Flere med type 2-diabetes kan have gavn af forebyggende hjertemedicin mod forhøjet kolesterol

Til trods for øget risiko for hjertekarsygdom er der ikke nok fokus på forebyggende hjertemedicin mod forhøjet kolesterol til mennesker med type 2-diabetes. Diabetesforeningen opfordrer derfor til mere opmærksomhed på kolesterol, når man har type 2-diabetes.

Billede Til Kolesterol Artikel
01. september 2021 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Der er godt nyt til mennesker med type 2-diabetes. Hjertekarsygdom, som er en af de alvorlige følgesygdomme, man kan få, kan nemlig holdes for døren med den rette behandling. Forebyggende hjertemedicin mod forhøjet kolesterol til mennesker med type 2-diabetes reducerer risikoen for hjertestop, blodpropper i hjertet og død pga. hjerteproblemer. Det viser en national undersøgelse fra Aarhus Universitet, der i august 2021 blev udgivet i det amerikanske tidsskrift Diabetes Care.

Ved hjælp af danske sundhedsregistre har forskerne fra Aarhus Universitet i syv år fulgt alle danskere med type 2-diabetes i perioden 1996 til 2011 og sammenlignet hver af de i alt 209.311 danskere med type 2-diabetes med mennesker i baggrundsbefolkningen med samme alder og køn. Forskerne kunne efter de syv år konstatere, at tilfældene af hjertetilfælde og død deraf var faldet i hele befolkningen, men det var faldet markant mere for mennesker med type 2-diabetes, der ikke havde haft tidligere tilfælde af hjerteproblemer. Samtidig kunne forskerne se, at den reducerede risiko hænger sammen med et stigende brug af forebyggende hjertemedicin som for eksempel statiner, der sænker kolesterolniveauet.

- Det er et rigtig interessant studie, for det tyder på, at forebyggende brug af hjertemedicin mod hjerte-kar-sygdomme resulterer i endnu bedre overlevelse, end vi hidtil har troet. Det er en rigtig god nyhed for alle med type 2-diabetes, siger Tanja Thybo.

Kun halvdelen tager kolesterolsænkende medicin

Rapporten fra Aarhus Universitet viser, at forbruget af statiner blandt danskere med type 2-diabetes nåede sit højeste i 2011 med omkring 60 procent.

I slutningen af juni i år udgav forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen et studie, hvori de har kortlagt brugen af kolesterolsænkende medicin, kolesterolniveauer og opnåede behandlingsmål blandt alle danskere med type 2-diabetes.

Studiet viser, at siden 2012 er brugen af statiner faldet, så kun 55 procent af mennesker med type 2-diabetes tager kolesterolsænkende hjertemedicin som statiner.

Et andet studie fra i år viser, at to år efter de har fået deres seneste diagnose, er der kun 15 procent af de mennesker med type 2-diabetes og samtidig hjertekarsygdom, der er startet på en diabetesmedicin, der også beskytter hjertet.

image-text
Grafik: Kend din medicin, type 2-diabetes

Hvordan virker min diabetesmedicin?

Hent illustrationen og få overblik over din diabetesmedicin – og se, hvilke medicintyper der har hjertebeskyttende effekt.

Den rette medicin kan forlænge liv

Det er paradoksalt, at der ikke er flere, der skifter medicin, når de både har type 2-diabetes og hjertekarsygdom, når der faktisk er medicin, der hjælper på begge sygdomme, mener forskningschef Tanja Thybo.

Diabetesmedicin som SGLT-2-hæmmere (tabletter som f.eks. Forxiga® og Invokana®) og GLP-1-receptor agonister (F.eks. Ozempic® på pen og tabletter som Rybelsus®) har for eksempel en betydelig hjertebeskyttende effekt for personer med type 2-diabetes og hjertekarsygdom.

Siden 2018 har de to medicingrupper været anbefalet i de danske guidelines til behandling af mennesker med dobbeltdiagnosen.

Læs artiklen: Mange med diabetes og hjertekarsygdom behandles ikke optimalt

Ifølge Diabetesforeningen bør der på grund af den øgede risiko for hjertekarsygdom, når man har type 2-diabetes, være mere fokus på at bruge forebyggende kolesterolsænkende medicin.

- Hvis vi blev mere opmærksomme på at bruge kolesterolsænkende medicin i behandling af mennesker med type 2-diabetes og bruge diabetesmedicin med hjertebeskyttende effekt til de af dem, der også lever med hjertekarsygdom, kan vi gøre behandlingen af dem endnu bedre – og derved mindske deres risiko for alvorlig hjertekarsygdom, afslutter Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Hvis du har svært ved at holde styr på dit kolesteroltal, og hvad det bør være, kan du få hjælp af Diabetesforeningens balancekort.

Få styr på dit kolesterol: Bestil Diabetesforeningens balancekort

Forskningschef Tanja Thybo afslutter med en bemærkning om, at mennesker med type 1-diabetes også kan have gavn af at snakke med deres læge om nødvendigheden af forebyggende kolesterolsænkende medicin. 

- De nævnte studier har udelukkende fokus på type 2-diabetes, men vi ved fra andre studier, at det også er vigtigt at have fokus på eventuelt forebyggende brug af kolesterolsænkende medicin, når man har type 1-diabetes. Vi anbefaler selvfølgelig, at man tager kontakt til sin behandler, hvis man er i tvivl om, hvilken medicin man bør tage - uanset om man har type 1- eller type 2-diabetes, siger hun.