Legatmodtagere viste sig frem på stor konference

I 2019 gav Diabetesforeningen midler til to forskningsprojekter, der i den forgangne uge tiltrak sig opmærksomhed på diabeteskonferencen EASD.

FL2019 Legatmodtageresolo
28. september 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk
Line Hjort
Med midler fra Diabetesforeningen har Line Hjort undersøgt sammenhængen mellem graviditetsdiabetes og risikoen for, at barnet selv udvikler diabetes.

Mandag i forrige uge blev der taget hul på den store europæiske diabeteskonference EASD, som arrangeres af European Association for the Study of Diabetes.

På konferencen fik to af Diabetesforeningens seneste legatmodtagere, Line Hjort og Andreas Buch Møller, lov til at præsentere deres forskningsprojekter for nogle af de fremmeste inden for området.

Førstnævnte er ph.d., humanbiolog, og postdoc-forsker ved Obstetrisk Klinik, Center for Gravide med Diabetes, på Rigshospitalet. I 2019 fik hun et legat på 225.000 kroner fra Diabetesforeningen til et projekt om, hvordan diabetes og fedme i graviditeten kan påvirke barnets DNA og dermed risikoen for selv at udvikle diabetes.  

Det var bl.a. nogle af resultaterne herfra, som Line Hjort fremlagde fredag.

- Vi har undersøgt 1200 børn og deres mødre, hvoraf halvdelen havde graviditetsdiabetes. Her har jeg fundet, at kun pigerne, og ikke drengene, hvis mor havde graviditetsdiabetes, blev født med en forkortelse af deres kromosomer. Det betyder, at de har større risiko for at udvikle diabetes. Nu er jeg så i gang med at undersøge, hvorfor det sker.

Metformin påvirker hjerte og tarm

Også Andreas Buch Møller fik tildelt et legat på 225.000 kroner af Diabetesforeningen i fjor. Legatet gik til at støtte hans forskningsprojekt ”Exploring the mechanisms underlying the beneficial effects of metformin on diabetic cardiomyopathy”.

Andreas Buch
Andreas Buch Møller var ganske tilfreds med sin præsentation til EASD-konferencen.

På godt dansk betyder det, at han med sin baggrund som MSc in Sports Science, ph.d. og postdoc ved Steno Diabetes Center Aarhus skal forsøge at finde svar på, hvordan lægemidlet metformin påvirker hjertets stamceller. Metformin bruges særligt til behandling af type 2-diabetes.

- I kliniske studier har man gennem de seneste årtier set, at metformin har en beskyttende effekt på hjertet, så patienter behandlet med metformin har haft en nedsat risiko for at udvikle hjertesvigt. Vores studie peger i retning af, at metformin optages i menneskets syge hjerte, særligt de fibrøse områder, og i de områder sidder nogle stamceller, som metformin hæmmer ekspansionen af.

- Det er vigtig viden, fordi hjertesvigt er en hyppig og alvorlig komplikation til diabetes. Metformin er et lægemiddel, man har brugt i mange år, det er billigt, kan komme mange patienter til gavn og har meget få og milde bivirkninger. Så det har et stort potentiale, siger Andreas Buch Møller. 

Et nyt studie fra Steno Diabetes Center Aarhus viser desuden, at metformin har en særlig funktion i tarmen og øger dannelsen af mælkesyre. Ifølge klinisk forsker ved Steno Diabetes Center Aarhus Nikolaj Rittig kan det måske være årsagen til, at mange mennesker oplever at få mavekneb, når de indtager metformin.

Forretningsrejsen aflyst

Årets EASD-konference skulle efter planen have været afholdt i Wien, men grundet den verserende coronavirus blev den i stedet rykket online.

Onsdag præsenterede Andreas Buch Møller således hjemme fra kontoret i Aarhus.

- Det gik godt, selv om jeg lige skulle vænne mig til det nye format, fortæller han.  

Line Hjort stemmer i.

- Jeg var super spændt på hele den virtuelle opsætning, men også en smule ærgerlig over, at der ikke blev nogen tur til Wien. Det havde jeg ellers glædet mig til.

Konferencen sluttede fredag.