Politisk flertal presser på for sensor-løsning

På et vigtigt møde i Folketinget i dag vil et flertal opfordre sundhedsministeren til at finde en hurtig løsning, så alle med type 1-diabetes kan få adgang til sensorbaseret glukosemåling. En ret til moderne behandling med sensorer vil være et stort skridt og en god investering, mener Diabetesforeningen.

Nytpanel Web
04. februar 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Alle med type 1-diabetes skal have ret til sensorbaseret glukosemåling. Det anbefaler diabeteslægernes faglige selskab, og det har Diabetesforeningen kæmpet for i årevis.

Nu kan et politisk flertal i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg være med til at støtte op om den moderne diabetesbehandling og gøre anbefalingen fra diabeteslægerne til virkelighed. Det sker, når politikerne i dag skal diskutere en såkaldt beretning i udvalget.

En ret til sensorbaseret glukosemåling for alle med type 1-diabetes vil med ét slag bringe diabetesbehandlingen et stort skridt fremad, mener Diabetesforeningen.

- Brug af moderne sensorer til blodsukkerkontrol giver bedre livskvalitet og bedre behandling og dermed færre følgesygdomme på sigt. Derfor er det også en god investering i en bedre fremtid for mennesker med diabetes, som vi forventer, det politiske flertal vil holde fast i, siger politisk chef i Diabetesforeningen Ane Eggert Jackson.

Diabetesforeningen har forud for dagens møde kontaktet samtlige sundhedsordførere med et notat, der forklarer fordelene ved sensorbaseret glukosemåling, og henviser til sundhedsøkonomiske analyser, der analyserer udgifter og gevinster ved sensorbaseret glukosemåling.

Pres på minister

Beretningen, som Sundheds- og Ældreudvalget skal diskutere i dag, er en måde, som et flertal i et af Folketingets udvalg kan presse en minister til at tage et bestemt emne alvorligt uden at fremsætte et lovforslag eller beslutningsforslag.

- Sensorbaseret glukosemåling er ikke kun flash glukosemåling. Derfor er det afgørende, at politikerne ser bredere på sagen, så den enkelte med diabetes kan finde den rette sensorløsning.

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti står bag beretningen, som har opbakning fra Alternativet, Venstre, SF og Konservative. Beretningen opfordrer til, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkalder til forhandlinger i dette folketingsår, så de faglige anbefalinger fra diabeteslægerne følges og alle med type 1-diabetes dermed får adgang til sensorbaseret glukosemåling.

- Vi har efterhånden rejst denne sag overfor utallige sundhedsministre, men nu har vi et flertal, der mener, sundhedsministeren skal tage initiativ til, at alle med type 1-diabetes kan få adgang til glukosemålere. Jeg håber, en løsning er meget tæt på, sagde Liselott Blixt på Diabetesforeningens topmøde den 16. januar på Christiansborg, hvor hun kunne fortælle om flertallet bag beretningen.

Den rette sensorløsning

Hvis beretningen, der altså på forhånd har et flertal bag sig, får opbakning i Sundheds- og Ældreudvalget, er det næste skridt forhandlinger mellem flertallets sundhedsordførere og sundhedsministeren om en politisk løsning.

- Sensorbaseret glukosemåling er ikke kun flash glukosemåling. Derfor er det afgørende, at politikerne ser bredere på sagen, så den enkelte med diabetes sammen med sin behandler kan finde netop den sensorløsning, der er den rette. Det vil sikre bedre diabetesbehandling i tråd med faglige og videnskabelige anbefalinger, siger Ane Eggert Jackson.

Diabetesforeningen følger dagens møde i Sundheds- og Ældreudvalget og ser frem til at bidrage til en løsning, der bringer moderne blodsukkermåling ud til alle med type 1-diabetes.