Coronavirus giver nye fællesskaber
Mange med diabetes har haft det svært med nedlukningen på grund af coronavirus, som har gjort mange meget forsigtige med at mødes. Men nye virtuelle fællesskaber er opstået i stedet. Vi skruer op for kontakten med hinanden på nye måder, siger Diabetesforeningens udviklingschef.
De fornyede restriktioner på grund af coronavirussens opblussen efter sommeren har igen sat sit præg på livet i Diabetesforeningens mange netværk. Efter et forår med nedlukning var kurser og arrangementer igen ved at blive planlagt, ligesom medlemskurserne igen blev åbne for tilmeldinger.
Men nye restriktioner har igen gjort det svært at samles, og det påvirker mange af de frivillige i Diabetesforeningen og medlemmer, der havde glædet sig til igen at kunne mødes fysisk.
- Folk har virkelig savnet at have kontakt til hinanden og kunne mødes, så det med stor beklagelse, vi har måttet lukke ned igen. Men vi følger anvisningerne fra myndighederne, siger udviklingschef Anne Sander.
Hun henviser til, at Diabetesforeningen med relativt kort varsel har været nødt til at aflyse medlemskurser for blandt andre familier med børn med diabetes.
- Vi bliver nødt til at være forsigtige, og det er der heldigvis en stor forståelse for, selv om det er ærgerligt, siger Anne Sander.
Tæt kontakt
Siden den første nedlukning midt i marts måned har der været en hyppigere kontakt til Diabetesforeningens mange frivillige, til lokalforeningsformænd og til dem, der driver blandt andre motivationsgrupper og står for anden kursusaktivitet.
På trods af, at det har været stort set umuligt at mødes fysisk, er der gjort en stor indsats for at skabe virtuelle rum til nye fællesskaber. Delegeretmøde og regionale møder har været holdt virtuelt, der har været stor opbakning til fælles fysisk aktivitet på Facebook, og nogle aktiviteter for eksempel i motivationsgrupper har kunnet afholdes udendørs og med færre deltagere.
- Det er opløftende at se, at folk tager et kæmpe ansvar for hinanden. Det prøver vi at understøtte så godt, vi kan, for coronavirus har vist, at vi kan være sammen hjemmefra og være livliner for hinanden, selv om det er svært, siger Anne Sander.
Stærkt fællesskab
Anne Sander nævner, at mange har været meget kreative. For eksempel de motivationsgrupper, der har flyttet deres træning udenfor, og en ungegruppe, der har holdt virtuelt bankospil og cyklet rundt med gevinsterne efterfølgende.
- Det er meget positivt, at vi alligevel kan finde måder, så vi kan mærke hinanden og skrue op for kontakterne på andre måder. Det viser, at fællesskabet i Diabetesforeningen er stærkt, siger Anne Sander, som oplyser, at der fortsat kigges på en lang liste af idéer til at sikre, at forbindelserne opretholdes virtuelt, mens restriktioner gør det svært at mødes fysisk.
Den virtuelle træning på Facebook begynder snart igen og fortsætter vinteren over, men allerede i forbindelse med Verdens Diabetesdag den 14. november er det muligt at bevæge sig sammen hver for sig: Det sker ved at melde sig til Verdens Diabetesdag-løbet inden den 15. oktober og gå eller løbe en tur for diabetessagen.