Millionstøtte til diabetesforskning

Personer med diabetes og deres pårørende har været med til at udvælge de projekter inden for diabetesforskning, som i år modtog legater fra Diabetesforeningen. I alt 2,7 millioner kroner blev uddelt til fire forskertalenter.

Forskningslegeat Collage 1200X628px
21. oktober 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Det er helt særligt for Diabetesforeningens Forskningslegat, at det er dem, forskningen i sidste ende skal tilgodese, som er med til at udvælge de forskningsprojekter, der modtager støtte fra Diabetesforeningen.

I år har brugerpanelet i samarbejde med eksperterne i Diabetesforeningens faglige råd haft ekstra store midler at uddele, fordi Diabetesforeningen den 12. december 2020 har 80 års jubilæum.

Derfor var der i år et helt særligt jubilæumslegat på 1,2 millioner kroner, der skulle uddeles sammen med de tre forskningslegater på hver 500.000 kroner.

- Vi er stolte og beærede over, at vi har den støtte fra vores 90.000 medlemmer, som gør os i stand til at yde et betydeligt tilskud til den vigtige, danske diabetesforskning. Vi ved, at forskning i behandling, forebyggelse og bedre liv med diabetes er noget af det, vores medlemmer sætter allerhøjest, og derfor er det naturligt for Diabetesforeningen at involvere medlemmerne aktivt i at udvælge projekterne, siger Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen.

- I det hele taget er det at inddrage personer med diabetes og deres pårørende en kerneopgave for Diabetesforeningen, for det er dem, det hele drejer sig om, siger Jørgen Andersen.

De ekstraordinære 1,2 millioner kroner i jubilæumslegatet kommer fra det opløste ”Tømrermester Aksel Kastrup-Nielsens og hustru Eva Kastrup-Nielsens legat”, som har til formål at ”give støtte til bekæmpelse og lindring af sukkersyge og dens følger”.

Diabetesforeningens 80 Års Jubilæumslegat Peer Steensbro Pil Lindgreen Tanja Thybo FOTO Claus Bjørn Larsen
Jubilæumslegatmodtager Pil Lindgren. Foto: Claus Bjørn Larsen.

En styrke at inddrage brugere

På grund af coronarestriktioner blev legaterne ikke som vanligt uddelt ved en festlig ceremoni, men ved enkeltstående begivenheder på de enkelte legatmodtageres arbejdspladser, som blev sendt live på Diabetesforeningens facebookside.

Diabetesforeningens administrerende direktør Peer Steensbro og forskningschef Tanja Thybo stod for overrækkelserne. Tanja Thybo glæder sig over de fire projekter, som nu har fået støtte fra Diabetesforeningen.

- Det er meget spændende og meget forskellige projekter, som alle har potentiale til at bringe vigtig ny viden frem og på sigt give nye muligheder i diabetesindsatsen, siger forskningschef Tanja Thybo.

- Under udvælgelsen havde vi rigtig gode diskussioner mellem forskerne og brugerpanelet, som i sagens natur er eksperter i det at leve diabetes. Derfor er det en styrke at have dem med til at udvælge de mest interessante og relevante forskningsprojekter, siger Tanja Thybo om processen med at lade eksperter og brugere samarbejde om at bedømme og vælge legatmodtagerne.

Det er fjerde år, at medlemmerne er direkte involveret i at møde forskerne og vurdere deres projekter og ultimativt udvælge dem, som skal modtage Diabetesforeningens Forskningslegat.