Sundhedsstyrelsen: Vi håber at blive mere præcise
Coronavirus er så ny, at det er umuligt at definere risikogrupper helt præcist, lyder det fra Sundhedsstyrelsen til Diabetesforeningen. Politikerne må tage ansvar for at mindske utrygheden for de mange med diabetes, mener Diabetesforeningen.

På mandag skal mange tilbage på deres arbejdsplads, hvis de ikke allerede er på arbejde. Men mange med diabetes er i tvivl om deres risiko for smitte og alvorlig sygdom, hvis de smittes med coronavirus.
Derfor skrev Diabetesforeningen tirsdag til Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm for at få præciseret hvilke personer med diabetes, der er særligt udsatte i risikogruppen og hvilke, der ikke behøver at tage andre forholdsregler end raske. Har det for eksempel betydning, om man har følgesygdomme eller om man har et velbehandlet langtidsblodsukker?
Tvivlen og den manglende sikre viden bør komme folk i risikogruppen til gode, indtil Sundhedsstyrelsen og de lægefaglige selskaber kan konkludere mere sikkert.
Det er fortsat umuligt at svare præcist på, skriver Sundhedsstyrelsen i sit svar, som Diabetesforeningen modtog fredag.
I svaret til Diabetesforeningen forklarer centerchef Camilla Noelle Rathcke på vegne af Søren Brostrøm, at meldingen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside har været upræcis. Hun oplyser også, at styrelsen samarbejder med de lægefaglige selskaber for at præcisere hvilke personer, der har en særlig risiko ved covid-19.
- Vi ved, der er et stort behov hos alle for at kunne blive mere præcise vedr. personer med særlig risiko. Nuanceringen og præciseringen af risikogrupperne er fortsat præget af, at covid-19 er en ny sygdom, hvorfor graduering af risiko er besværliggjort grundet manglende evidens på området, skriver Camilla Noelle Rathcke, som understreger:
- Dette arbejde håber vi snart at afslutte, så vi kan melde mere entydigt ud, skriver centerchefen.
Brug forsigtighedsprincippet
I brevet hedder det endvidere, at der ikke er nogen generelle anbefalinger vedrørende muligheden for at varetage arbejde, når man har diabetes.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager en drøftelse med sin arbejdsgiver og at det i sidste ende er den læge, som man ser for sin diabetes, man skal konsultere.
Diabetesforeningen har forståelse for, at situationen med coronavirus er ny og at den viden, man har, derfor er ufuldstændig og kommer løbende.
- Vi anerkender, at idet covid-19 er en ny sygdom, er der meget, som myndighederne ikke kan svare på. Når viden i sagens natur ikke er til stede endnu, ville mange med diabetes blive mere trygge, hvis forsigtighedsprincippet havde højeste prioriteret, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.
Hun henviser til Diabetesforeningens forslag om, at arbejdsgivere kan være sikre på at få lønkompensation for de medarbejdere i risikogrupper, de lader blive hjemme fra arbejde. Det vil være et vigtigt signal til både personer med diabetes og til arbejdsgivere om, at de bliver kompenseret for at lade personer i risikogrupperne, der er utrygge, være ekstra forsigtige, mener Diabetesforeningen.
- Tvivlen og den manglende sikre viden bør komme folk i risikogruppen til gode, indtil Sundhedsstyrelsen og de lægefaglige selskaber kan konkludere mere sikkert, siger Tanja Thybo.