Fremtidens Forening 1920X1080

Fremtidens Diabetesforening

Her får du tre bud på, hvordan Diabetesforeningen kan se ud i fremtiden. Du kan også sende os dine idéer og drømme for fremtidens Diabetesforening.

Hvordan vil du gerne have, at Diabetesforeningen ser ud i fremtiden? 

Det er spørgsmålet, Diabetesforeningens hovedbestyrelse her inviterer dig med til at overveje. Nederst på siden kan du også bidrage med, hvad du mener er vigtigst i et fællesskab.

Hvorfor udvikle foreningen?

Sundhedsvæsenet og måden, folk engagerer sig i foreningsarbejde på, er under forandring.

For at sikre, at Diabetesforeningen står stærkt i 2040 med flere aktive og engagerede medlemmer, har Hovedbestyrelsen besluttet at starte et udviklingsprojekt frem mod repræsentantskabsmødet i 2027.

Du kan være med til at præge retningerne, så Diabetesforeningen bliver endnu mere relevant, attraktiv og indbydende også i fremtiden.

Diabetesforeningen står i dag stærkt med mange medlemmer og et godt ry i offentligheden. Derfor er potentialet for flere engagerede frivillige meget stort, men det kræver nogle forandringer for at få flere med.

Tre tendenser giver grund til forandring

  • Faldende engagement. Selvom medlemstallet er stabilt, er antallet af frivillige faldet de seneste 10 år, og tilfredsheden blandt de eksisterende frivillige er lav.
  • Nye tendenser i frivillighed. Det frivillige engagement er i dag karakteriseret ved kortvarige indsatser og aktiviteter med tydeligt fokus, fremfor et langvarigt engagement i eksempelvis en bestyrelse.
  • Nye rammer i sundhedsvæsenet. Den kommende sundhedsreform (2027) ændrer struktur og krav til Diabetesforeningen. Fem regioner bliver til fire, og nye sundhedsråd vil få ansvar for nære sundhedsopgaver lokalt.
Fremtidens Diabetesforening Grafisk Facilitering
Klik på billedet og hent grafisk referat fra Fremtidens Forening 5. april 2025.

Arbejdet med at løse udfordringerne er allerede skudt i gang: Lørdag den 5. april mødtes omtrent 250 mennesker for at tale sammen om, hvordan de gerne vil engagere sig i diabetessagen, og hvordan det frivillige fællesskab skal udvikle sig i Diabetesforeningen.

Klik her, og læs reportagen fra dagen

Materiale fra dagen:

Grafisk referat af dagen (pdf)

Præsentation fra fællessalen (pdf)

Præsentation fra workshop retning 1 (pdf)

Præsentation fra workshop retning 2 (pdf)

Præsentation fra workshop retning 3 (pdf)

Her på siden kan du dykke ned i de tre forskellige retninger, som inspirerer arbejdet med Diabetesforeningens udvikling de kommende år. 

Har du en god idé til arbejdet? Så send os dit input via linket nederst på siden.

Model 1: 98 lokalforeninger med landsforening i tre niveauer

Fremtidens Forening Model 1

Den første retning er opbygget med tre niveauer:

  • lokalt i alle 98 kommuner
  • 17 nye sundhedsudvalg, der følger sundhedsrådenes geografiske placering og
  • et nationalt niveau.

Arbejdet i alle niveauer er forankret i lokale bestyrelser.

Lokalforeningerne får stor selvstændighed til at planlægge og afvikle aktiviteter og får samtidig eget ansvar for rekruttering af nye frivillige og udvikling af aktiviteter.

Formålet er at styrke lokalt ejerskab og sikre, at medlemmerne kan deltage i aktiviteter tæt på deres hjem.

  • Retningen er velegnet til frivillige der ønsker et stabilt, langvarigt engagement og bestyrelsesarbejde.
  • Ulempen ved denne retning er at samtlige bestyrelsesposterne skal besættes for at lokalforeningerne kan eksistere, hvilket ikke er motiverende for mange.
  • Der ville skulle etableres over 25 nye lokalforeninger, således at foreningen er repræsenteret i alle kommuner.

Model 2: 17 lokalafdelinger med interessebaserede fællesskaber

Fremtidens Forening Model 2

Denne retning består af 17 lokale afdelinger med bestyrelser, der matcher sundhedsrådenes geografiske opdeling

Aktiviteterne foregår i lokalområder eller byer, men indenfor hver af de 17 lokalafdelinger samles de frivillige på tværs i netværk og grupper faciliteret af sekretariatet og lokalafdelingen.

De aktivitetsfrivillige kan fokusere på deres specifikke interesser og aktiviteter, mens bestyrelsesfrivillige tager sig af det politiske og organisatoriske arbejde.

Sekretariatet spiller en central rolle i samarbejde med Hovedbestyrelsen ved at udvikle og understøtte landsdækkende aktivitetskoncepter, der sikrer ensartede tilbud til medlemmer og gør det lettere for nye frivillige at deltage. 

Formålet er at skabe en fleksibel struktur, der både tilgodeser
lokal tilpasning, nye former for engagement i aktiviteter og understøtter frivilliges engagement på tværs af geografiske grænser.

  • Retningen egner sig både godt til frivillige, der er motiveret af bestemte aktiviteter som fx. madfællesskaber og vil undgå administrativt ansvar, samt frivillige der vil engagere sig længerevarende i en bestyrelse på afdelingsniveau.
  • Fordelen ved retningen er, at den kan fungere med det nuværende antal frivillige i Diabetesforeningen, men ville samtidig kunne bære et voksende engagement og antal frivillige.
  • Ulempen kan være, at der kan blive langt mellem det lokale engagement.

Model 3: Lokale netværk og projektbaserede aktiviteter

Fremtidens Forening Model 3

I denne retning fjernes de traditionelle lokalforeninger og erstattes af aktivitetsbaserede netværk baseret i de 17 nye sundhedsråd.

Engagementet organiseres gennem veldefinerede aktivitetskoncepter om kost, motion, oplysning og netværk, der understøttes centralt af sekretariatet.

Aktivitetsledere godkendes af Hovedbestyrelsen og rekrutteres til at koordinere specifikke events og projekter, hvor frivillige kan bidrage i kortere perioder efter interesse.

Formålet er en høj grad af fleksibilitet der også tilgodeser en digital tilgang til rekruttering og organisering, hvilket gør det lettere for yngre og digitale medlemmer at engagere sig.

  • Retningen er velegnet til frivillige, der vil have fleksible, digitale og eventbaserede måder at engagere sig på.
  • Fordelen er en moderne og skalerbar model, der tilpasser sig frivilliges ønsker om midlertidigt engagement og specifikke opgaver.
  • Ulempen ved retningen er, at den langsigtede udvikling og kontinuerlige drift vil afhænge af sekretariatet og få centrale frivillige, hvilket gør den omkostningstung og sårbar.

Indsend dine ideer og kommentarer til os

Fremtidens forening opsamling 8. april

Tidsplan for projekt Fremtidens Forening