Tre ud af fem regioner giver sensorer til alle med type 1-diabetes i 2024
Det er en vigtig sejr i Diabetesforeningens kamp mod postnummerlotteri, at tre ud af fem regioner nu sætter fuld fart på og giver sensorbaserede glukosemålere alle voksne med type 1-diabetes i 2024, mens to regioner hænger i bremsen og først implementerer Behandlingsrådets anbefaling af teknologien over fem år. Diabetesforeningen kæmper videre for et fuldt og hurtigere opgør med den ulighed, der omgiver diabetesteknologi.
I regionernes budgetter for 2024 gemmer sig en rigtig god nyhed.
Alle landets fem regioner har givet grønt lys til at tilbyde en sensorbaseret glukosemåler til alle voksne med type 1-diabetes, ligesom Behandlingsrådet anbefaler.
Det er i særdeleshed positivt, at Region Sjælland, Hovedstaden og Syddanmark har afsat nok midler til at give alle med type 1-diabetes en sensorbaseret glukosemåler i løbet af 2024. I Region Midtjylland og Region Nordjylland sker det inden for fem år.
- Diabetesforeningen har kæmpet i mange år mod den vilkårlige tildeling af diabetesteknologi. Derfor glæder vi os over, at kampen nytter, og at alle regioner implementerer Behandlingsrådets anbefalinger og nu investerer i sensorbaseret glukosemåling. Det løfter samfundsøkonomien, aflaster et presset sundhedsvæsen og giver færre følgesygdomme til gavn for det enkelte menneske med diabetes, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.
Men samtidig viser regionernes budgetter, at der stadig hersker ulighed på området.
Behandlingsrådet, der er nedsat af regionerne selv, kom i foråret frem til, at der er en stor livstidsgevinst ved at tilbyde sensorbaseret glukosemåling til voksne med type 1-diabetes frem for en traditionel fingerprikker.
Samtidig vil tildelingen være et opgør med det postnummerlotteri, der i mange år har fundet sted kommunalt såvel som regionalt, skrev rådet og anbefalede på den baggrund, at alle voksne med type 1-diabetes skal tilbydes en sensorbaseret glukosemåler.
Men hvor Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark sætter fart på beslutningen og implementerer anbefalingen allerede i løbet af 2024, skal man i Region Nordjylland og Region Midtjylland bruge fem år på at gøre det samme.
– Medmindre vi skal have postnummerlotteri fem år endnu, opfordrer Diabetesforeningen de to regioner til at prioritere sensorbaseret glukosemåling på samme niveau som de andre regioner, så Danmark høster de økonomiske og sundhedsmæssige gevinster, men også for at sikre, at mennesker med diabetes ikke tages som gidsler i et postnummerlotteri, bare fordi de bor i den forkerte region, siger Claus Richter.
Husk også type 2-diabetes
Diabetesforeningen kæmper fortsat for, at alle mennesker med diabetes får adgang til det rette udstyr. Sensorbaseret glukosemåling er ingen undtagelse.
– I glæden over, at så mange med type 1-diabetes nu får adgang til en sensorbaseret glukosemåler, må vi ikke glemme de over 14.000 mennesker med type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt, og som har samme behov for en sensorbaseret glukosemåler, hvilket diabeteslægerne (Dansk Endokrinologisk Selskab, red.) også er kommet frem til.
– Vi håber derfor, at Folketinget i dets behandling af borgerforslaget om retten til sensorbaseret glukosemåling har for øje, at teknologien også er relevant og nødvendig for alle med diabetes, der tager insulin flere gange dagligt - uanset diabetestype.
– På den måde kan vi aflaste sundhedsvæsnet, der i de kommende år står over for en voldsom stigning i antallet af mennesker med type 2-diabetes. Det er en sundhedsudfordring, der kræver kontinuerlig innovation og investeringer i moderne teknologi som sensorbaseret glukosemåling, siger Claus Richter.
Læs mere
Nye tal: Store regionale forskelle i tildeling af livsvigtig teknologi
Sæt politisk handling bag Behandlingsrådets grønne lys til diabetesteknologi
50.000 danskere bakker op om lige adgang til sensorbaserede glukosemålere