Diabetesprofessor: Corona bliver som et maraton

Den igangværende coronakrise bliver et langt, sejt træk - som et maratonløb frem for en kort sprint. Det skal man holde sig for øje, når man træffer sine forholdsregler. Det sagde professor Troels Krarup Hansen onsdag aften i en direkte spørgsmål-svar-session på Diabetesforeningens facebookside.

Fb Live 2
24. april 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Der er meget, vi endnu ikke ved om den coronavirus, der i øjeblikket forandrer hverdagen verden over. Men meget tyder på, at der kommer til at gå relativt lang tid, før vi kan vende tilbage til noget, der minder om normaltilstanden før coronavirus. 

Det var et af budskaberne fra professor Troels Krarup Hansen, der onsdag aften svarede på spørgsmål fra brugerne på Diabetesforeningens facebookside.

Det mest sikre, vi kan sige, er, at høj alder – typisk over 70 år – ser ud til at være den vigtigste faktor.

Troels Krarup Hansen er ekspert i diabetes, direktør på Steno Diabetes Center Aarhus og tidligere formand for diabeteslægernes faglige selskab. Samtidig er han næstformand i Diabetesforeningens faglige råd.

- Corona bliver som et maraton. Det, vi troede, lige var et par uger eller en måned, der skulle overstås, ser ud til at komme til at vare noget længere, sagde Troels Krarup Hansen, der dog også vurderede, at Danmark er godt rustet til at klare situationen:

- Generelt tror jeg, at Danmark måske er bedre rustet end mange andre lande. Vi har et velfungerende sundhedsvæsen, som har omstillet sig meget hurtigt, og vi er i forvejen dygtige til diabetesbehandling. Derfor tror jeg, at vi trods alt kan håbe på mindre dramatiske tal for coronaramte end i andre lande, sagde Troels Krarup Hansen.

Han forsikrede, at alle landets sygehuse, Sundhedsstyrelsen og faglige eksperter arbejder tæt sammen om at håndtere udfordringen fra coronavirus.

Mange spørgsmål

Flere hundrede facebookbrugere valgte at bruge 50 minutter på at se med på Diabetesforeningens facebookside, da professor Troels Krarup Hansen svarede på nogle af de mere end 100 spørgsmål.  

Det skal understreges, at Troels Krarup Hansen svarer ud fra sin personlige overbevisning, erfaring og baggrund, og hans svar er ikke nødvendigvis Diabetesforeningens holdning. Indtil videre arbejder vi i Diabetesforeningen ud fra et forsigtighedsprincip, da der endnu er mange ting, som videnskaben ikke kan svare på i forhold til diabetes og covid-19.

Professor Troels Krarup Hansen vil en af de kommende dage svare på nogle flere af de spørgsmål, som der ikke var tid til at besvare under aftenens livesending. Det var muligt med støtte fra medicinalfirmaet Novo Nordisk at arrangere facebookseancen.