De første coronavacciner er givet

Vaccinationerne mod coronavirus covid-19 er i gang. Det giver et tiltrængt håb, mener Diabetesforeningen, der har tiltro til, at alle får tilbudt vaccine i den rigtige rækkefølge.

Corona 4 Web
28. december 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

De første danskere modtog i går de første doser vaccine mod coronavirus covid-19. Dermed er den storstilede vaccineplan mod covid-19 i gang, og der er indtil videre ingen meldinger om bivirkninger.

Det er positivt, at vaccineplanen ser ud til at fungere, mener Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

- Rigtig mange med diabetes er bekymret for coronavirus covid-19 og har pålagt sig selv strenge restriktioner for at beskytte sig mod smitte og passe på pårørende. Vaccinerne er en vigtig forudsætning for, at vi på et tidspunkt kan vende tilbage til en mere normal hverdag, siger Tanja Thybo.

Tiltrængt håb

Forskningschefen hæfter sig ved, at vaccinerne er godkendte, og at det er lykkedes at få fremskyndet processerne, så vaccination i disse dage er i gang over hele Europa.

- Det giver mange et tiltrængt håb, at der nu er vacciner tilgængelige, men det er vigtigt at gøre sig klart, at der i bedste fald er adskillige måneder til, at alle i risikogrupper har fået vaccinen, siger Tanja Thybo.

Diabetesforeningen forventer derfor, at vi skal et godt stykke ind i 2021, før risikoen for coronavirus covid-19 er tilstrækkelig lav til, at restriktionerne kan lempes:

- Der er stadig mange, vi skal stå sammen om at beskytte mod covid-19, uanset at vacciner nu er en mulighed. Sammenhold mod pandemien er stadig umådeligt vigtigt, siger Tanja Thybo.

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere i øget risiko for covid-19 som for eksempel personer med diabetes vil være vaccineret i løbet af foråret 2021.

Frivilligt vaccinetilbud

Der er fortsat ingen godkendte vacciner til børn og unge under 16 år, til ammende eller gravide kvinder, men Sundhedsstyrelsen understreger, at alle voksne danskere vil få et gratis og frivilligt tilbud om vaccine i takt med, at antallet af doser leveres.

- Vi har tiltro til, at myndighederne fordeler vaccinerne efter konkrete vurderinger til dem, der er i størst risiko for et alvorligt forløb med covid-19 og til dem, der varetager kritiske funktioner i sundheds- og plejesektoren, siger Tanja Thybo.

Indtil videre er meldingerne fra myndighederne, at antallet af doser ankommer i et stigende tempo over de kommende måneder, og der forventes nye godkendelser af vacciner i begyndelsen af 2021, hvilket kan være med til at fremskynde processen med at vaccinere stort set alle voksne danskere.