Personer med diabetes skal ikke være forrest i genåbning

Virksomheder, der har personer med diabetes ansat, bør kunne lade dem blive hjemme og være sikre på lønkompensation fra staten. Det vil give en tryghed og sikre, at så få som muligt risikerer at blive alvorligt syge, mener Diabetesforeningen.

Corona 4 Web
17. april 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Politikerne skal skære igennem de mange modstridende udmeldinger om risikogrupper, retningslinjer og arbejde og love alle virksomheder, der lader personer med diabetes blive hjemme, adgang til lønkompensation.

Det vil være det mest ansvarlige at fritage tilfældige chefer uden sundhedskompetence for at træffe beslutninger, de ikke har forudsætninger for.

- De titusindvis af personer med diabetes på arbejdsmarkedet har brug for en klar, politisk udmelding her. Som det er nu, er ansvaret overladt til den enkeltes chef, som jo ikke kan forventes at have indsigt i diabetes. Det er ikke rimeligt hverken overfor personer med diabetes eller deres arbejdsgivere, siger udviklingschef Anne Sander fra Diabetesforeningen.

Anne Sander Web
Udviklingschef Anne Sander fra Diabetesforeningen mener, at lønkompensation til personer med diabetes vil være et vigtigt signal både til arbejdsgivere og medarbejdere.

Ansvaret forsvundet

Derfor foreslår Diabetesforeningen, at der skal garanteres adgang til lønkompensation for de medarbejdere med diabetes, som virksomheder lader blive hjemme, indtil coronakrisen er løst.

- Ud fra et forsigtighedsprincip bør statens støtte, at personer i risikogrupperne kan undgå at blive udsat for mulig smitte. Som det er nu, er ansvaret forsvundet i uklare retningslinjer til personer med diabetes, de praktiserende læger og arbejdsgivere. Det er ikke i orden, siger Anne Sander.

- Vi ser alle frem til, at landet kan åbne igen, men der er ingen grund til, at personer med diabetes, som har højere risiko ved at blive ramt af coronavirus, skal sendes ud i første bølge af samfundsåbningen, siger Anne Sander.

Udviklingschefen er også ansvarlig for Diabetesforeningens rådgivning, som holder ekstraordinært mange timer åbent i denne tid. Det er der behov for, for Diabetesforeningen bliver bestormet med henvendelser fra personer med diabetes, der føler sig utrygge og efterladt uden opbakning i forhold til deres arbejde, når de er en del af den særlige risikogruppe.

- Mange har ondt i maven over at skulle udsætte sig selv og familien for risikoen for at blive alvorlig syg, fordi man passer sit arbejde. De er efterladt alene med et alt for stort ansvar, og det er urimeligt, at de skal diskutere dybt personlige helbredsoplysninger med deres leder, som ingen forudsætninger har for at vurdere deres diabetes og den konkrete risiko forbundet med coronasmitte, siger Anne Sander.

Louisemejlvangprivatfoto
Pædagog Louise Mejlvang har mødt stor forståelse fra sin leder, men har det alligevel blandet med at skulle på arbejde igen på mandag. Privatfoto.

Uklare regler

En af dem, der har haft svært ved at få et klart svar om særlige risikogrupper og om, det er sikkert at vende tilbage på arbejde, er pædagog Louise Mejlvang, der har type 1-diabetes:

- Det føles som om, der er forskellige regler for befolkningen som sådan, og for dem, der gerne skulle gå på arbejde. Jeg synes, det er uklart, hvornår man er velbehandlet, og jeg har det lidt blandet med at skulle på arbejde på mandag, fortæller den 45-årige mor til to, som har mødt stor forståelse hos sin leder i vuggestuen:

- Der bliver taget ekstra forholdsregler, og det er jeg rigtig glad for. Som diabetiker har man masser af situationer, hvor man skal være sin egen behandler og træffe beslutninger, men lige i dette tilfælde med coronavirus, hvor man ikke har sikker viden, har jeg ikke haft lyst til at have ansvaret selv, siger Louise Mejlvang.

Diabetesforeningen har været i kontakt med mange med diabetes, som er utrygge ved at skulle tilbage på arbejde, fordi diabetes forøger risikoen for at blive alvorligt syg, hvis man smittes. Det gælder ansatte på både offentlige og private arbejdspladser. Langt de fleste ønsker dog ikke at stå frem i offentligheden.

Diabetesforeningen samarbejder med Danske Handicaporganisationer om at arbejde for lønkompensation til personer i risikogrupper.