Vores fornemmeste opgave er at støtte patienterne

Linda Knappe modtager Behandlerprisen 2023 for sin evne til at forstå og sætte ord på alt det svære, som fylder i hverdagen med diabetes. Det er et vigtigt element i behandlingen, understreger diabetessygeplejersken, der altid møder patienterne med støtte og anerkendelse.

Behandlerpris
26. september 2023 | Af Tekst: Ninett Rohde Brandt. Foto: Nils Meilvang nrb@diabetes.dk
image-text
Ikon Krop Psyke WEB Upsell

Sådan passer du på dig selv

At leve med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed, fordi sygdommen kræver opmærksomhed døgnet rundt.

Det var egentlig en tilfældighed, at Linda Knappe endte med at blive diabetessygeplejerske. Men diabetesområdet fangede hende, så nu 13 år senere dedikerer hun stadig sit arbejdsliv til diabeteskampen.

– Der er sket en kæmpe udvikling på diabetesområdet, og det har været megaspændende at være en del af. Jeg arbejder meget med diabetesudstyr, og i de 13 år, jeg har arbejdet med diabetes, har det i forhold til diabetesteknologi været en rejse, der fortsætter ud i det uendelige, siger hun.

Til daglig arbejder hun i Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme på Regionshospitalet Gødstrup, hvor hun og hendes kollegaer behandler omkring 1.600 voksne med diabetes – på tværs af typer. Hendes arbejde består blandt andet i at oplære nyopdagede personer med diabetes i håndteringen af deres sygdom, at rådgive og vejlede de personer, der ringer ind til klinikkens akuttelefon og ikke mindst møde de personer med diabetes, som hun er kontaktperson for, til konsultation i klinikken.

Vi er her for patienterne

Linda Knappe har en stærk faglighed og mange års erfaringer at trække på i hendes arbejde med personer med diabetes. Hun er blevet nomineret til Diabetesforeningens behandlerpris flere år i træk, og nu er hun valgt som dette års modtager af Behandlerprisen 2023.

– Jeg er så megastolt og glad for nomineringerne og for at være udvalgt til at modtage prisen i år. Det er en kæmpe ære at få Behandlerprisen. Det er jo patienterne, vi er her for. Så det, at der er nogen, der synes, at jeg har gjort så stor en forskel for dem, er nærmest noget af det fornemmeste, jeg kan opleve som behandler, siger hun.

Det er dem, der skal have noget ud af at komme her. Det er ikke mig, der skal have sat kryds de rigtige steder.

Linda Knappe, modtager af Behandlerprisen 2023

Både i indstillingerne igennem årene og i motivationen for, at Linda Knappe i år modtager prisen, er der noget særligt, der går igen – Hendes evne til at forstå og sætte ord på alt det svære, der fylder i hverdagen med diabetes.

– Jeg er virkelig glad for at få den her pris. Det er en flot anerkendelse af mit arbejde. Det er fantastisk, at de patienter, der kommer hos mig, både mærker min faglighed, men også føler sig forstået og hjulpet i det svære. Det er lige præcis noget af det, jeg gerne vil ses for, siger Linda Knappe.

Et kendt ansigt er et godt fundament

Et af de første vigtige skridt i at sætte en god ramme for at tale om det svære i livet med diabetes, er ifølge Linda Knappe, at personer med diabetes får en fast kontaktlæge og en fast kontaktsygeplejerske. Det er noget, de prioriterer højt på Regionshospitalet Gødstrup.

– Diabetes er en enormt indgribende ting i hverdagen. Og det er en sygdom, der nemt kan give følelser som skam og skyld, når man har så stort et ansvar for sin egen behandling. Vi tror på, at det, at man kender hinanden, skaber et rigtig godt fundament for et godt samarbejde med tillid og tryghed. Så man nemmere kan tale om de ting, der kan være svært, siger Linda Knappe.

Man skal skabe et trygt rum

Hun understreger, at det er vigtigt som behandler, at man er ydmyg overfor de mennesker, man møder.

– De mennesker, der kommer hos mig, har diabetes, men de er også mennesker med arbejde, børn, familie, venner, fritidsinteresser. Oveni det har de en sygdom, de aldrig kan tage fri fra. Det er enormt vigtigt at anerkende, hvor stor en opgave diabetes er, og hvor svært det kan være at få det til at lykkes, uanset hvem du er, og hvilken type diabetes du har, siger Linda Knappe.

Hvis andre tror på, at du kan, så kan du også langt mere, end du selv tror.

Linda Knappe, modtager af Behandlerprisen 2023

– Hvis patienterne skal kunne snakke åbent og ærligt om, hvorfor de eventuelt oplever problemer i behandlingen, så er det vigtigt, at de bliver mødt uden fordømmelse. Der kan være rigtig mange ting på spil, hvis for eksempel en patient ikke følger sin behandling, selvom de godt ved, hvad de skal gøre.

Det kan ifølge Linda Knappe for eksempel handle om vaner, om at have svært ved at lave rutiner, om skyld og skam eller dårlig samvittighed, der får hjernen til at glemme for eksempel at måle blodsukker for at beskytte sig selv mod følelsen af ikke at gøre det godt nok, hvis blodsukkeret er for højt.

– Det er vigtigt som behandler at skabe et trygt rum og arbejde med patienternes følelser af skyld og skam, da følelser som skyld og skam kan medføre høje blodsukre – som medfører øget risiko for senfølger.

Diabetes må ikke fylde for meget

Linda Knappe minder om, at diabetes skal passe ind i det levede liv – og at man helst ikke skal indrette sit liv for meget efter, at man har diabetes. Både af hensyn til ens mentale sundhed og til ens behandling.

– Hvis man indretter hele sit liv efter sin diabetes, kan det nemt komme til at fylde alt for meget. Det kan give en følelse af manglende kontrol, der i værste fald kan medføre øget risiko for depression og dårligere livskvalitet, som alt sammen kan medføre for høje blodsukre, fordi man mister overskuddet til eksempelvis at måle blodsukker og tage insulin. Omvendt giver det øget livskvalitet, større tilfredshed og øget lyst til at passe sin behandling, hvis man får diabetes til at passe ind i det levede liv, forklarer Linda Knappe.

– Jeg arbejder med at hjælpe patienterne til at italesætte de svære følelser. Så de bliver bevidste om, hvad der spænder ben for dem, og vi forhåbentlig kan arbejde med det derfra.

Tro flytter behandlingen

Samtidig trækker Linda Knappe ofte på sine 13 års erfaring, når hun hjælper patienterne til at se, at de ikke står alene med deres følelser og kampen om at få livet med diabetes til at lykkes. Sidst men ikke mindst gør hun meget ud af altid at anerkende det menneske, der sidder foran hende. For med anerkendelse giver man behandlingen et positivt fundament, man kan bygge videre på.

– Alle vokser af at blive anerkendt, og hvis andre tror på, at du kan, så kan du også langt mere, end du selv tror, understreger hun.

De ved, jeg er her

I det hele taget er det ifølge Linda Knappe vigtigt at møde patienterne, så de føler sig set og hørt i lige netop deres liv med diabetes.

– Vores fornemmeste opgave er at hjælpe og støtte dem til at leve så langt og så godt et liv, som de kan med diabetes. Det er dem, der skal have noget ud af at komme her. Det er ikke mig, der skal have sat kryds de rigtige steder. Det kan godt være, at jeg har en dagsorden for konsultationen. Men hvis der er en problematik, som byder sig på, så er vi nødt til at løse det først. Jeg starter altid med at høre, hvad de har på hjertet.

Sundhedsvæsenet er presset, og ligesom mange andre steder i systemet har Linda Knappe og hendes kollegaer også mere end travlt. Men Linda Knappe understreger, at det er vigtigt, at de som behandlere stadig er tilgængelige.

– Det fører tilbage til vigtigheden i at have en fast kontaktperson. Patienterne ved, at de altid kan sende mig en mail eller ringe, hvis der er noget. Og så gør det måske ikke så meget, om der går en måned eller to mere, inden de kommer herind. For de ved, at jeg er her, hvis de har brug for mig.

Ring til Diabetesrådgiverne

Har du brug for en snak?

Ring til Diabetesrådgiverne

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes – vi kan også hjælpe dig. Ring på tlf. 63 12 14 16.