MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Tabletbehandling

Det er normalt, at type 2-diabetes medfører behandling med flere forskellige typer medicin. Det er derfor ikke usædvanligt at få flere piller i kombination med hinanden mod diabetes, kolesterol og blodtryk.

Hvis du bliver behandlet med flere typer medicin i kombination med hinanden, er det fordi stofferne i disse piller samarbejder med hinanden. Derfor er det vigtigt, at du følger lægens anvisninger og tager alle de præparater, som bliver udskrevet til dig. Alle stofferne er lige vigtige!

Det er vigtigt at slå fast, at selvom dine blodsukker- og blodtryksværdier er normale, er diabetessygdommen stadig i kroppen og vil begynde at give symptomer, hvis du slækker på dine gode livsstilsvaner eller lader være med at tage din medicin.

Brug din blodsukkerregulerende medicin rigtigt

Det er din behandler, der afgør din medicindosis. Din behandler vil altid starte med den mindst mulige mængde medicin. Med ugers mellemrum kan dosis evt. sættes op – så du f.eks. skal tage tabletterne flere gange om dagen.

Din medicindosis bliver lagt fast ud fra målinger af dit langtidsblodsukker. I tilfælde af infektion, eventuelt med feber, virker tabletterne ikke godt nok. Her kan det blive nødvendigt at øge dosis eller i en periode at skifte til insulin.

Jeg har glemt en tablet - hvad gør jeg?

Glemmer du at tage en tablet, kan dit blodsukker blive for højt. Det betyder dog ikke, at du skal tage dobbelt dosis næste gang, du skal tage medicin. Du skal tværtimod fortsætte med normal dosis og måske få lidt mere motion den dag. Det kan kompensere for den manglende medicin.

Det kan være svært at huske at tage tabletterne. Især når du ikke føler dig syg. Det kan derfor være en god idé at benytte en doseringsæske. Den kan du have stående på spisebordet og tage med på arbejde, eller når du besøger andre. På den kan du altid se, om du har husket at tage din medicin.

På apotekets hjemmeside findes en gratis sms service, hvor du modtager en sms, der fortæller, at det er tid til at tage din medicin.

Tilmeld dig apotekets SMS-service

Anden medicin

Det er almindeligt, at type 2-diabetikere med forhøjet blodtryk på et tidspunkt når op på at skulle tage 3-4 forskellige typer blodtrykssænkende medicin.

Det skyldes, at ét præparat sjældent er nok til at fremkalde det fald i blodtrykket, der ønskes. De forskellige typer af blodtrykssænkende medicin har forskellige fordele og ulemper afhængig af bl.a. diabetikerens følgesygdomme.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes