Forstå WHO’s nye anbefaling om sødestoffer

Verdenssundhedsorganisationen WHO har i maj udgivet en ny anbefaling, der fraråder brug af sødestoffer. Men hvad betyder den for mennesker med diabetes? Det giver Diabetesforeningens ernæringsekspert Cecilie Sandvad svar på.

Sødemidler WEB
05. juni 2023 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

I midten af maj udgav Verdenssundhedsorganisationen WHO en ny anbefaling om brugen af ikke-sukker sødestoffer. I den fraråder WHO brugen af ikke-sukker sødestoffer til blandt andet vægttab og som en måde til at reducere sin risiko for eksempelvis type 2-diabetes. Anbefalingen har skabt en del spørgsmål – også blandt mennesker med diabetes. Diabetesforeningens ernæringskonsulent, Cecilie Sandvad, besvarer her de mest centrale spørgsmål om den nye anbefaling.

Hvem gælder den nye anbefaling for?

WHO’s nye anbefaling gælder i princippet alle undtagen mennesker med diabetes. Hvis mennesker med diabetes vil have noget sødt at spise eller drikke og ikke vil have blodsukkeret til at stige, så er det bedst at vælge noget, der ikke har sukker i – for eksempel noget, der i stedet er sødet med sødestoffer. Når det er sagt, så gælder anbefalingen om at skrue ned for indtaget af søde sager også for personer med diabetes. Dog er der en vigtig undtagelse. Hvis man har type 1-diabetes eller en anden type diabetes, der kræver behandling med insulin, og får lavt blodsukker, er sukker og hurtige kulhydrater en vigtig del af behandlingen for at få blodsukkeret hurtigt op igen.

image-text
Festivalarmbaand Til Netbutikken

Tryghedsskabende armbånd til insulinkrævende diabetes

Diabetesforeningen har udviklet et tryghedsskabende armbånd til mennesker med diabetes. Budskabet på armbåndet er: ”Virker jeg konfus? Måske har jeg lavt blodsukker. Giv mig noget med sukker”.

Hvad går WHO’s nye anbefaling ud på?

WHO fraråder at bruge ikke-sukker sødestoffer – som vi i Diabetesforeningen kalder ”sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret” – til vægttab og vægtvedligeholdelse eller til at reducere sin risiko for at udvikle sygdomme som for eksempel type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, er for eksempel Aspartam, Acesulfam-K, Sucralose, Sakkarin og Stevia. Anbefalingen er baseret på resultaterne af en systematisk gennemgang af i alt 283 studier, som tyder på, at brug af sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, ikke giver nogen langsigtede fordele hverken for voksne eller børn i forhold til at reducere kropsfedt og BMI. WHO fremhæver, at resultaterne også tyder på, at der kan være potentielle uønskede effekter som øget risiko for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme og dødelighed hos voksne ved langvarig brug af sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret.

Hvad betyder det konkret for mennesker i risiko for eller med diabetes?

WHO’s anbefaling imod sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, er ikke en opfordring til at skifte til drikke- og fødevarer med sukker. WHO lægger i anbefalingen op til, at man i stedet skal skære ned på de drikke- og fødevarer, sødestoffer bliver brugt i.

Men hvis du gerne vil have et glas cola, og du er i risiko for eller har diabetes, så skal du hellere drikke cola light end almindelig cola. Vores første råd vil altid være at slukke tørsten i vand, men hvis du gerne vil have noget sødt, så vil det bedre alternativ til en sød drik være en med sødestoffer, fordi den påvirker blodsukkeret mindre og ikke bidrager med kalorier.

Betyder anbefalingen, at man skal droppe lightprodukter, hvis man vil tabe sig?

Ikke nødvendigvis. Vores første råd vil altid være, at man skal prøve at skære ned på indtaget af søde sager – ligesom WHO’s nye anbefaling også siger. Men – hvis man gerne vil tabe sig og samtidig indtage søde sager i en eller anden grad, så har interventionsstudier vist en sammenhæng mellem brug af sødestoffer og vægttab. Så hvis man gerne vil tabe sig, kan det være en god start at skifte til lightprodukter, når man gerne vil have noget sødt.

Hvordan undgår man de sødestoffer, WHO fraråder?

Hvis du gerne vil undgå sødestoffer, skal du lade være med at købe søde produkter markeret med ’uden tilsat sukker’. Man kan også med fordel gå efter Nøglehulsmærket, fordi det ekskluderer alle fødevarer, der indeholder sødestoffer.

Læs WHO’s nye betingede anbefaling for brug af sødestoffer her: WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline

Ring til Diabetesrådgiverne

Spørgsmål til brug af sødestoffer?

Ring til Diabetesrådgiverne

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes – vi kan også hjælpe dig. Ring på tlf. 63 12 14 16.