Insulinpen Collage Web

Behandling med medicin på pen til injektion

Når du har type 2-diabetes, kan du få tilbudt behandling med medicin, som skal injiceres. Her kan du læse om de to typer, du kan møde: insulin og GLP-1-receptor agonister.

Blodsukkersænkende medicin til personer med type 2-diabetes findes i form af tabletter og som flydende medicin, der skal injiceres (sprøjtes ind i fedtvævet). Langt de fleste, som får diagnosen type 2-diabetes, tilbydes i første omgang tabletbehandling og behandling med kost og motion.

Type 2-diabetes er en progressiv sygdom, hvor du med tiden vil opleve, at det kan blive sværere at styre blodsukkeret, selvom du overholder din behandling. 

Hvis blodsukkeret bliver for højt, kan det blive nødvendigt at behandle med insulin eller GLP-1-receptor agonister på pen til injektion i kroppen.

Sådan tager du medicin på pen

Når du får insulin eller GLP-1-receptor agonister på pen, skal du sprøjte medicinen ind i fedtvævet under huden. Det kan du gøre på maven, låret, hoften eller overarmen.

De tre vigtigste ting er, at du:

  • Ikke kommer til at sprøjte insulinen ind i musklen, som ligger under fedtlaget. Insulin bliver optaget hurtigere og mere koncentreret i en muskel, og det kan få dit blodsukker til at falde meget på ganske kort tid
  • Stikker et nyt sted hver gang. Ellers kan du få insulin-infiltrater, der føles som hårde områder eller knuder i fedtvævet, og kan betyde, at dit blodsukker kan komme til at svinge uforklarligt. Hos Videncenter for Diabetes kan du få flere gode råd til injektionsteknik
  • Skifter nålen hver gang.

Klik her og se video om, hvordan du tager medicin med pen

NB. Rådene for at tage insulin er de samme som for GLP-1-receptor agonister. Hvis du er i tvivl, om du tager medicinen korrekt, er det altid en god ide at spørge din behandler.

Grafik: Kend din medicin, type 2-diabetes
Klik på billedet for at hente grafisk oversigt over medicin.

Hvilken medicin skal du have?

Én type medicin er ofte ikke nok til at sænke blodsukkeret tilstrækkeligt. Derfor får du ofte at vide, at du skal tage flere forskellige slags diabetesmedicin. Flere kan fås som kombinationspræparater. Det kan gøre behandlingen nemmere i hverdagen.

Din insulinproduktion falder, jo ældre du bliver, og jo længere du har haft diabetes. Der er derfor også jævnligt behov for at ændre på din behandling. Det er helt normalt.

Det er forskelligt fra person til person, hvilken medicin der virker bedst, og nogle gange skal man prøve sig frem. Mange skal desuden have medicin for kolesterol og blodtryk. Tal med din behandler om, hvad der er bedst for dig.

Behandling med medicin på pen

    Behandling med medicin på pen
  • GLP-1-receptor agonister

    + -

    GLP-1 er et hormon, som findes naturligt i tarmen. Når du får medicin med GLP-1-receptor agonister, vil du ofte opleve nedsat appetit, som gør, at du opnår et vægttab. GLP-1 har også en stimulerende virkning på insulinproduktionen. Medicin med GLP-1-receptor agonister har desuden vist en beskyttende virkning mod hjerte-kar- og nyresygdom.

    Virkning

    Medicinen øger mængden af insulin i blodet.

    Bivirkninger

    Tendens til kvalme og mavesmerter, som ofte er forbigående. Risikoen for lavt blodsukker af disse lægemidler er meget lav.

    Produkter

    Bydureon®, Byetta®, Ozempic®, Trulicity®, Victoza®.

    Læs mere om de forskellige typer medicin til type 2-diabetes på minmedicin.dk

    NB. GLP-receptor agonister fås også som tablet. 

  • Insulin

    + -

    Insulin er det livsnødvendige hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen. Insulin er nøglen der åbner ind til cellerne, så brændstof i form af glukose kan komme ind og give dig energi. Med tiden får op imod halvdelen af alle personer med type 2-diabetes udskrevet behandling med insulin.

    Når du har diabetes, som kræver behandling med insulin, skal du ofte tage insulin flere gang i døgnet for at efterligne bugspytkirtlens funktion, så du undgår at få højt blodsukker. Når du er ny i behandlingen med insulin, kan der være en indkøringsperiode, hvor du skal holde ekstra godt øje med blodsukkeret.

    Læs mere om blodsukkermåling

    Virkning

    Medicinen øger mængden af insulin i blodet.

    Bivirkninger

    Risiko for lavt blodsukker. Nogle oplever vægtstigning, når de får insulin.

    Klik her og læs mere om lavt blodsukker LINK

    Produkter

    • Langtidsvirkende insulin: Abasaglar®, Lantus®, Levemir®, Semglee®, Toujeo®, Tresiba®.
    • Intermediært-virkende insulin: Humulin® NPH, Insulatard®. Hurtigtvirkende insulin: Actrapid®, Apidra®, Fiasp®, Humalog®, Humulin® Regular, Insulin aspart ”Sanofi”, Insuman® Rapid Solostar®, NovoRapid®.
    • Mix-insulin: Humalog® Mix25, Mixtard® 30, NovoMix® 30/50/70, Ryzodeg®.

    Læs mere om de forskellige typer medicin til type 2-diabetes på minmedicin.dk

  • Måling af blodsukker, når du får insulin

    + -

    Når du får insulin, skal du løbende måle dit blodsukker, så du kan følge med i kroppens reaktioner på insulin, kost og motion. Når du starter behandling med insulin, er risikoen for lavt blodsukker forhøjet, fordi du og din krop skal vendes til at få tilført insulin.

    Som tommelfingerregel skal du som minimum måle blodsukker lige før hvert måltid og igen 1½ time efter. Målingerne hjælper dig til at se, hvordan dit blodsukker reagerer på din insulinbehandling. Brug evt. i perioder skemaet til struktureret blodsukkermåling til at notere dine resultater, og tag det med til møder med din behandler. 

    Hvis du føler ubehag i kroppen, er det også en god ide at foretage en ekstra måling af dit blodsukker. 

    Din behandler skal instruere dig i, hvordan du tager insulin og hvordan du måler dit blodsukker. 

    Læs mere om struktureret måling af blodsukker

    Læs mere om højt blodsukker (hyperglykæmi) 

    Læs mere om lavt blodsukker (hypoglykæmi)

  • Opbevaring af insulin

    + -

    Insulinpenne eller ampuller, som du ikke har taget i brug, skal du altid opbevare i køleskab ved 2-8 °C. 
     
    Når du har taget insulinen i brug, er det forskelligt fra produkt til produkt, om du skal opbevare den ved almindelig stuetemperatur eller i køleskabet. Derfor er det vigtigt, at du altid kigger på indlægssedlen, der følger med din insulin.  
     
    Insulin tåler ikke:

    • Frostgrader
    • Temperaturer over 25-30 °C
    • Direkte sollys
    • At blive rystet.

    Læs også: Opbevaring af insulin på en rejse

Mad, motion og mentalt helbred påvirker dit blodsukker

Dit blodsukker og dermed dit behov for medicin påvirkes af det du spiser, hvor aktiv du er og hvordan du har det mentalt. Snak med din behandler om alle disse forhold, så I sammen kan finde den rigtige mængde medicin til forskellige situationer.

Er du i god form, virker insulinen bedre

Veltrænet muskelvæv har høj følsomhed over for insulin, mens fedtvæv og utrænet muskelvæv har meget begrænset følsomhed. Denne sammenhæng forklarer, hvorfor du kan sænke dit blodsukker ved at være fysisk aktiv og at tabe fedtvæv.  
 
Hvis du motionerer mere, end du plejer, kan det være nødvendigt at justere insulindosis og/eller det du spiser.

Klik her og læs mere om type 2-diabetes og motion

Hvordan du har det, påvirker dit blodsukker

Stress, angst, depression eller andre psykiske belastninger påvirker dit blodsukker og dermed dit insulinbehov. 

Hvis du er i en situation eller periode, hvor du føler dig psykisk belastet, kan det være en god ide at måle dit blodsukker hyppigere og snakke med din behandler om evt. justering af din medicin.

Klik her og læs mere om diabetes og mental sundhed

Når du er syg, skal du være opmærksom på dit blodsukker

Hvis du er syg med feber, kan din krop have brug for ekstra insulin. Feberen nedsætter nemlig kroppens evne til at reagere på insulin. Omvendt spiser du måske ikke så meget, når du er syg. 
 
Derfor skal du måle dit blodsukker ofte, når du er syg, så du kan justere din insulindosis – eventuelt i samråd med den læge, du går til kontrol hos i forbindelse med din diabetes. 

Forside: Hjertet og Diabetes

Gratis pjece

Tager du også hjertemedicin?

I pjecen 'Hjertet og diabetes' får du viden om, hvordan hjertet påvirkes af diabetes. Du får også indblik i, hvad du skal være opmærksom på i forhold til din diabetesmedicin. Pjecen kan bestilles gratis i netbutikken (ekskl. levering).
1600X600px1

Få råd og vejledning

I hverdagen er det dig, der står med behandlingen. Tal med vores diætister, motionskonsulent eller sygeplejerske om det, der optager dig.