Hjertet
Når du har diabetes, skal du passe ekstra godt på hjerte og kredsløb, fordi du har øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Når du har diabetes, skal du passe ekstra godt på hjerte og kredsløb, fordi du har øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Diabetes kan betyde forhøjet blodsukker, og det kan skade både de små og de store blodkar. De små sidder i øjne, nyrer og nerver. De store er f.eks. hjertets kranspulsårer, pulsårerne på siden af halsen og hovedpulsåren, som fortsætter ned i begge ben. Skaderne betyder, at karvæggene ændrer sig over tid, og det giver en øget skadelig effekt ved forhøjet blodtryk og kolesterol gennem en årrække.
Diabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol plus overvægt er de fire risikofaktorer, der øger risikoen for skader i de store blodkar.
Andre faktorer, der har indflydelse på hjerte-kar-sygdomme er arvelig disponering, rygning, for lidt motion, usunde madvaner – og alder, fordi kroppen bliver mere og mere slidt.
Fordi personer med diabetes har øget risiko for åreforkalkning, og dermed hjerte-kar-sygdomme, er der også en øget effekt ved at forebygge og behandle.
Sund livsstil og en god regulering af din diabetes, gør en forskel – også selvom du endnu ikke har fået konstateret åreforkalkning, forhøjet kolesterol eller forhøjet blodtryk.
Åreforsnævring i kranspulsårerne påvirker hjertets blodforsyning, så hjertet ikke får den næring og ilt, det har brug for. Samtidig får hjertet sværere ved at pumpe blod med ilt og næring rundt i kroppen.
Små blodkar er mere følsomme over for højt blodsukker end de store. For alle årer betyder skaderne på blodkarrene, at årerne bliver mere snævre. Man kalder det åreforkalkning, selvom det ikke er kalk men derimod plak med kolesterol. Kolesterol kommer fra animalsk fedt, du spiser, og hos personer med diabetes bliver det suppleret med fedt, som leveren afgiver til blodbanen.
Jo mere plak, der sætter sig i årerne, jo mere snæver bliver den passage, blodet har at glide igennem. Hvis åren lukker sig helt, opstår der en blodprop i hjertet, hvilket kræver akut behandling.
Der kan også ske det, at blodet hober sig op – f.eks. fordi der opstår en revne i plakken, hvor blodet kan sætte sig. Det kan resultere i en blodprop, der lukker åren. Proppen kan også rive sig løs og lukke en året et andet sted i kroppen.
Hjerte-kar-sygdomme, som forsnævring af kranspulsårerne, blodpropper, hjertesvigt og hjerterytmeforstyrrelser, er hyppigste dødsårsager blandt personer med diabetes.
Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.
Er du bekymret?
Vi er her for at hjælpe
Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.