Det er individuelt, hvornår det er nødvendigt at starte i medicinsk behandling af type 2-diabetes. Nogle skal have medicin fra starten af – andre efter måneder eller år. Der findes mange forskellige behandlingsformer, og ofte er der behov for forskellige slags medicin for at opnå den mest effektive sænkning af blodsukkeret. Det er derfor vigtigt, at du taler med din behandler om din behandling, så den bliver skræddersyet til lige præcis dig.
Det er normalt, at type 2-diabetes medfører behandling med flere forskellige type medicin, og det er ikke usædvanligt at få flere piller i kombination mod diabetes, kolesterol og blodtryk. Det skyldes, at stofferne i disse piller supplerer hinanden. Det er derfor vigtigt, at du følger lægens anvisning og tager alle de præparater, som bliver udskrevet til dig.
Tabletbehandling
De fleste med type 2-diabetes har stor gavn af at regulere blodsukkeret udelukkende med tabletbehandling og sund livsstil.
Har du diabetes 2, hvor din krop danner insulin, men i utilstrækkelige mængder, vil du som regel blive behandlet med tabletter. Tabletter mod type 2-diabetes kan inddeles i:
- insulinfrigørende midler
- midler, der øger insulinfølsomheden
- SGLT-2-hæmmere
- DPP-4-hæmmere
Insulinfrigørende midler
Præparaterne indeholder stoffet sulfonylurinstof, der virker ved at stimulere bugspytkirtlen til at lave mere insulin. Behandlingen er effektiv, og allerede efter 1-2 uger kan du se effekten på blodsukkeret.
Præparatet har dog nogle ulemper – hvilket også betyder, at medicintypen så småt er på vej ud af de danske medicinskabe. Ulemperne er bl.a. at stoffet ikke holder op med at virke, selvom blodsukkeret er lavt, hvilket betyder, at risikoen for lavt blodsukker (hypoglykæmi) er stor. Derudover oplever mange en vægtstigning.
Midler, der øger insulinfølsomheden
Midler, som øger optagelsen af sukker og sukkerforbrændingen, virker på flere måder, bl.a. ved at øge sukkerforbrændingen i musklerne og ved at øge cellernes følsomhed for insulin.
Metformin hører til denne kategori, der øger insulinfølsomheden. Metformin er den mest anvendte behandling af type 2-diabetes. Den klare fordel ved metformin er, at det ikke giver lavt blodsukker (hypoglykæmi), som ved f.eks. insulin. Andre fordele ved metformin er vægttab, forebyggelse af hjertekarsygdomme samt flere kræftformer.
SGLT-2-hæmmere
SGLT-2-hæmmere er midler, der øger udskillelsen af sukker i urinen, dvs. at du ”tisser” sukkeret ud. Behandlingen bør derfor kun anvendes hos patienter, som har velfungerende nyrer.
Risikoen for lavt blodsukker (hypoglykæmi) er meget lav, og præparatet har en gavnlig effekt på blodtryk og vægttab.
DPP-4 hæmmere
DDP-4-hæmmere går ind og hæmmer nedbrydning af dit tarmhormon GLP-1. Tarmhormonet GLP-1 fremmer dannelsen af insulin og hæmmer dannelsen af glukagon. Påvirkningen af disse to hormoner fører til sænkning af blodsukkeret.
Kort fortalt: DPP-4 hæmmere sænker dit blodsukkerniveau ved at fremme insulinudskillelsen fra din bugspytkirtel.
Fordelene er ved behandlingen er, at du ikke tager på i vægt, risikoen for lavt blodsukker (hypoglykæmi) er lille og mange oplever et mindre fald i blodtryk. Behandlingen egner sig til personer, som ikke bør tage yderligere på i vægt.
Tal med din behandler
Det er din behandler, der afgør dit medicinpræparat og medicindosis. Din behandler vil altid starte med den mindst mulige mængde medicin, og sammen kan I sætte dosis op, så den passer til dig og dit behov.
Det er vigtigt, at du taler med din behandler, hvis du har spørgsmål til din behandling.
Glemt en tablet – hvad gør jeg?
Har du glemt en tablet, kan dit blodsukker blive for højt. Det betyder dog ikke, at du skal tage dobbelt dosis næste gang, du skal tage medicin. Du skal tværtimod fortsætte med normal dosis og måske få lidt mere motion den dag. Motion kan nemlig kompensere for den manglende medicin.
Det kan være svært at huske at tage tabletterne. Især når du ikke føler dig syg. Det kan derfor være en god idé at benytte en doseringsæske. Den kan du have stående på spisebordet og tage med på arbejde, eller når du besøger andre. På den kan du altid se, om du har husket at tage din medicin.
Du kan også tilmelde dig en gratis sms-service, hvor du modtager en sms, der fortæller, at det er tid til at tage din medicin.
Tilmeld dig apotekets SMS-service
Tabletter ved sygdom
Din medicindosis bliver lagt fast ud fra målinger af dit langtidsblodsukker. I tilfælde af infektion, eventuelt med feber, virker tabletterne ikke godt nok. Her kan det blive nødvendigt at øge dosis eller i en periode at skifte til insulin.