Transportministeren vil kigge på kørekortregler

Transportministeren har lyttet til kritikken og siger nu, at der skal kigges på regler for erhvervskørekort til personer med type 1-diabetes. Det sker efter, at Diabetesforeningen har rejst sagen.

TV2 Syd
16. juni 2021 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Når Færdselsstyrelsen den 1. oktober overtager ansvaret for fornyelsen af kørekort til personer med diabetes, vil der samtidig ske en revision af reglerne. Det siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i et interview, efter Diabetesforeningen har kritiseret, at kørekortreglerne for personer med diabetes er alt for strenge og administreres vilkårligt.

Diabetesforeningen glæder sig over, at ministeren er gået ind i sagen:

- Vi er glade for, at transportministeren har lyttet til kritikken, og vi vil meget gerne bidrage til, at reglerne bliver mere rimelige. I dag er det helt urimeligt, at personer med diabetes kan risikere at miste deres erhvervskørekort og dermed deres arbejde, fordi man ikke giver folk den individuelle vurdering, de har krav på, siger administrerende direktør i Diabetesforeningen Claus Richter.

Regler til "grundigt serviceeftersyn"

Diabetesforeningen har adskillige gange kritiseret, at reglerne for kørekort for personer med diabetes er alt for strenge og samtidig administreres vilkårligt. Det gælder for både almindelige kørekort og for erhvervskørekort.

Transportministeren vil sikre, at personer med diabetes får den konkrete, individuelle vurdering og give området et ”grundigt serviceeftersyn”:

- Jeg kan konstatere, at der med rimelighed er stillet tvivl ved, om der også bliver foretaget in individuel vurdering. Derfor synes jeg, det giver god mening, når nu Færdselsstyrelsen overtager området, at vi så også kigger det her igennem. Der skal foretages en konkret individuel vurdering af en persons sundhedstilstand, altså om er man i stand til at føre et køretøj, siger Benny Engelbrecht til TV Syd. 

Diabetesforeningen med

Transportministeren vil inddrage Diabetesforeningen i det videre arbejde:

- For at være sikre på, at vi får perspektiverne med fra diabetespatienter, så har vi også bedt Diabetesforeningen om at være med i forbindelse med arbejdet, siger Benny Engelbrecht.

Det glæder Diabetesforeningens direktør Claus Richter:

- Vi vil meget gerne være med til at kvalificere arbejdet og meget gerne også revidere reglerne, så det bliver lettere for personer med diabetes at have kørekort. Det er ærgerligt, at der er gode folk, der ikke får lov at bidrage, siger Claus Richter.  

De senere år er der sket en markant udvikling i både medicin og teknologi, der gør det langt nemmere for personer med diabetes at holde blodsukkeret stabilt og overvåge eventuelle udsving, der skal reageres på. Men kørekortreglerne er ikke fulgt med udviklingen, mener Diabetesforeningen.