MIT DIABETESBLIV MEDLEM

U-Turn-studie understreger vigtighed af tidlig opsporing

16. august 2017 Tilbage

Et ordentligt motionskick og kostvejledning kan få nye med type 2-diabetes til at droppe medicin, viser dansk forskningsprojekt. Derfor skal type 2-diabetes findes i tide, så der kan sættes ind med motivation og støtte, mener Diabetesforeningen.

Det er ingen hemmelighed, at motion og sund mad er godt for helbredet. Men nu viser den videnskabelige udgave af tv-programmet U-Turn, hvilken effekt et års motion samt diætisthjælp har på en mindre gruppe personer, der har haft type 2-diabetes i kortere tid:

Deltagere i DR1's U-turn går på løbebånd
I programmet "U-Turn - Et liv uden piller?", der kørte i starten af året på DR1 fulgte man Chris MacDonald og seks type 2-diabetespatienters forsøg på at sige farvel til medicinen gennem ændret livsførelse. Nu er resultatet af det videnskabelige forsøg, der kørte sideløbende med programmet klar. Foto: Copyright, DR.

Mere end halvdelen fik normaliseret deres langtidsblodsukker, så de var i stand til at droppe deres diabetesmedicin – derudover fik yderligere hver femte reduceret deres diabetesmedicin-forbrug.

Tidlig opsporing er vigtigt

Diabetesforeningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard, betegner resultatet som enormt spændende også selvom om, der er tale om et mindre studie:

Henrik Nedergaard er administerende direktør i Diabetesforeningen.

- Det viser, at det er muligt at opnå resultater, selv om man har fået type 2-diabetes, hvis man altså finder folk tidlig nok og hurtigt sætter ind med den rette hjælp. Tænk hvis resultatet kunne åbne for et paradigmeskifte, hvor vi investerer lige så meget i at hjælpe og støtte mennesker med livsstil, kost og træning som i udvikling og brug af medicin. Det er tanker med et svimlende perspektiv, siger Henrik Nedergaard.

Han understreger, at der er behov for yderligere undersøgelser, der kan bekræfte resultaterne, samt følge op på, hvordan det går deltagerne efter tre, fem eller ti år.

Livsstilsændring som alternativ til medicin

Forskerne bag studiet er begejstrede for resultatet, fordi det for første gang er påvist, at livsstilintervention er bedre end medicin til at normalisere blodsukkeret.

- Det er virkelig et banebrydende studie, fordi vi kan påvise, at det kan lade sig gøre på sikker vis at fjerne medicinen helt fra denne bestemte gruppe af mennesker med type 2-diabetes. Det er vigtigt, fordi vi håber, at man i fremtiden kan tilbyde en kombination af sund kost og motion som et alternativ til medicinsk behandling, siger en af hovedforfatterne af studiet, ph.d og gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet, Mathias Ried-Larsen.

Han håber på, at studiet er første lille skridt i retning af, at hjælp og støtte til livsstilsændring kan blive til virkelighed rundt om i landets lægepraksis og sundhedshuse.

- Min helt personlige ambition er, at mennesker med type 2-diabetes hos deres behandler kan få tilbudt hjælp til at ændre livsstil – altså som et reelt tilbud for de personer, der kan og vil, og med den støtte, der skal til. Før vi kan nå dertil, er der en lang rejse, hvor vi skal have afklaret, om livsstilsændring har en effekt på de alvorlige følgesygdomme til diabetes og på for tidlig død sådan, at de praktiserende læger sammen med patienten kan vælge mellem den ene eller anden mulighed, siger Mathias Ried-Larsen.

Mindsk pres på hospitaler

I Diabetesforeningen understeger Henrik Nedergaard, at det ikke er alle forundt at kunne gennemføre og fastholde livsstilsændringer – ikke mindst hvis der er tale om træning op til seks gange om ugen som i det aktuelle studie.

- Derfor gælder det om at sikre, at dem, der er motiverede, kan få den rette hjælp og støtte. Hjælp til at ændre livsstil for den enkelte vil være en oplagt opgave i samarbejde mellem praktiserende læger, kommuner og civilsamfundet, så det mindsker presset på hospitalerne, mener Henrik Nedergaard, der understreger, at patienterne selv ser på deres praktiserende læge som en meget vigtig partner i forhold til livsstilsændringer.

Lægen er en vigtig partner

Det dokumenterede en undersøgelse fra Diabetesforeningen fra 2014. Den viste, at syv ud af ti diabetikere ønsker, at lægen er mere aktiv i forhold til rådgivning om samt støtte til ændring af livsstil.

- Lægen er en ufattelig vigtig partner. Det skal vi udnytte og understøtte i samarbejde med patienter. Tænk hvis lægerne og systemet var lige så optaget af at hjælpe patienter med at nå livsstilsændringer, som de er til at sikre, at patienterne tager deres medicin, siger Henrik Nedergaard.

Diabetesforeningen arbejder målrettet med at støtte sine medlemmer i at sætte gang i og fastholde en livsstilsændring – blandt andet gennem foreningens mange motivationsgrupper, mentorordninger og rådgivning.

Om det videnskabelige U-Turn-studie

  • Studiet havde 98 deltagere – alle har haft type 2-diabetes i under ti år, gennemsnitsalderen var omkring 54 år, ingen af deltagerne fik insulin. Altså en gruppe af patienter, der er tidligt i deres sygdomsforløb og ikke har nogen følgesygdomme.
  • Deltagerne trænede udholdenhedstræning 5-6 gange om ugen a 30-60 min. Dertil (i forbindelse med denne træning) blev der lagt yderligere 2-3 gange styrketræning + diætisthjælp (64 personer), kontrolgruppen (34 personer) fik bare standard lægebehandling.
  • 56,3 % af interventionsgruppen fik normaliseret blodsukker i en grad, at medicin ikke længere var nødvendig. Det skete kun for 14,7 % af kontrolgruppen.
  • Der var ingen forskel i de to grupper, hvad angår blodtryksmedicin og kolesterolmedicin.
  • Studiet fra Rigshospitalet, der er støttet af TrygFonden, er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA - Journal of the American Medical Association.
  • Mathias Ried-Larsen er tilknyttet Det Danske Diabetes Akademi.

Af Jacob Gyldenløve Aaen, jga@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes