Syddansk projekt modtager Diabetesforeningens Handlingspris 2022

Fem kommuner og Steno Diabetescenter Odense får Diabetesforeningens Handlingspris 2022 for nyskabende patientuddannelse, der krydser fag- og kommunegrænser og løfter patienter med type 2-diabetes.

Handlingspris Overraekkelse Web
15. september 2022 | Af Birgitte Hougaard bih@diabetes.dk

Lev livet med type 2-diabetes, hedder det syddanske projekt, hvor folkene bag har skabt et koncept for ensartede patient-uddannelsestilbud af høj kvalitet til mennesker med diabetes. Og i en verden, hvor borgere med kronisk sygdom ofte oplever usammenhængende behandling og manglende tilbud om patientuddannelse, er Lev livet med type 2-diabetes en solstrålehistorie. Derfor modtager projektet Diabetesforeningens Handlingspris 2022.

– Lev livet med type 2-diabetes har fuldt fortjent prisen, og jeg håber, at det kan inspirere andre kommuner – men også sundhedsmyndighedernes arbejde lige nu med kvalitetsstandarder. Lighed i behandlingen og ensartede tilbud på tværs af kommuner er alfa og omega for at flere skal få et godt og langt liv med diabetes. Og her er skabt et forbilledligt fagligt sundhedssamarbejde på tværs af kommuner og Steno Center til gavn for patienterne, siger Claus Richter, administrerende direktør, Diabetesforeningen.

Lev livet med type 2-diabetes har fuldt fortjent prisen, og jeg håber, at det kan inspirere andre kommuner – men også sundhedsmyndighedernes arbejde lige nu med kvalitetsstandarder.

Prisen er i dag uddelt på Diabetesforeningens Sundhedspolitisk Åbningsdebat 2022 på Christiansborg til en både glad og stolt modtager:

– Det er en stor ære at modtage prisen. Jeg glad for anerkendelsen af vores arbejde, og det har været en fornøjelse at samarbejde med både regionale og kommunale aktører, som har budt ind med stor faglighed og erfaring, siger Leif Staal Andersen, projektleder for Lev Livet med type 2-diabetes på Steno Diabetes Center Odense.

Handlingspris Modtagere Web
Fra venstre: adm. direktør i Diabetesforeningen Claus Richter, sygeplejerske i Varde Kommune Kristine Hjortbak Hvelplund, sygeplejerske i Vejen Kommune Anne Kjær Nielsen, diabetessygeplejerske i Esbjerg Kommune Hanne Foged, projektleder Steno Diabetescenter Odense Leif Staal Andersen. Foto: Niels Meilvang

Patientuddannelse og samarbejde i fokus

I år har Diabetesforeningen ønsket, at prisen skulle sætte patientuddannelse til mennesker med type 2-diabetes i centrum. Patientuddannelser giver mennesker med type 2-diabetes forudsætninger for at håndtere- og kende deres sygdom. Og man ved, at uddannelsestilbud om kost, motion og om at håndtere den mentale del af diabetes fører til højere livskvalitet og dermed forebygger alvorlige følgesygdomme.

De tre dommere var derfor ikke i tvivl om, at projektet i Syddanmark skulle have prisen:

– Projektet har et relevant fokus på, hvordan det er leve med flere sygdomme, hvor mange ukoordinerede aftaler med sundhedsvæsenet fylder i hverdagen. Det gælder patienter med f.eks. KOL, hjertesygdom – og type 2-diabetes, siger Ulla Christensen, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Hun udgør, sammen med Hanne Hegedys, diabetessygeplejerske og bestyrelsesmedlem i Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker, og Camilla Palmhøj Nielsen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og forskningschef ved DEFACTUM, årets dommerpanel.

– Lev Livet med type 2-diabetes er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at skabe et stærkt samarbejde og netværk om patientuddannelse på tværs af kommuner, og jeg synes, det er særligt positivt, at projektet involverer almen praksis. Det tværkommunale samarbejde giver mulighed for optimering af diabetes-indsatsen også i de små kommuner - dermed skabes øget kendskab til tilbud for mennesker med diabetes, siger Hanne Hegedys.

Klik her og læs mere om Lev livet med type 2-diabetes

– Jeg er imponeret over, at det er lykkedes at skabe en stærk organisatorisk ramme bag patientuddannelse mellem forskellige kommuner og aktører. Det er positivt, at kommuner og Steno Diabetes Center Odense går sammen om at finde en fælles løsning – det er til gavn for mennesker med diabetes, der kan få glæde af tilbud af høj kvalitet. Jeg håber, at konceptet kan være en inspiration for andre kommuner og aktører på sundhedsområdet, siger Camilla Palmhøj Nielsen

Bag projektet Lev livet med type 2-diabetes står, ud over Steno Diabetes Center Odense, kommunerne Esbjerg, Vejen, Fanø, Billund og Varde. Med Handlingsprisen følger 10.000 kroner.

Læs også

Her er de nominerede til Diabetesforeningens Handlingspris 2022