Fem diabetesvenlige kostråd
Diabetesforeningens fagpersoner har formuleret fem diabetesvenlige kostråd, som er nogle principper, personer med diabetes kan bruge som et supplement til de officielle kostråd.
Mange med diabetes bruger deres mad aktivt til at leve godt med sygdommen i hverdagen. Det gælder uanset, hvilken type diabetes der er tale om.
Diabetesforeningen har udarbejdet et supplement til de generelle kostråd ved at inddrage resultaterne fra en solid international konsensusrapport fra den amerikanske diabetesforening (ADA) og den europæiske sammenslutning af diabetesforskere (EASD). De fem diabetesvenlige kostråd kan ses i det nye medlemsblad og på diabetes.dk.
- Vi ved, at mange bruger deres kost aktivt i livet med diabetes, men vi ved også, at mange synes, det er rigtig svært. Det er ikke altid ligetil at finde den type kost, der passer til én, ens hverdag, vaner og de udfordringer, diabetes giver. Vi håber, at Diabetesforeningens diabetesvenlige kostråd kan være en god inspiration, siger udviklingschef Anne Sander, der er ansvarlig for Diabetesforeningens rådgivning og dermed også for de fagfolk, der vejleder om kost og skriver Diabetesforeningens efterspurgte kogebøger.
- Vores diabetesvenlige kostråd er formuleret som nogle overordnede principper, jeg håber, rigtig mange vil kunne bruge, forklarer Anne Sander.
Mange måder at spise på
Uanset hvilken type diabetes man har, er det primære mål med behandlingen at holde blodsukkeret så tæt på normalen som muligt. Hvis man får insulin, kan man regulere sit blodsukker med det. Men hvis man har en ikke-insulinkrævende diabetes, har man kun mad, motion og i nogle tilfælde medicin at regulere sit blodsukker med. Det kræver en indgående viden om mad at få det til at fungere – uanset om man får insulin eller ej. Og det er veldokumenteret, at det giver udfordringer.
- Det er vigtigt at holde sig for øje, at der ikke er én rigtig måde at spise på, når man har diabetes. Man skal altid tage udgangspunkt i sin egen situation, og det er også baggrunden for den individuelle rådgivning, Diabetesforeningen står for. Men der er et stort behov for viden og for nogle fagligt stærke principper at styre efter. Det håber vi at kunne give med de fem diabetesvenlige kostråd, siger Anne Sander.
I den store undersøgelse, Livet med diabetes 2019, som Diabetesforeningen stod bag, svarede seks ud af ti med type 2-diabetes, at netop maden var en af de største udfordringer ved at leve godt med diabetes. Derfor arbejder Diabetesforeningen også for, at langt flere skal have støtte fra sundhedsvæsenet til den rette mad og motion blandt andet med vejledning fra en klinisk diætist.