Danske Patienter: Brug for mere hjælp til pårørende

Der er behov for mere støtte og rettigheder til de mange, der er pårørende til kronisk syge. Det mener Danske Patienter. Diabetesforeningen arbejder målrettet på bedre støtte til pårørende som familier med børn med diabetes.

Skolebørn
19. februar 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Det kan have alvorlige konsekvenser at være pårørende til kronisk syge. Paraplyorganisationen Danske Patienter, som Diabetesforeningen er en del af, opfordrer derfor til en regulær handlingsplan for støtte til pårørende:

- De pårørende er en kæmpe ressource for sundhedsvæsenet og for samfundet, og derfor er det kun rimeligt, at vi som samfund forpligter os til at passe godt på dem og tilbyde dem den nødvendige støtte, siger direktør Morten Freil, Danske Patienter.

Fokus på familier


I Diabetesforeningen er der meget fokus på pårørende til mennesker med diabetes. Ikke mindst, når det gælder forældre til børn med type 1-diabetes, er det veldokumenteret, at det kan have store konsekvenser at have ansvar for et eller flere børn med diabetes.

Derfor arbejder Diabetesforeningen på at støtte, vejlede og informere familier med børn med diabetes. Blandt de igangværende initiativer er udviklingen af et særligt familie-univers på diabetes.dk og oprettelsen af såkaldte familiementorer, der skal støtte og oplyse.

Initiativerne er støttet af midler, som blev afsat i den nationale diabeteshandlingsplan fra 2017, og i spidsen for arbejdet står projektleder Anja Gredal:

- Når et barn får diabetes, får forældrene også deres liv vendt på hovedet. Måltider, aktiviteter og skolegang skal pludselig planlægges i forhold til sygdommen, og det ansvar, som forældrene må påtage sig, har naturligvis konsekvenser for både hverdag og trivsel. For disse forældre kan det være til stor hjælp at tale med andre, som har sygdommen tæt inde på livet, om deres bekymringer og hverdag. Støtten kan være afgørende for både barnet med diabetes og for familien som sådan, siger Anja Gredal.

Også tidligere har Diabetesforeningen haft fokus på at inddrage pårørende blandt andet i projekt PIFT, der udviklede en særlig familieorienteret tilgang til behandling og forebyggelse af type 2-diabetes.

Det bliver kun værre


Selvom problemet med pressede pårørende allerede er stort i dag, frygter Danske Patienter, at det bliver endnu værre, hvis politikerne ikke griber ind nu.

Indlæggelsestiden på hospitaler bliver stadigt kortere og samtidigt oplever mange familier, at det er sværere at få bevilliget den nødvendige hjælp hos kommunerne på grund af besparelser. Det bliver bekræftet i ny undersøgelse, der viser, at patienterne er blevet mere afhængige af deres pårørende i takt med, at hjælp fra kommunen er faldet.

- Flere opgaver er flyttet over på de pårørende, og i fremtiden kommer de til at spille en endnu større rolle. Derfor er det helt afgørende, at politikerne tager ansvar for en gruppe mennesker, som er presset til det yderste, siger Morten Freil fra Danske Patienter.