BLIV MEDLEM

Lavt blodsukker (hypoglykæmi)

Lavt blodsukker kaldes også hypoglykæmi. Du kan opleve forskellige grader af hypoglykæmi - insulinføling, insulintilfælde og insulinchok.

Hvad er symptomerne på for lavt blodsukker?

Symptomer på for lavt blodsukker:

 • Sved
 • Sitren
 • Sult
 • Sur
 • Bleg
 • Besvime

Hvad er årsagen til for lavt blodsukker?

Der kan være forskellige årsager til, at du får lavt blodsukker. Nogle af de mest hyppige årsager er:

 • Du har spist mindre, end du plejer
 • Du har taget for meget insulin
 • Du har været mere fysisk aktiv, end du plejer
 • Du har drukket alkohol
 • Du har ændret injektionssted

Hvad gør jeg, når jeg får for lavt blodsukker?

Lavt blodsukker kaldes også hypoglykæmi. Der er flere grader af lavt blodsukker:

 • Insulinføling
 • Insulintilfælde
 • Insulinchok

Det er vigtigt, at du straks reagerer, når du mærker, at du har lavt blodsukker. Hvis du ikke reagerer, kan du i værste fald ende med at få insulinchok.

Når du har insulinføling er du stadig selv i stand til at reagere. Reagerer du ikke, falder dit blodsukker yderligere og du kan få et insulintilfælde. Her har du brug for andres hjælp til at få kulhydrater for at få blodsukkeret op igen. Hvis det lave blodsukker fortsat ikke behandles, kan du blive bevidstløs og gå i insulinchok. Her er du bevidstløs og ikke i stand til at hjælpe dig selv. Insulinchok sker sjældent, og kramperne, der følger, er normalt ikke farlige, men kan være meget ubehagelige og foruroligende for dem, der oplever det.

Hvad er forskellen på insulinføling, insulintilfælde og insulinchok?

Insulinføling

Symptomer: Sult, sved, rysten, koncentrationsbesvær, hjertebanken og blodsukker under ca. 3,9 mmol/l
Tilstand: Du er i stand til at hjælpe dig selv
Det skal du gøre: Spis 15-20 gram hurtigt optageligt kulhydrat og halv skive rugbrød bagefter

Insulintilfælde

Symptomer: Sult, sved, rysten, koncentrationsbesvær, hjertebanken og bevidsthedspåvirket, men vågen
Tilstand: Du skal have hjælp fra andre til at give dig det, du skal have for at få blodsukkeret op igen
Det skal andre gøre: Hjælpe dig med at indtage kulhydrater – men først, når du er helt klar, så du ikke fejlsynker. Hvis du er i stand til at række tunge, kan du også synke dvs. drikke eller spise noget.

Insulinchok

Symptomer: Bevidstløshed og kortvarige krampetilfælde
Tilstand: Du er afhængig af hjælp fra dine omgivelser
Det skal andre gøre: Ringe 1-1-2 og sprøjte glukagon ind i en muskel

Førstehjælp ved insulinchok

Efter et insulintilfælde eller insulinchok

Vær opmærksom på, at du efter et insulintilfælde, har fem til ti gange øget risiko for nyt insulintilfælde inden for det næste døgn.

Kontroller blodsukker hyppigt umiddelbart efter et insulintilfælde eller insulinchok, og følg blodsukkerværdierne det næste døgn.

Instruer andre i at give glukagon

Insulinchok behandles ved, at der sprøjtes glukagon ind i musklen.

Det er en god idé, at pårørende, kammeraters forældre, lærere og pædagoger er instrueret i at give glukagon, så de ved, hvad de skal gøre, hvis det bliver nødvendigt. Følg vejledningen i æsken med glukagon.

Hvad er glukagon?

Glukagon (handelsnavn GlucaGen) kan købes i sæt med glukagon, sprøjte og brugsanvisning. Du kan kun købe glukagon på recept.

Hvordan virker glukagon?

Glukagon virker på den måde, at leverens sukkerdepoter tømmes ud i blodbanen. Blodsukkeret stiger kraftigt herefter, og kan give ubehag, f.eks. i form af kvalme. 

Om natten

Mange er bange for det lave blodsukker om natten, da det lave blodsukker kan medføre bevidstløshed og i yderste tilfælde, at man ikke vågner om morgenen. Dette sker dog meget sjældent.

Din krop har reservedepoter af sukker i leveren, som bliver frigivet, hvis dit blodsukker falder meget. Dit blodsukker vil derfor stige igen, så du kan nå at reagere på det lave blodsukker eller måske bede andre om hjælp.

Men det er meget ubehageligt at opleve nætter med for lavt blodsukker, så mål og registrer dit blodsukker og fortæl din læge og sygeplejerske om det.

NB. Vær opmærksom på at ekstra indtagelse af kulhydrat ved sengetid nedsætter risikoen for hypoglykæmi først på natten, men hindrer ikke nødvendigvis hypoglykæmi sent på natten eller hen på morgenstunden.

Hvornår kan det lave blodsukker blive farligt?

Bilkørsel

Du må under ingen omstændigheder føre bil, når dit blodsukker er lavt.

Gode råd, når du indtager alkohol

 • Fortæl dine venner, at du har type 1-diabetes og får insulin (symptomer på lavt blodsukker kan forveksles med beruselse).
 • Hav et ID-kort på dig, hvor det fremgår, at du har diabetes og er i insulinbehandling.
 • Spis eller drik noget med kulhydrater eller sæt din insulindosis ned, når du drikker alkohol.
 • Mål dit blodsukker, inden du lægger dig til at sove.
 • Spis, inden du lægger dig til at sove.

Alkohol

Hvis du skal i byen en aften, så husk at oplyse dine venner om, at du har type 1-diabetes og får insulin. Et svært hypoglykæmitilfælde kan nemlig meget let forveksles med beruselse.

Når du drikker alkohol, falder dit blodsukker. Du kan reducere risikoen for, at dit blodsukker falder ved at spise eller drikke noget med kulhydrater eller nedsætte din insulindosis.

Under normale omstændigheder har din krop reservedepoter af sukker i levereren, som bliver frigivet, hvis dit blodsukker falder meget. Men når du har indtaget alkohol, har din lever travlt med at forbrænde alkoholen, og kan derfor ikke frigive sukker. Det er derfor meget vigtigt, at du selv kan indtage mad eller drikke, som får dit blodsukker til at stige.

Når du er påvirket af alkohol, er dine symptomer på lavt blodsukker svækket, og du når måske ikke at opfatte symptomerne og reagere på dem. Måske falder du i søvn og sover så tungt, at du ikke opdager, at noget er galt. Det kan betyde, at dit blodsukker falder så meget, at du får insulinchok, og får brug for hjælp fra andre. 

Ketonstoffer og lavt blodsukker

En kombination af lavt blodsukker og ketonstoffer i kroppen kaldes sult-ketoner. Hvis du ikke har fået tilstrækkelig mad, vil kroppen i stedet bruge fedtstofferne og samtidig udskille ketonstoffer.

Det er ikke farligt, som ved insulinmangel, men du skal hurtigst muligt have nogle kulhydrater enten i form af mad eller drikke med sukker i.

Har du kvalme eller opkastning – uden højt blodsukker – kan du forsøge at tage små mundfulde af sukkerholdige drikkevarer. Det er et af de sjældne tilfælde, hvor du kan glemme alt om, at du har diabetes og drikke eller spise, lige hvad du har lyst til, for at holde blodsukkeret oppe.

Er du bange for at få lavt blodsukker?

Så er du ikke alene. Flere undersøgelser viser, at angst for lavt blodsukker er hverdag for rigtig mange mennesker med diabetes og deres pårørende.

Læs mere om angst for lavt blodsukker

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes