BLIV MEDLEM

Nyreekspert advarer mod proteinrig kost

14. september 2018 Tilbage

Ekstra proteiner kan skade dine nyrer og øge dit blodtryk, advarer overlæge og specialist i nyresygdomme Peter Marckmann.

Spiser du ekstra mange proteiner i form af for eksempel kød og mejeriprodukter, risikerer du at overbelaste dine nyrer.

Det er skidt – især når du har diabetes, advarer specialist i nyresygdomme, overlæge Peter Marckmann, Sjællands Universitetshospital, Roskilde.

-  Af en eller anden grund er det lykkedes at plante den her historie om, at vi mangler proteiner og vil blive sundere og stærkere, hvis vi får tilført ekstra. Men vi får rigeligt med proteiner i den almindelige kost og opnår ingen sundhedseffekt eller får ekstra muskler, når vi spiser ekstra mange proteiner, siger Peter Marckmann.

Mere udsat med diabetes

Bøf, spejlæg, pasta og brød er fyldt med proteiner, som de fleste danskere får tilstrækkeligt med.

Tværtimod kan du risikere at skade dine nyrer, hvis du skruer op for kød, fisk, æg, bælgfrugter og mejeriprodukter.

- Du stresser nyrerne, når du spiser mange proteiner. Når man har diabetes, er nyrerne i forvejen belastede på grund af et forhøjet blodsukker. Det er derfor, man med diabetes risikerer at få nyresygdom. Spiser du mange proteiner, kan du altså gøre ondt værre, forklarer Peter Marckmann.

Nyreekspert Peter Marckmann fortæller, at proteiner ofte er rige på salt og dermed også kan skade blodtrykket.

En meget proteinrig kost vil kunne medføre, at blodtrykket i de såkaldte små karnøgler i nyrerne forøges, og det kan på sigt medføre ardannelser i nyrerne.

Har man diabetes, er der tendens til, at man har protein i urinen. Det er ofte tegn på nedsat nyrefunktion, og nyrefunktionen kan blive yderligere forringet ved øget proteindtag. Det protein, som især tabes i urinen, er albumin. Det er mængden af albumin i urinen, der testes ved diabeteskontrol.

Blodtryksmedicin kan miste effekt

I Diabetesforeningen fortæller diætist Lisa Heidi Witt, at rådgiverne ofte taler med medlemmer, som er bekymrede for, om de får nok protein.

-  Det viser sig som regel, at det er en unødig bekymring, for de får rigeligt protein fra helt almindelig mad, og har ikke behov for at supplere med proteintilskud, siger Lisa Heidi Witt.

Spiser du 0,8 gram protein pr. kilo, du vejer, får du dækket dit behov. Gennemsnitsdanskeren spiser i dag 1,1-1,2 pr. kilo, så vi har ingen mangel på protein, understreger overlæge Peter Marckmann.

-  Proteiner er også rige på salt. Det betyder, at blodtrykket belastes og at den medicin, du eventuelt får mod forhøjet blodtryk, vil miste sin effekt, hvis du skruer op for proteinerne, siger Peter Marckmann.

-  Kun hvis du er i bodybuildermiljøet og bliver dopet med steroider, kan du måske opnå en effekt ved at spise ekstra proteiner. Kroppen kan ikke selv udnytte ekstra proteiner, siger han.

Af Helen H. Heidemann hh@diabetes.dk

 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes