
Forebyggelse af type 2-diabetes, overvægt og andre kroniske sygdomme
For at knække kurven i antallet af danskere med overvægt, type 2-diabetes og andre kroniske sygdomme, skal vi have en national forebyggelsesplan, der tænker på tværs af strukturer og rammer i Danmark.
Antallet af mennesker med type 2-diabetes er mere end firdoblet siden 1996. Den nationale sundhedsprofil viser, at mere end halvdelen af den danske befolkning lever med overvægt eller svær overvægt, og andelen er stigende - der er nu 250.000 flere end for bare fire år siden. Denne udvikling skal vendes, og Diabetesforeningen ser gerne, at forebyggelse og sundhedsfremme bliver et nøglepunkt i den nye regerings fokus.
Sammenhængen mellem overvægt og type 2-diabetes er evident. Overvægt øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes og andre alvorlige følgesygdomme, som hjertekarsygdom, nyresygdom og kræft.
42% af danskerne med type 2-diabetes har svær overvægt, mens dette gælder for 18,5% blandt voksne uden type 2-diabetes.
Et sundt og godt liv med høj livskvalitet skabes i alle aspekter af det levede liv - og ikke kun i det etablerede sundhedsvæsen. Derfor er der behov for at tænke sundhed og forebyggelse på tværs af de rammer og strukturer i samfundet, der har indflydelse på danskernes valg og sundhed i dagligdagen. Diabetesforeningen efterlyser en national strategi for forebyggelse, som danner politisk ramme for mere forpligtende indsatser i hele landet.
Forslag til konkrete indsatser

Diabetesforeningens politiske fokusområder
Lige nu har vi særligt fokus på den nationale sundhedsaftale, som er under forhandling, sundheden efter corona, adgangen til diabetesteknologi og det kommende kommunal- og regionsvalg.