En del insulintyper står til at miste tilskud

Et nyt forslag fra Medicintilskudsnævnet vil gøre det sværere at få adgang til en lang række insulintyper, fordi de er dyrere. Det er afgørende, at muligheden for den bedste individuelle behandling bevares, mener Diabetesforeningen, som arbejder på et høringssvar.

Insulininjektion Med Pen
24. januar 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Billigere typer af insulin skal anvendes til flere, mens færre i udgangspunktet skal behandles med dyrere insulintyper. Det er baggrunden for, at Medicintilskudsnævnet nu foreslår, at det almindelige, såkaldt ”generelle” tilskud fremover kun skal gælde de billigste produkter indenfor de grupper af lægemidler, som insuliner hører under.

De foreslåede ændringer bekymrer Diabetesforeningen og har allerede nu givet anledning til en række henvendelser til Diabetesrådgiverne. Der er indtil videre tale om et forslag om en tilretning, som indebærer, at lægen skal søge individuelt tilskud til at behandle en patient med et af de insulinprodukter, som ikke længere har såkaldt ”generelt tilskud”.

Diabetesforeningen mener, der er grund til at være kritisk overfor forslaget om tilskudsændringer.

- En indskrænkelse af det generelle tilskud kan føre til forringet behandling og utryghed for mennesker med diabetes. Det skal tages meget alvorligt, når man træffer beslutningen. Det er afgørende for en god diabetesbehandling, at der er adgang til et bredt udvalg af lægemidler, så læge og patient sammen kan finde den bedste behandling for den enkelte, siger forskningschef Tanja Thybo.

Kan berøre titusindvis

Allerede i sommeren 2019, da det stod klart, at en revurdering af tilskudsstatussen til insuliner var undervejs, sendte Diabetesforeningen et indledende høringssvar. Forslaget fra Medicintilskudsnævnet var klar lige før jul og er nu i høring frem mod den 15. marts i år.

Den bedste behandling er ikke blot et spørgsmål om pris og medicinsk effekt, men i høj grad også den oplevede livskvalitet for mennesker med diabetes.

Lige nu arbejder Diabetesforeningen på sit høringssvar og indhenter derfor holdninger fra eksperter og mennesker med diabetes, der kan blive påvirket af de foreslåede ændringer:

Tilskudsændringerne kan komme til at berøre titusindvis af personer, hvis de skal skifte fra et insulinprodukt til et andet. Skiftet af insulinprodukt kan blive nødvendigt, hvis deres behandler enten ikke vil søge om individuelt tilskud til et insulinprodukt, der mister tilskuddet, eller får afslag på sin ansøgning.

Indtænk livskvalitet

Det er derfor vigtigt, at myndighederne overvejer ændringerne grundigt, mener Diabetesforeningens forskningschef.

- Selv hvis behandlingen ikke forringes ved at skifte til et andet produkt, kan skiftet i sig selv være en udfordring for personer med diabetes og deres behandlere. For den bedste behandling er ikke blot et spørgsmål om pris og medicinsk effekt, men i høj grad også den oplevede livskvalitet for mennesker med diabetes. Det vil vi understrege i vores høringssvar, forklarer Tanja Thybo.

Diabetesforeningen følger processen tæt.