BLIV MEDLEM

Diabetesforeningens forskningslegater 2019

De tre forskertalenter, som fik Diabetesforeningen Forskningslegat 2019, er udvalgt af mennesker med diabetes og pårørende i samarbejde med Diabetesforeningens Forskningsråd. Diabetesforeningen går foran med at involvere brugerne, sagde professor, Steno-direktør Lise Tarnow.

Diabetesforeningens Forskningslegat 2019 blev torsdag den 7. november uddelt til tre forskere, der alle arbejder med at skaffe ny viden om diabetes og følgesygdomme til diabetes eller leder efter metoder til at forbedre behandlingen af diabetes.

Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen, legatmodtagerne Ajenthen G. Ranjan, Line Hjort og Andreas Buch Møller samt medlem af Diabetesforeningens Forskningsråd, overlæge Kirsten Nørgaard og Diabetesforeningens administrerende direktør Peer Steensbro.

Det er tredje år, at Diabetesforeningens medlemmer har en stemme i udvælgelsen af de projekter, som skal modtage legater. Det sker med et repræsentativt panel af mennesker med diabetes og pårørende, der udvælger de tre mest relevante projekter blandt de mange ansøgere om legater.

- På den måde sikrer vi, at den forskning, vi støtter, er relevant i forhold til det, der betyder noget for vores medlemmers hverdag. Derfor repræsenterer legaterne heller ikke blot et økonomisk rygstød, men også et skulderklap, en anerkendelse, og ultimativt, et bevis på, at Diabetesforeningen og vores medlemmer tror på jer, sagde Diabetesforeningens formand (konst.) Jørgen Andersen til de knap hundrede deltagere i festreceptionen i Alm. Brands flotte lokaler på Midtermolen i København.

Vi tror på, at I kan gøre en forskel for personer med diabetes og dermed alle vores medlemmer, sagde Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen direkte til modtagerne af forskningslegater og rejselegater.

Kloge spørgsmål fra brugerne

Det er helt særligt, at mennesker med diabetes og deres pårørende er med til at præge den forskning, som ultimativt skal komme dem til gavn i deres liv med diabetes. Sådan lød beskeden fra overlæge, forskningsleder Kirsten Nørgaard, der har siddet i Diabetesforeningens Forskningsråd i en årrække:

- Da idéen om at invitere brugerne ind blev præsenteret, var jeg meget skeptisk. Jeg tænkte ”nej, nej, nej, det har de jo ingen forudsætninger for”, men nu elsker jeg, det er blevet sådan. Man får et helt andet syn på forskningen, når man hører alle de fantastisk kloge spørgsmål, brugerne stiller, sagde Kirsten Nørgaard i sin tale.

Overlæge, forskningsleder Kirsten Nørgaard er som medlem af Diabetesforeningens Forskningsråd glad for, at brugerne er direkte involveret.

Niels-Erik Stahl, der har type 2-diabetes, var en af deltagerne i brugerpanelet. Han var glad for, at Diabetesforeningen havde så stor tillid til almindelige mennesker med diabetes:

- Jeg fandt ud af, at jeg pludselig var en vigtig brik, fordi jeg blev bedt om at være med og udvise forståelse. Jeg oplevede, at brugerpanelet var et forum, hvor summen af vores viden var større end enkeltdelene, sagde han i sin tale.

Videnskab er lidenskab

Læge, ph.d. Kirstine Nyvold Bojsen-Møller, der modtog Diabetesforeningens Forskningslegat 2017, fortalte, at legatet var det eneste, hun nogensinde havde søgt, der involverede brugerne:

- Med legatet fra Diabetesforeningen fik jeg mulighed for at fortsætte min forskning sideløbende med min kliniske hverdag, og det betyder, at vi i dag er meget klogere om de mekanismer, der sker i kroppen, når mennesker med type 2-diabetes får en gastric bypass-operation, sagde hun.

Projektet, hun fik sit legat til, er ved at finde sin afslutning på Hvidovre Hospital.

Nysgerrighed driver videnskaben, sagde direktør for Steno DIabetes Center Sjælland, professor Lise Tarnow.

Direktør for Steno Diabetes Center Sjælland, professor Lise Tarnow, der holdt åbningstalen til festreceptionen, slog fast, at involvering af mennesker med diabetes direkte er en stor hjælp for forskerne:

- Hvis vi forskere skal skabe forandring, har vi brug for hjælp. Hjælp til at sikre, at selvom vi er meget kloge, så holder vi snuden i sporet og går i en retning, der er relevant for de mennesker, det drejer sig om, nemlig mennesker med diabetes. Der er Diabetesforeningens Forskningslegat et sindssygt vigtigt springbræt til at komme videre, sagde Lise Tarnow, som afsluttede med en huskeregel direkte til legatmodtagerne:

- Husk: Videnskab er lidenskab, sagde hun.

Niels-Erik Stahl har type 2-diabetes og var en del af brugerpanelet, som udvalgte modtagerne af Diabetesforeningens Forskningslegat 2019.

Udover forskningslegaterne uddelte Diabetesforeningen også fem rejselegater på hver 10.000 kroner til ph.d.-studerende, som dermed kan rejse til udenlandske universiteter og konferencer for at dygtiggøre sig.

Fotos: Claus Bjørn Larsen

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Diabetesforeningens Forskningslegat 2019:

  • 225.000 kroner til Ajenthen G. Ranjan (33 år), læge, ph.d., postdoc ved Steno Diabetes Center Copenhagen, til projektet ” Kunstig bugspytkirtel til personer med type 1-diabetes”, som udføres i samarbejde med DTU.
  • 225.000 kroner til Andreas Buch Møller (34 år), MSc in Sports Science, ph.d., postdoc ved Steno Diabetes Center Aarhus, til projektet ”Exploring the mechanisms underlying the beneficial effects of metformin on diabetic cardiomyopathy”.
  • 225.000 kroner til Line Hjort (34 år), ph.d., humanbiolog, postdoc-forsker ved Obstetrisk Klinik, Center for Gravide med Diabetes, på Rigshospitalet, til projektet ”Diabetes og fedme i graviditeten kan påvirke barnets DNA, og dermed risiko for selv at udvikle diabetes – hvordan forhindrer vi dette?”.

 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes