MIT DIABETESBLIV MEDLEM

De færreste kender deres risiko for hjertesygdom

06. december 2017 Tilbage

Nyt internationalt studie viser, at personer med type 2-diabetes undervurderer deres risiko for at få hjerte-kar-sygdom, som er den hyppigste dødsårsag blandt diabetikere.

 ABU DHABI Selv om hjertesygdom som for eksempel blodprop i hjertet er den hyppigste dødsårsag for mennesker med diabetes, så er det de færreste, der ved, at hjertesygdom er en af de mest alvorlige følgesygdomme til diabetes.

Personer med diabetes har en 2 til 6 gange øget risiko for at dø af hjerteskarsygdom sammenlignet med personer uden diabetes.

1 ud af 3 med type 2-diabetes vurderer således, at de er i lav risiko for at få hjerte-kar-sygdom. Det viser de foreløbige resultater af en international undersøgelse foretaget af den internationale diabetesorganisation IDF (International Diabetes Federation), som Diabetesforeningen er medlem af.

De første resultater blev præsenteret på IDFs konference i Abu Dhabi onsdag.

Undersøgelsen viser også, at 1 ud af 6 med type 2-diabetes aldrig har talt med deres diabetesbehandler om risikoen for hjertesygdom. Og 26 procent har aldrig hørt om sammenhængen mellem diabetes og hjerteproblemer.

Fra præsentationen af undersøgelsen: Hjertelæge Pedro Matos fra Hospital CUF Infante Santo, professor Eduard Montanya fra University of Barcelona,Charlotte Rulffs Klausen fra Diabetesforeningen og IDFs præsident Shaukat Sadikot.

-  Vi skal skabe en større opmærksomhed omkring den her meget alvorlige sammenhæng. Både læger og patienter skal kende risikoen for hjerte-kar-sygdom og tage det meget mere alvorligt end i dag, sagde professor og diabeteslæge Eduard Montanya fra University of Barcelona ved præsentationen.

Han er en af ekspeterne bag undersøgelsen og fortalte, at når personer med diabetes i dag taler om følgesygdomme, frygter de at blive blinde eller blive amputeret.

- Det er også alvorlige følgesgydomme, men faktum er, at langt de fleste ender med at dø af hjerteproblemer, og det er der alt for få, der ved, sagde Eduard Montanya.

 Flertallet af besvarelserne er danske

Foreløbig har 943 personer med type 2-diabetes fra 32 lande svaret på en online-spørgeundersøgelse, der løber frem til marts. Heraf er flere end af 700 besvarelserne fra danskere med type 2-diabetes.

Charlotte Rulffs Klausen, Diabetesforeningen, understregede behovet for bedre dialog og samarbejde mellem for eksempel diabetes- og hjertelæger.

-  Så de foreløbige resultater er i den grad gældende for Danmark, siger jurist i Diabetesforeningen, Charlotte Rulffs Klausen, som er ansvarlig for foreningens internationale arbejde, og som onsdag var med til at præsentere resultaterne i Abu Dhabi.

Forklaringen på, at så mange danskere har svaret, er, at Diabetesforeningen har formidlet kontakt til flere end 20.000 medlemmer med type 2-diabetes, som har givet tilladelse til, at Diabetesforeningen må skrive til deres e-mailadresse. De har alle fået en mail med en opfordring om at svare på spørgeundersøgelsen, og det har flere end 700 altså foreløbig gjort.

Undersøgelsen kaldet ”Taking diabetes to heart” er et samarbejde mellem IDF og Novo Nordisk. Hvis du har type 2-diabetes og endnu ikke har svaret på undersøgelsen, kan du finde lnk her nedenfor.

Hvad er IDF?

* IDF er forkortelsen for den internationale diabetesorganisation International Diabetes Federation.

* IDF  har eksisteret siden 1950, og den danske diabetesforening har været med fra starten.

* IDF repræsenterer 230 diabetesforeninger fra 160 lande over hele verden og har netop holdt generalforsamling i Abu Dhabi.

* Frem til den 8. december holder IDF også en videnskabelig konference i Abu Dhabi. Her forventes flere end 7.000 besøgende. Omkring 300 diabeteseksperter kommer og taler om deres nyeste forskning, ligesom der præsenteres flere end 1.000 posters med ny diabetesviden.

Af Helen H. Heidemann hh@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes