Diabetesforeningen sætter spot på type 2-diabetes

Projektet SPOTTED går ud på at finde en effektiv metode til at opspore mennesker med uopdaget type 2-diabetes. Målet er et nationalt screeningsprogram, hvis projektet viser, at det kan betale sig for samfundet.

Sæt Spot På Type 2 Diabetes
04. november 2021 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

252.000 lever med type 2-diabetes. Omkring 76.000 danskere går rundt med uopdaget type 2-diabetes. Og cirka 360.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes. Omkring 30-40 procent af disse mennesker vil ende med at udvikle type 2-diabetes inden for 3,5 år. Netop gruppen, der går rundt med uopdaget type 2-diabetes eller forstadier dertil, er omdrejningspunktet for et nyt stort opsporingsprojekt i Diabetesforeningen.

- Projektet SPOTTED, som står for opSPOring af Type To Diabetes, går kort sagt ud på, at vi skal finde ud af, om det kan betale sig at screene nationalt for type 2-diabetes ved hjælp af en nye metode til at måle langtidsblodsukker. Metoden tillader, at deltagerne tager blodprøven selv i eget hjem med et enkelt prik i fingeren, fortæller projektleder Nuri Cayuelas i Mateu.

Færre og færre oplever alvorlige følgesygdomme af deres diabetes. Men risikoen for at udvikle følgesygdomme stiger, hvis du går længe med uopdaget type 2-diabetes. Derfor er der god grund til at sætte ind på hurtigere og bedre opsporing af type 2-diabetes.

Tidlig behandling nedsætter risiko for følgesygdomme

- Når type 2-diabetes bliver opdaget og behandlet tidligt, nedsætter man risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og tidlig død. Samtidig er der også bedre mulighed for, at man kan nøjes med at behandle gennem kost- og motionsvaner og derfor ikke skal have medicinsk behandling for sin type 2-diabetes. Og på samfundsniveau vil det også hjælpe folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, siger Nuri Cayuelas i Mateu.

Det igangværende screeningsprojekt er en del af at større projekt, der skal redegøre for, om det kan betale sig at etablere et nationalt screeningsprogram for type 2-diabetes, ligesom der i dag er for sygdomme som tarmkræft og bryst- og livmoderhalskræft.

- Med det igangværende screeningsprojekt ser vi på, hvad det koster at sende fingerprikker ud til deltagerne og efterfølgende få prøverne analyseret. Samtidig vil projektet vise os, om folk er interesserede i og villige til at tage testen. Vi håber, at vi på den her måde kan fange nogle af de personer, som måske ikke får gået til lægen og derved ender med at få opdaget deres type 2-diabetes for sent, siger Nuri Cayuelas i Mateu.

Sidst men ikke mindst håber Nuri Cayuelas i Mateu, at projektet vil gøre den danske befolkning opmærksom på type 2-diabetes og dens alvor.

- Vi håber, at vi igennem projektet kan sprede viden om type 2-diabetes og få gjort op med myter om sygdommen. Projektet er også nødvendigt, fordi symptomerne på type 2-diabetes er så svære at genkende, og mange får slet ikke symptomer, før de mærker konsekvenserne af en følgesygdom, siger Nuri Cayuelas i Mateu.

Læs mere om type 2-diabetes

Test din risiko for type 2-diabetes

Projekt Spotted (1)

Plan for SPOTTED

Projekt SPOTTED indeholder tre faser og skal gerne munde ud i en ansøgning til Sundhedsstyrelsen om et nationalt screeningprogram i 2023.