Mand Og Kvinde Cykler I Naturen

Lavt blodsukker (hypoglykæmi)

Symptomerne på lavt blodsukker er, at du sveder, sitrer, bliver sur, sulten, bleg – eller besvimer.

Råd og vejledning
Lukket

63 12 14 16

63 12 14 16

Lavt blodsukker hedder på fagsprog hypoglykæmi. Det er vigtigt, at du straks reagerer, når du mærker, at du har lavt blodsukker. Hvis du ikke reagerer, kan du i værste fald ende med at få insulinchok. 

Du kan opleve forskellige grader af lavt blodsukker:

  Du kan opleve forskellige grader af lavt blodsukker:
 • Insulinføling

  + -

  Symptomer:

  Sult, sved, rysten, koncentrationsbesvær, hjertebanken og et blodsukker under ca. 3,9 mmol/l.

  Tilstand:

  Du er i stand til at hjælpe dig selv.

  Det skal du gøre:

  Spis 15-20 gram hurtigt optagelige kulhydraert og for eksempel en halv skive rugbrød bagefter.

 • Insulintilfælde

  + -

  Symptomer:

  Sult, sved, rysten, koncentrationsbesvær, hjertebanken og bevidsthedspåvirket – men vågen.

  Tilstand:

  Du skal have hjælp fra andre til at give dig noget sukkerholdigt, fx druesukker eller juice, for at få blodsukkeret op igen.

  Det skal andre gøre:

  Hjælpe dig med at indtage kulhydrater – men først, når du er helt klar, så du ikke fejlsynker. Hvis du er i stand til at række tunge, kan du også synke – det vil sige drikke eller spise noget. 

 • Insulinchok

  + -

  Symptomer:

  Bevidstløshed og kortvarige krampetilfælde.

  Tilstand:

  Du er afhængig af hjælp fra dine omgivelser.

  Det skal andre gøre:

  Ringe 1-1-2 og sprøjte glukagon ind i en muskel.
   
  Læs mere om førstehjælp ved insulinchok 

Efter et insulintilfælde eller insulinchok

Vær opmærksom på, at du efter et insulintilfælde har fem til ti gange øget risiko for nyt insulintilfælde inden for det næste døgn.

Kontroller derfor dit blodsukker hyppigt umiddelbart efter et insulintilfælde eller insulinchok, og følg blodsukkerværdierne det næste døgn. 

Gode råd om lavt blodsukker:

  Gode råd om lavt blodsukker:
 • Instruer andre i at give glukagon

  + -

  Insulinchok behandler man ved at sprøjte glukagon ind i en muskel. 
   
  Det er en god idé, at pårørende, kollegaer og venner er instrueret i at give glukagon, så de ved, hvad de skal gøre, hvis det bliver nødvendigt. Følg vejledningen i æsken med glukagon.

  Hvad er glukagon?

  Glukagon (handelsnavn GlucaGen) kan du købe i sæt med glukagon, sprøjte og brugsanvisning. Du kan kun købe glukagon på recept.

  Hvordan virker glukagon?

  Glukagon virker på den måde, at leverens sukkerdepoter straks bliver tømt ud i blodbanen. Blodsukkeret stiger derfor kraftigt, og kan give ubehag, for eksempel i form af kvalme. 

 • Bange for lavt blodsukker om natten?

  + -

  Nogle er bange for at få lavt blodsukker om natten, fordi det lave blodsukker kan medføre bevidstløshed og i værste fald betyde, at man ikke vågner igen. Det sker dog meget sjældent. 
   
  Din krop har reservedepoter af sukker i leveren. Det bliver frigivet, hvis dit blodsukker falder meget. Dit blodsukker vil derfor stige igen, så du kan nå at reagere på det lave blodsukker eller måske bede andre om hjælp. 
   
  Det kan være ubehageligt at opleve nætter med for lavt blodsukker, så mål og registrer dit blodsukker – og fortæl din diabetesbehandler, hvis du har nætter med lavt blodsukker.  
   
  OBS: Vær opmærksom på, at ekstra indtagelse af kulhydrat ved sengetid nedsætter risikoen for hypoglykæmi først på natten, men ikke nødvendigvis hindrer det sent på natten eller hen på morgenstunden. 

 • Hvornår kan lavt blodsukker blive farligt?

  + -

  Bilkørsel

  Du må under ingen omstændigheder køre bil, når dit blodsukker er lavt.

  Alkohol

  Når du drikker alkohol, falder dit blodsukker. Under normale omstændigheder har din lever reservedepoter af sukker, som bliver frigivet, hvis dit blodsukker falder meget. Men når du har indtaget alkohol, har din lever travlt med at forbrænde alkoholen, og så kan den ikke frigive sukker.

  Gode råd, når du indtager alkohol

  • Et svært tilfælde af hypoglykæmi kan let forveksles med at være fuld. Så fortæl dem du er sammen med, at du har type 1-diabetes og får insulin
  • Hav et ID-kort på dig, hvor det fremgår, at du har diabetes og er i insulinbehandling.
  • Spis eller drik noget med kulhydrater, eller sæt din insulindosis ned, når du drikker alkohol.
  • Mål dit blodsukker, inden du lægger dig til at sove
  • Spis, inden du lægger dig til at sove. 
 • Ketonstoffer og lavt blodsukker

  + -

  En kombination af lavt blodsukker og ketonstoffer i kroppen kaldes sult-ketoner. Hvis du ikke har fået tilstrækkelig mad, vil kroppen i stedet bruge fedtstofferne og samtidig udskille ketonstoffer. 
   
  Det er ikke farligt, som ved insulinmangel, men du skal hurtigst muligt have nogle kulhydrater enten i form af mad eller drikke med sukker i. 
   
  Har du kvalme eller opkastning – uden højt blodsukker – kan du forsøge at tage små mundfulde af sukkerholdige drikkevarer.

 • Er du bange for at få lavt blodsukker?

  + -

  Mange med type 1-diabetes er bange for at få lavt blodsukker. Flere undersøgelser viser, at angst for lavt blodsukker er hverdag for rigtig mange mennesker med diabetes og deres pårørende.