Behandling af type 2-diabetes
Mad, motion og medicin er de knapper, der kan skrues på i behandlingen af type 2-diabetes.
Mad, motion og medicin er de knapper, der kan skrues på i behandlingen af type 2-diabetes.
Når du har type 2-diabetes, står du selv for en stor del af behandlingen. Derfor er det væsentligt, at du er tryg med din diabetes og kender din krops symptomer. Lær dit blodsukker at kende, så du ved, hvad der får dit blodsukker til at stige, og hvad der får det til at falde igen. Det er nemlig individuelt og det kan ændre sig over tid.
Læs mere om blodsukker og blodsukkermåling
Type 2-diabetes kan behandles på mange måder. Nogle kan opnå et blodsukker, der ligger tæt på det normale ved at motionere og ændre madvaner. Andre har brug for at supplere med medicin, der øger insulinens virkning eller insulinproduktionen. Nogle får også brug for insulin på et tidspunkt.
Målet for din behandling er, at blodsukker, blodtryk og kolesterol er velreguleret, så du mindsker din risiko for følgesygdomme. For nogle kan det reguleres med kost og motion, andre får brug for forskellige slags medicin.
Du er nemlig den nærmeste til at finde ud af, hvordan netop du fungerer bedst med din diabetes. To til fire gange om året bør du drøfte din behandling nøjere ved en konsultation hos din behandler, som i de fleste tilfælde er din praktiserende læge eller sygeplejersken i dit lægehus. Her kan du hente inspiration til en realistisk og sund balance.
Men bliver du i tvivl om noget eller opdager noget usædvanligt, som du ikke kan forstå, så bestil en ekstra tid. Der findes ingen dumme spørgsmål, og du er i din gode ret til at stille krav.
Når du har type 2-diabetes, er du i forhøjet risiko for at blive alvorligt syg, hvis du får influenza eller lungebetændelse. Du har ret til en årlig gratis influenzavaccination hos din læge eller på apoteket. I nogle tilfælde tilbydes også en gratis vaccination mod lungebetændelse (pneumokokvaccine).
Der findes mange forskellige typer medicin, der kan sænke blodsukkeret. Det er forskelligt fra person til person, hvilken medicin der virker bedst, og nogle gange skal man prøve sig frem. Tal med din behandler om, hvad der er bedst for dig.
Med tiden kan det også blive nødvendigt at skifte til en anden type medicin, fordi sygdommen hele tiden udvikler sig. Hvis du glemmer at tage din medicin, så vær ærlig og fortæl det til din behandler, så han eller hun ikke fejlagtigt tror, at der skal justeres på medicinen for at sænke blodsukkeret. Mange skal desuden have medicin for kolesterol og blodtryk, så det kan hurtigt blive til meget forskellig medicin. Tag eventuelt din medicin med til din behandler, så I sammen kan gennemgå, om du tager den rigtige medicin – og som du skal.
Få råd og vejledning
I hverdagen er det dig, der står med behandlingen. Tal med vores diætister, motionskonsulent eller sygeplejerske om det, der optager dig.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16