MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Kaffe forlænger livet for kvinder med diabetes

14. september 2017 Tilbage

Jo mere kaffe, jo bedre for kvinder med diabetes, viser ny undersøgelse baseret på indtaget af koffein blandt amerikanere med type 1- og type 2-diabetes.

LISSABON Kvinder med diabetes, der regelmæssigt drikker kaffe eller te med koffein, ser ud til at leve længere end de kvinder med diabetes, der slet ikke får koffein. Den gunstige effekt af koffein ser derimod ikke ud til at have betydning for mænd med diabetes.

Kaffe ser ud til at have en beskyttende effekt på kvinder med diabetes.

Det viser forskning, som bliver præsenteret på den europæiske diabeteskonference EASD I Lissabon i dag. Studiet inkluderer både type 1- og type 2-diabetes, men skelner ikke mellem de forskellige diabetestyper.

- Jo mere koffein kvinderne drikker, jo større beskyttelse opnår kvinderne, men det afhænger af, hvorfra de får koffeinen, understregede en af de portugisiske forskere bag studiet, læge João Sérgio Neves fra University of Porto på et pressemøde.

Om EASD

Billede mangler

• EASD står for the European Association for the Study of Diabetes (den europæiske sammenslutning til forskning i diabetes).

 • Fra den 11.-15. september holdt EASD sin 53. årlige konference. Den fandt i år sted i Portugals hovedstad Lissabon.

 • Omkring 15.000 fra cirka 130 lande deltog. 

 • Der blev givet 1.266 præsentationer, enten mundtlige eller som posters.

 • Læs mere om EASD her

Hvis kvinderne drak kaffe med koffein, nedsatte de deres totale risiko for at dø og især for at dø af hjerte-kar-sygdom, mens kvinder, der kun fik koffein fra te, nedsatte deres risiko for at dø af kræft.

- Vi har længe vidst, at koffein i kaffe har en god effekt, men det er aldrig før vist, at koffein i kaffe kan have en særlig beskyttende effekt for kvinder med diabetes. Hvorfor det forholder sig sådan, ved vi til gengæld ikke – heller ikke, hvorfor koffein ikke ser ud til at beskytte mænd med diabetes. Vi kan kun gætte på, at det er hormonforskellene, der har betydning, sagde João Sérgio Neves.

Jo mere kaffe, jo lavere risiko

João Sérgio Neves og kolleger undersøgte sammenhængen mellem koffeinindtag og dødelighed blandt  flere end 3.000 amerikanske mænd og kvinder med diabetes, der indgår i befolkningsundersøgelsen National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).  Det er et befolkningsstudie, der har fulgt en udvalgt del af den amerikanske befolkning siden 1971.

De portugisiske forskere har kigget på data over deltagernes koffeinindtag fra kaffe, te og sodvand i 11 år fra 1999 og frem til 2010.

I løbet af de 11 år døde 618 deltagere. Forskerne fandt, at kvinder med diabetes, som drak op til en kop kaffe (100 mg) om dagen, havde 51 procent lavere risiko for at dø i forhold til kvinder, som ikke fik koffein. Kvinder med diabetes, som fik 1-2 kopper kaffe om dagen (100-200 mg) havde en 57 procent lavere risiko for at dø, og for dem, som drak mere end to kopper om dagen (over 200 mg), var risikoen nedsat med 66 procent.

Den nedsatte risiko var uafhængig af alder, race, uddannelsesniveau, indkomst, rygning, BMI, alkoholforbrug, blodtryk og følgesygdomme til diabetes i for eksempel øjne og nyrer.

Te ser ud til at beskytte bedre mod kræft end kaffe.

Te er bedre mod kræft

De kvinder, som foretrak koffein i te frem for i kaffe, var bedre beskyttet mod kræft i forhold til kvinderne, der drak mere kaffe, som nedsatte deres risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom.

De te-drikkende kvinder nedsatte deres risiko for at dø af kræft med 80 procent i forhold til kvinder, som slet ikke fik koffein fra te.  Dog var indtaget af te ret lavt i hele gruppen, så forskerne tager forbehold for det resultat.

- Men vi kan sige, at kaffe tilsyneladende har en beskyttende effekt for kvinder med diabetes, selv om vi ikke som sådan kan sige, at kaffe reducerer risikoen for at dø, konstaterede João Sérgio Neves.

Af Helen H. Heidemann hh@diabetes.dk

 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes