BLIV MEDLEM

Seksuelle komplikationer hos kvinder

Diabetes kan give seksuelle komplikationer hos kvinder i form af lystproblemer, infektioner, smerter eller tørhed i skeden.

Tema: Ondt i sexlivet

Temaet blev bragt i medlemsbladet september 2014.

Læs temaet i medlemsbladet

Årsagen til seksuelle komplikationer ved diabetes kan være både psykisk og fysisk.

Har man gennem flere år haft en dårligt reguleret diabetes, kan det føre til åreforkalkning og neuropati, altså nerveskader, der svækker følesansen. Når blodet skal løbe ned til kønsorganerne, sker det via et signal fra centralnervesystemet. Ved neuropati er signalet dårligt og kan give yderligere problemer - for eksempel kan nerveforsyningen til klitoris og vagina være svækket. Åreforkalkning gør, at blodet får sværere ved at komme ud i kønsorganerne ved seksuel ophidselse, så kvinden får svært ved at blive fugtig eller får problemer med at få orgasme.

Lyst til seksuelt samvær kræver for de fleste et vist overskud. Når man har en kronisk sygdom som diabetes, kan man ofte føle et manglende overskud. Tanker om sin sygdom kan være udmattende, og højt blodsukker kan gøre en træt.

Mennesker med diabetes har en højere risiko for at få infektioner, og mange kvinder med diabetes oplever hyppige svampeinfektioner i skeden. Det kan lægge en dæmper på den seksuelle aktivitet, da det kan give kløe og smerter ved samleje.

Kvinders sexliv i tal

 • 28 % af kvinderne med diabetes har seksuelle problemer. Undersøgelser blandt danske og udenlandske kvinder viser, at 11-22 % af kvinder generelt har seksuelle problemer, der har generet dem inden for det seneste år. Det kan være manglende lyst og ophidselse, orgasmeproblemer eller smerter – eller en kombination.
 • 32 % med type 1-diabetes har seksuelle problemer
 • 26 % med type 2-diabetes har seksuelle problemer
 • 47 % af kvinderne, der har seksuelle problemer, mener, det skyldes diabetes

Blandt dem har:

 • 68 % nedsat sexlyst
 • 53 % svært ved at blive seksuelt ophidset og våd
 • 29 % smerter
 • 23 % infektioner
 • 22 % orgasme-problemer

Desuden:

 • Mange kvinder nævner også, at de har nedsat følesans
 • Kvinder i behandling får typisk hormoner og/eller bruger glidecreme
 • 1/3 af kvinderne under 30 år fortæller, de har seksuelle problemer på grund af diabetes
 • 21 % af unge danske kvinder generelt har oplevet seksuelle problemer inden for det sidste år

Kilde: Undersøgelsen bygger bl.a. på 883 besvarelser fra Diabetespanelet i maj 2014. 

Hvordan behandles seksuelle problemer? 

Psykologisk/sexologisk behandling er en god mulighed, hvis det er psykiske forhold, der er skyld i de seksuelle problemer.

Hos kvinder, der er i overgangsalderen, kan tørhed i skeden behandles med kvindelige kønshormoner. Det sker enten som stikpille eller hormontabletter. 

Hvis det gør ondt for kvinden at have samleje, eller hun har svært ved at blive våd, kan hun købe glidecreme og olier i håndkøb på apoteket. Men det er vigtigt, at kvinden stadig har lyst til sex, så det ikke bliver en mekanisk ting. Hormonbehandling kan hjælpe på både tørhed og lyst.  

På Rigshospitalet har de forsøgt at give nogle kvinder potensmidlet Viagra. Det giver mere fugtighed, men ikke mere lyst. Lysten sidder i hjernen, derfor kan det være en god idé med medicin, der fremmer kvinders sexlyst - hvis hun vel at mærke er i et godt parforhold, hvor der ikke burde være grund til, at hun ikke har lyst til sex.

Hvad kan jeg gøre for at undgå seksuelle problemer?

Generelt har en god blodsukkerregulering en positiv effekt på seksuelle problemer. Det forebygger både svampeinfektioner og skader på blodkar og nerver.

“Diabetes gør bare mærkelige ting ved min krop”

27-årige Tina Lassen er en af de mange unge kvinder med type 1-diabetes, der har ondt i sexlivet. Når det ikke lige fungerer, så udskyder hun og kæresten sex – eller dropper det helt.
Læs Tinas historie

Køb sexhjælpemidler i netbutikken

I netbutikken finder du blandt andet en penispumpe, et massageapparat og glidecreme.

Gå til netbutikken

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes