Kan diabetes ramme alle?
”Du ligner da ikke en med diabetes”, ”Du er da ikke tyk? Har du så været tyk…?” eller et hurtigt elevator-blik – sådan bliver mange mødt, når de fortæller, at de har diabetes.
Diabetes kan ramme ALLE. Alligevel oplever rigtig mange med diabetes, at de skal forsvare deres livsstil.
Diabetes er omgivet af myter og misforståelser. Når vi spørger mennesker med diabetes, oplever 40 procent, at medierne bidrager negativt til fordomme om diabetes, og 38 procent oplever at modtage råd om kost og motion, uden at have bedt om det. Mens 65 procent oplever, at deres omgivelser ikke kender forskel på type 1- og type 2-diabetes1.
Og når vi spørger danskere uden diabetes, så tror 37 procent, at man selv er skyld i det, hvis man har fået type 2-diabetes. Og 22 procent mener, at type 1-diabetes kan kureres med en sund livsstil – selvom det er umuligt2.
Med denne kampagne ønsker vi at skabe en større forståelse for, hvad diabetes er for sygdomme.
Vi vil afskaffe betegnelsen ”livsstilssygdom”, som ofte bliver koblet med diabetes. Det vil vi, fordi betegnelsen er misvisende og lægger op til, at diabetes alene skyldes adfærd og skaber stereotype forestillinger om, hvad diabetes er – og den skygger for, at folk ved, hvor arveligt type 2-diabetes er, og at type 1-diabetes er en autoimmun sygdom, som endnu er en gåde, hvorfor opstår.
Diabetes er ikke en selvvalgt livsstil. Diabetes er en alvorlig sygdom, der uden den rette behandling, som er kompleks og kræver helt enormt meget af den enkelte, kan være både invaliderende og livsfarlig. Betegnelsen livsstilssygdom negligerer diabetes, og er med til at skabe en unødvendig skyldfølelse hos dem, der hver dag kæmper med sygdommen.
Det vil være mere dækkende at sige, at diabetes er et livsvilkår.
Bliv klogere på diabetes
I de grå bokse herunder har vi samlet det, du bør vide om diabetes. Her er fakta om de forskellige typer diabetes, om symptomer, årsager og følgesygdomme.