MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Ny med diabetes 1

Ungt par taler sammen
Det er vigtigt at have nogen at dele tanker og overvejelser med, når man er ny med diabetes 1

Velkommen til siderne med fokus på at være ny med diabetes 1

Som ny med type 1-diabetes vil du opleve, at der er overvældende meget nyt at lære, men du vil få en konkret rådgivning fra diabetesbehandlerne på dit lokale ambulatorium. De vil undervise dig i at måle dit blodsukker og tage den insulin, som din krop selv er holdt op med selv at producere.

Læger og andre behandlere vil også holde øje med din krops reaktioner på type 1-diabetes flere gange årligt, resten af livet.

I Danmark er vi langt fremme med behandlingen af type 1-diabetes, og de fleste kan fortsætte med det liv, de havde inden diagnosen.

Ha' dine omgivelser med

At få konstateret type 1-diabetes er for mange en chokerende oplevelse, og det er svært at forstå og erkende, at det er en sygdom, som man skal leve med resten af livet. Det kan føles uretfærdigt, og nogle bliver både vrede og ulykkelige. 

Fortæl dine nærmeste – familie, venner, kolleger – om din diabetes, så de har mulighed for at forstå, hvad det er for tanker og overvejelser, du har. Humøret kan svinge, og derfor er det
vigtigt, at du har nogen at tale med.

Åbenhed om din sygdom

Nogle siger, at det tager et år at blive fortrolig med den daglige håndtering af type 1-diabetes. Men selv mennesker, der har haft sygdommen i flere år, kan opleve, at deres blodsukker pludselig falder eller stiger kraftigt.

Det er vigtigt, at du er åben omkring, hvordan et for højt eller et for lavt blodsukker kan påvirke dig. Familie, venner, kolleger, sportskammerater og andre, du er sammen med til daglig, vil gerne vide hvad de kan gøre, hvis du får brug for hjælp.

Dine behandlere står klar til at hjælpe dig til at leve det liv, du gerne vil leve 

Fortæl din diabeteslæge og din diabetessygeplejerske om de ting, du gerne vil foretage dig, både nu og i fremtiden. Så kan de hjælpe dig med at få det til at ske. De har mange års erfaring med mennesker, der ligesom du har fået type 1-diabetes. Målet med behandlingen er, at du kan leve det liv, du helst vil.

Vi har samlet en række links og henvisninger for at støtte dig i din nye livssituation.

Hvor kan jeg læse mere om diabetes 1?

Har du brug for at læse mere nærgående om diabetes 1, kan du via linket herunder finde en række henvisninger til sider her på diabetes.dk, pjecer, artikler osv.

Hvor kan jeg læse mere om diabetes 1? 

Hvem kan svare på spørgsmål om min diabetes 1?

Mange oplever at stå med spørgsmål i forhold til deres sygdom, som de ikke lige kan finde svar på i en pjece eller på en hjemmeside. Klik på linket herunder og find henvisninger til både professionelle rådgivere og andre med diabetes 1.

Hvem kan svare på mine spørgsmål om diabetes 1?

Hvor kan jeg udveksle erfaring og mødes med andre med diabetes 1?

Ikke alle spørgsmål har et enkelt svar, som kan klares over telefonen eller på mail. Diabetesforeningen har flere forskellige tilbud til dig - både hvor du kan møde andre face-to-face og hvor du kan møde andre i den digitale verden: 

Hvor kan jeg udveksle erfaring og mødes med andre med diabetes 1?

Hvad kan jeg selv gøre?

Klik på linket herunder og find en oversigt over konkrete værktøjer eller anvisninger, du kan følge og bruge for at styre din diabetes.

Hvad kan jeg selv gøre?

Diabetes og psyken

Det kan være en hård besked at få diagnosen type 1-diabetes. De fleste har en reaktion, når de får en diagnose som diabetes. Men vi er alle forskellige og reagerer meget forskelligt.

Læs mere om det at være ny med type 1-diabetes

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes