MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Årsager til diabetes 1

Genforskning har vist, at både type 1- og type 2-diabetes er meget arvelige sygdomme. I de fleste tilfælde skal generne dog kombineres med miljø, før man udvikler diabetes.

Forskerne ved endnu ikke, hvad årsagen er til, at nogle får type 1-diabetes. De ved dog, at type 1-diabetes opstår som et resultat af et samspil mellem gener og udefra kommende faktorer:

 • Arvelighed
 • Miljø
 • Psykiske forhold
 • Kejsersnit og tarmflora

Arvelighed

Forskerne vurderer arveligheden ved type 1-diabetes til at være ca. 2-5 % 

 • Har mor type 1-diabetes, er risikoen for, at barnet får diabetes ca. 2%
 • Har far type 1-diabetes, er risikoen, for at barnet får diabetes ca. 5%
 • Har begge forældre type 1-diabetes, er risikoen, for at barnet får diabetes5-20%

Læs mere om diabetes 1 og arvelighed herunder, og mød en familie, der har type 1-diabetes i tre generationer:

Type 1-diabetes i tre generationer

Hos familien Hansen er der altid en, man kan få en kanyle eller låne en blodsukkermåler af, hvis man selv har glemt udstyret.
Læs familiens historie

Gener og virus kan udløse type 1-diabetes

Professor, forskningsoverlæge og dr. med. Flemming Pociot har forsket i genetikken ved type 1-diabetes i 20 år. Her svarer han på, hvad vi ved og ikke ved om arvelighed og type 1-diabetes.
Læs om Flemmings forskning

Miljø

Der er teorier om forskellige miljømæssige forhold, der kan være skyld i udviklingen af type 1-diabetes, men hvorvidt disse årsager er delvis skyld i udviklingen af type 1-diabetes er ikke afklaret. Formentlig er det ikke én ting, men flere ting, der tilsammen øger risikoen.

 • Forskellige former for betændelsestilstande/infektioner/vira
 • Biokemiske forandringer af stoffer i kroppen, så de ikke virker som normalt
 • Uhensigtsmæssig ernæring i fosterlivet og den tidlige barndom
 • Manglende D-vítamin
 • For steril levevis

Psykiske forhold

Nogle forhold, der kan svække immunforsvaret (f.eks. chok eller stærke psykiske belastninger), menes at kunne fremprovokere type 1-diabetes. Men de er ikke den underliggende årsag.

Kejsersnit og tarmflora

Antibiotika er en vigtig og nogle gange livsvigtig behandling af mange bakterielle infektioner. Men antibiotika kan også have utilsigtede sygdomsfremmende bivirkninger gennem påvirkning af tarmfloraen.

Danske forskere offentliggjorde i 2016 resultaterne af en undersøgelse af, om der er et sammenfald mellem anvendelse af bredspektret antibiotika i barnets første to leveår og udvikling af type 1-diabetes i barneårene. Studiet konkluderer, at der er en forhøjet risiko for at udvikle type 1-diabetes - men kun hvis barnet er blevet forløst ved kejsersnit.

I 2008 konkluderede en meta-analyse, at børn forløst ved kejsersnit har en 20 % forøget risiko for at udvikle type 1-diabetes i forhold til børn forløst ved vaginal fødsel.

Tilsammen understøtter fundene fra studierne den hypotese, at tarmfloraen spiller en rolle i bl.a. udvikling af type 1-diabetes.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes