Heunicke: ”Jeg kan godt forstå, at I er stolte af det her”

Sundhedsminister Magnus Heunicke var i dag på besøg i Center for Diabetes i København for at se det gode eksempel på sammenhængende behandlingsforløb for mennesker med type 2-diabetes – tæt på den enkeltes hverdag.

Center For Diabetes 7
30. maj 2022 | Af Sara Hartmann Sivertsen shs@diabetes.dk

I den forestående sundhedsreform kommer der fokus på et løft af indsatsen for mennesker med kronisk sygdom i form af en national kvalitetsplan, som skal styrke sammenhæng og ensartethed i kommunale tilbud – bl.a. til mennesker med type 2-diabetes.

I den anledning har Diabetesforeningen og Center for Diabetes i København inviteret sundhedsminister Magnus Heunicke på en rundvisning i Center for Diabetes – for at se det gode eksempel på, hvordan kommune, hospital, almen praksis og patientforening kan arbejde sammen om at skabe sammenhængende behandlingsforløb for mennesker med type 2-diabetes – med brobygning til civilsamfundet.

Ligesom her i centeret arbejder vi i Diabetesforeningen med at skabe gode rammer for erfaringsudveksling mellem ligesindede. Vi har bl.a. mentorordninger, gå-grupper og motivationsgrupper, hvor der laves mad og trænes. Vores erfaring er, at det her med ’uden titel – uden kittel’ – det virker og er med til at sikre, at nye vaner kan fastholdes, efter forløbet i kommunen er slut

På rundturen havde ministeren mulighed for at stille spørgsmål – både til medarbejdere og de mennesker med type 2-diabetes, som benytter sig at centerets tilbud.

– For os handler det om at give mennesker med type 2-diabetes kompetencer til at handle. Og vi vil meget gerne give vores viden og erfaringer videre til andre kommuner, sagde Charlotte Glümer, der er centerchef for Center for Diabetes i København.

’Uden titel – uden kittel’ – det virker

Diabetesforeningens formand, Jørgen Andersen, fortalte ministeren om fordelene ved at mennesker med diabetes mødes og deler erfaringer:

– Ligesom her i centeret arbejder vi i Diabetesforeningen med at skabe gode rammer for erfaringsudveksling mellem ligesindede. Vi har bl.a. mentorordninger, gå-grupper og motivationsgrupper, hvor der laves mad og trænes. Vores erfaring er, at det her med ’uden titel – uden kittel’ – det virker og er med til at sikre, at nye vaner kan fastholdes, efter forløbet i kommunen er slut, sagde Jørgen Andersen.

Da besøget var ved at være slut, spurgte Diabetesforeningens formand ministeren, hvad han ville tage med sig fra besøget i det videre arbejde med sundhedsreformen.

– Det betyder noget at se det med egne øjne – at møde mennesker der har fået diagnosen type 2-diabetes. Og jeg kan jo se, hvad det her sammenhold, der skabes her i centeret, betyder – at man ikke er alene med sin diagnose. Det kommer ikke af sig selv, det hjælper at være en del af et fællesskab, sagde Magnus Heunicke og fortsatte:

– Det tværsektorielle er helt afgørende. Jeg kan godt forstå, at I er stolte af det her.

Center for Diabetes har tidligere vundet Diabetesforeningens handlingspris for det såkaldte TværSam-projekt.

Læs mere om TværSam-projektet

Læs mere om Center for Diabetes

Center For Diabetes 2
Fra venstre: Sissel Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i København (SF), Charlotte Glümer, centerchef for Center for Diabetes i København, Jørgen Andersen, formand i Diabetesforeningen, Magnus Heunicke, sundhedsminister (S).
Center For Diabetes 5
Charlotte Glümer, Centerchef for Center for Diabetes i København, viser Magnus Heunicke, hvordan de på centeret konkret arbejder med at behandle lige – ved at turde at behandle forskelligt.
Center For Diabetes 1
Da Magnus Heunicke blev vist rundt, blev han inviteret på mad hos madlavningsholdet. Her fortalte deltagerne, som alle har fået diagnosen type 2-diabetes for nyligt, hvad det betyder for dem at mødes og lave mad sammen. Sundhedsministeren spurgte ind til, hvad de ville gøre, når forløbet var færdigt – her svarede en af deltagerne, Jens Hensel, at han ville opsøge Diabetesforeningens madlavningshold, de såkaldte motivationsgrupper.
Center For Diabetes 4
Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen fortæller her, hvordan postnummerlotteriet går hårdt ud over den enkelte med diabetes, hvorfor kommuner, regioner og civilsamfundet må stå sammen – og de gode eksempler skal efterleves.
Center For Diabetes 6
Sundhedsministeren fik et kig ind i træningssalen hos Center for Diabetes, hvor et hold var midt i dagens træning. Han tog imod invitationen fra en af deltagerne til komme en tur ned på måtten.