæller:

- Jeg er utrolig glad for, at Hellen tog det fantastiske initiativ og havde drive til at få projektet gennemført. I min generation er vi jo meget glade for papir, men jeg kan godt se, det er noget andet, der skal til, når vi skal kommunikere med de unge i dag. Vi vil selv begynde at bruge appen med det samme i afdelingen og opfordrer vores patienter til at hente den, siger professoren.

Afdelingen for gravide med diabetes på Rigshospitalet har cirka 150 kvinder årligt. De fleste har type 1-diabetes. Resten af landet ser lige så mange gravide med diabetes, mens omkring 1.800 danske kvinder hvert år får graviditetsdiabetes.

Nyeste forskning

Forskningen på afdelingen finder hurtigt vej til den nye app:

- Vores nyeste forskningsbaserede viden står allerede i appen. Det er om kost, hvordan ens insulinbehov ændrer sig under graviditet, hvordan man kan forberede sig og meget mere. Den har min varmeste anbefaling, siger Elisabeth Mathiesen.

Appen henvender sig både til kvinder med type 1-diabetes, som enten er eller ønsker at blive gravide, til kvinder med type 2-diabetes i samme situation, og dem, der i løbet af deres graviditet rammes af graviditetsdiabetes. Den indeholder også information til den vordende mors pårørende, mand eller kæreste. Appen er nu ved at blive oversat til engelsk.

Moderne metode

Forskningschef Malene Bagger fra Diabetesforeningen glæder sig over den nye mulighed:

Malene Bagger

Malene Bagger

- Kvinder med diabetes, som ønsker at blive gravide, har brug for at blive fulgt ekstra tæt og have særlig fokus på deres diabetes og deres hverdag for at sikre et godt resultat. Derfor er det vigtigt, at de nødvendige informationer kan komme frem på en måde, der er til at bruge, og der er en smartphone-app den naturlige moderne løsning, siger Malene Bagger.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes