Dolberg taler om sin diabetes: 'Det var et chok for mig'

Den danske fodboldspiller Kasper Dolberg og Novo Nordisk har indledt et samarbejde, der skal sætte fokus på, at det er muligt at leve et godt og aktivt liv, selvom man lever med type 1-diabetes.

Dolberg Web
14. november 2022 | Af Pressemeddelelse fra Novo Nordisk. Foto: Jesus Ruiz Medina/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Humøret er højt, og topformen er så småt ved at være på plads.

Men for et års tid siden så tilværelsen for den 25-årige fodboldspiller væsentligt anderledes ud.

Selvom Dolberg havde tanket masser af selvtillid i 2021 med mange gode præstationer på fodboldbanen, var han ikke på toppen. Dolberg følte sig ofte træt og tappet for energi.

Og i november 2021 blev det konstateret, at han havde type 1-diabetes. En sygdom, han deler med omkring 28.000 andre danskere, og som ofte rammer børn og unge.

– Det var et chok for mig at få at vide, at jeg har type 1-diabetes. Jeg var bekymret for mit helbred og min fodboldkarriere, men efter en tilvænningsperiode, hvor jeg har skullet lære det hele at kende, har jeg efterhånden fået godt styr på min diabetes. Og selvom jeg skal holde øje med mit blodsukker og skal være mere påpasselig med, hvad jeg spiser, har jeg heldigvis kunnet fortsætte mit liv på og uden for fodboldbanen, siger Kasper Dolberg.

Det er samtidig vigtigt at gøre sig klart, at man kan leve et aktivt liv med diabetes, hvis man passer på sig selv. Det budskab vil jeg gerne være med til at sprede.

Brug for rollemodeller

Efter at det blev offentlig kendt, at angriberen har diabetes, har Dolberg fået en hel henvendelser fra blandt andre forældre til børn med diabetes og medier.

Hidtil har han været tilbageholdende med at tale om sin sygdom, men nu er han parat til at stille sig frem og dele sin egen historie, og det er der en helt særlig grund til:

– Det er selvfølgelig ikke rart at få at vide, at man har en alvorlig kronisk sygdom, som man skal leve med resten af livet. Men det er samtidig vigtigt at gøre sig klart, at man kan leve et aktivt liv med diabetes, hvis man passer på sig selv. Det budskab vil jeg gerne være med til at sprede – ikke mindst til alle de mange børn og unge og deres familier, der har sygdommen tæt på, siger Kasper Dolberg.

I Novo Nordisk er man glad for, at Dolberg har sagt ja til at samarbejde om at få større fokus på type 1-diabetes:

– For 100 år siden var det forbundet med store lidelser og en tidlig død at få diabetes. Sådan er det heldigvis ikke i dag. Man kan sagtens leve et godt og langt liv og forfølge sine drømme, selvom man har diabetes. Det er vigtigt at vide for børn og unge med sygdommen. Og derfor har vi også brug for rollemodeller som Kasper Dolberg, siger Jeppe Theisen, landechef i Novo Nordisk Danmark.

Vidensniveauet skal hæves

I Diabetesforeningen er man også positiv over for, at en af Danmarks bedste fodboldspillere vil bruge sig selv til at sætte fokus på type 1-diabetes. Det er nemlig en sygdom, som mange fortsat ved for lidt om:        

– Livet forandrer sig i familien, når et barn får type 1-diabetes, og der kan naturligt nok opstå en vis bekymring og usikkerhed. Den opleves som en kamp 24/7. Men efterhånden, som alle i familien lærer at takle sygdommen, er det faktisk ofte livet uden for hjemmet, der giver anledning til bekymring. Derfor er diabetes en kamp for at blive taget alvorligt og forstået, siger Claus Richter, direktør i Diabetesforeningen, og fortsætter:

– Det gælder fx i skolerne, hvor lærere og kammerater tit ikke kender noget til sygdommen og derfor også kan have svært ved at hjælpe og bakke op i hverdagen. Derfor arbejder vi også på at få hævet vidensniveauet om type 1-diabetes over alt i samfundet, og når Kasper Dolberg fortæller om sin diabeteskamp, hjælper det os alle sammen. For det er med til at sikre større synlighed og forståelse for diabetes.

Ungt Par Taler Colourbox

Ny med type 1-diabetes

Det er en omvæltning for de fleste at få konstateret type 1-diabetes, men her er hjælp at hente.

Læs mere om den første tid med type 1-diabetes

Familie Danser

Har dit barn fået konstateret type 1-diabetes?

Når dit barn har type 1-diabetes, byder hverdagen på udfordringer. På Mit barn kan du finde fakta, hjælp og inspiration.

Besøg Mit Barn

Fællesskaber

Mød andre

Kunne du tænke dig at møde andre type 1-diabetes og udveksle erfaringer?

Kurser for voksne

Mød andre unge

Netværksgrupper

Vi er her for at hjælpe

Få svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.