MIT DIABETESBLIV MEDLEM

165 arrangementer på Verdens Diabetesdag

05. november 2019 Tilbage

Den 14. november er det Verdens Diabetesdag. Diabetesforeningen bruger dagen til at skabe opmærksomhed om diabetes, og 165 arrangementer over det meste af landet sætter fokus på, at 60.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det.

I Danmark går omkring 60.000 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 300.000 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Over 30.000 danskere udfyldte Diabetesforeningens risikotest i 2018, og mere end halvdelen havde en høj eller meget høj risiko for type 2-diabetes. Foto: Sara Hartmann Sivertsen

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide. Hver tredje af dem, der får stillet diagnosen type 2-diabetes, har allerede en eller flere følgesygdomme.

- Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som på længere sigt kan medføre amputationer eller livstruende følgesygdomme som blodpropper og nyresvigt. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme, lyder det fra Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

Chef for forskning og analyse i Diabetesforeningen, Tanja Thybo
Det er vigtigt at opdage type 2-diabetes i tide, så man kan komme i behandling og også selv gøre noget for at undgå følgesygdomme, siger forskningschef Tanja Thybo fra Diabetesforeningen

Verdens Diabetesdag blev oprettet af FN i 2006. Datoen den 14. november blev valgt, fordi den er fødselsdagen for den canadiske forsker Frederick Banting, som var med til at opfinde insulinen i 1923.

30.000 tog risikotest i 2018

Hvert år til Verdens Diabetesdag den 14. november sætter Diabetesforeningen fokus på tidlig opsporing af type 2-diabetes. Det sker i samarbejde med Danmarks Apotekerforening, fitnesscentre, kommunale sundhedscentre og de mange aktive lokalforeninger i Diabetesforeningen, som står for mange af de 165 arrangementer sammen med for eksempel det lokale apotek.

Dermed er der mulighed for at få viden om diabetes og tale med nogle af de frivillige fra Diabetesforeningen samtidig med, at alle interesserede kan tage Diabetesforeningens risikotest.

I forbindelse med sidste års kampagne tog flere end 30.000 danskere Diabetesforeningens risikotest, og flere end halvdelen af dem blev anbefalet at søge læge på grund af høj risiko for type 2-diabetes.

Risiko overrasker

Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

- Oplever man kløe, har højt væskeindtag eller tissetrang kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen, siger Tanja Thybo.

Hun understreger, at det også er en god idé at finde ud af, om man er i risikogruppen, inden man får symptomer. Hvis man har type-2 diabetes i familien eller er overvægtig, så har man en forhøjet risiko for at udvikle type-2 diabetes og skal være ekstra opmærksom.

Diabetesforeningens risikotest består af syv simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes