Vejning Af Mad

Mad og drikke

Børn og unge skal bruge meget energi til at vokse i højde og tage på i vægt, bevæge og udvikle sig. Når dit barn ikke selv producerer insulin, skal I ikke ændre på den mad, I spiser, men sørge for at give insulin til de kulhydrater, der er i maden.

Madens indhold og sammensætning påvirker blodsukkeret forskelligt, så det er en god hjælp, når du ved, hvad der præcis er i maden. Når dit barn har diabetes, er det særligt vigtigt at vide noget om kulhydrater, fordi det er mængden af kulhydrater der afgør, hvor meget insulin der skal gives til maden.

Du finder kulhydrater i brød, mel, gryn, fuldkornspasta, -ris, kartofler, tørrede bælgfrugter som ærter og bønner, mælk, frugt, sukker og nogle grøntsager.

Kulhydrat nedbrydes i tarmsystemet til glukose, som optages i blodet. Insulin styrer omsætningen af kulhydrat og sørger for, at glukosen kan komme ind i cellerne, så der kan dannes energi. Kulhydrat er dermed en vigtig energikilde for kroppen.

For voksne og børn over 2 år bør 45-60 procent af det samlede energiindtag komme fra kulhydrater (1).

Tre typer kulhydrater

Kulhydrater kan inddeles i tre typer: sukkerarter, stivelse og kostfibre. Ingen af dem er som sådan forkerte at spise, som del af en almindelig varieret kost, men de har meget forskellig effekt på blodsukkeret. Sukkerarterne er de kulhydrater, der hurtigst omsættes til sukker i kroppen, mens kostfibre er dem, der omsættes langsomst. Når man spiser mad med mange kostfibre, vil blodsukkeret stige og falde langsommere, end hvis man spiser mad med stort indhold af sukker eller stivelsesrig mad med få kostfibre.

Grafik: Sådan Virker Kulhydrater På Din Krop
Samme gram kulhydrater virker forskelligt i kroppen, afhængig af hvilken slags kulhydrater det er.

Klik på illustrationen for at se "Sådan virker kulhydrater i din krop" i stort format.

De tre typer af kulhydrater

  De tre typer af kulhydrater
 • Sukkerarter

  + -

  Sukkerarter findes især i: sukkersødede drikke, slik, cornflakes, kage, is, mælkeprodukter og frugt.

  Sådan påvirker sukkerarter blodsukkeret

  Når du spiser mad der indeholder mange sukkerarter, stiger dit blodsukker hurtigt, og når det falder igen, falder det ofte hurtigt.

 • Stivelse

  + -

  Stivelse findes især i: kartofler, ris, pasta, rugbrød, franskbrød og gryn.

  Sådan påvirker stivelse blodsukkeret

  Noget stivelse bliver hurtigt omdannet til sukker, og blodsukkeret vil dermed også stige hurtigt, som for eksempel franskbrød. Hvis maden indeholder kostfibre som for eksempel rugbrød, kan kostfibrene forsinke optagelsen af sukker, og blodsukkerstigningen bliver dermed langsommere. Nogle typer af stivelse kan ’drille’ lidt, fordi sukkerstofferne frigives et stykke tid efter maden er spist, for eksempel pasta eller ris. 

 • Kostfibre

  + -

  Kostfibre findes især i: havregryn, rugbrød, tørrede bælgfrugter, som ærter, bønner og linser og grove grøntsager.

  Sådan påvirker kostfibre blodsukkeret

  Når du spiser mad med mange kostfibre, frigives sukkeret langsomt i kroppen, og giver et mere stabilt blodsukker over tid. Hvis du har behov for at få et lavt blodsukker hurtigt op igen, er det derimod ikke den fiberrige mad, du skal have fat i.

App2 460X330

App til kulhydrattælling

Med vores gratis app, kan du let beregne det samlede indhold af kulhydrat i dit barns måltid.

Samlede Kulhydratlister

Kulhydratlister

Kulhydratlisterne er lige til at printe ud og tage med til børnefødselsdagen eller klassefesten. 

1600X600px1

Har du spørgsmål om dit barns diabetes?

Vi er her for at hjælpe.