MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Bag med fuldkorn

Godt at vide, når du bager med fuldkorn

Det kan være forskelligt fra gang til gang, hvor meget mel du skal bruge, da melets indhold af fugt varierer. Fuldkornsmel er længere tid om at optage væsken i dejen end almindeligt hvedemel. Det er derfor vigtigt kun lige at tilsætte den nødvendige mængde af mel, så dejen kan æltes.
Når du bager med fuldkorn, vil du opleve, at dejen bliver lidt tungere. Det gør den, fordi fuldkornsmel har dårligere bageevne end almindeligt hvedemel.

Tips til mere fuldkorn i brød

Billede mangler

For at få et brød med højt indhold af fuldkorn, kan du som tommelfingerregel bruge halvt fuldkornsmel og halvt almindeligt hvedemel, når du bager.

Æltning

Dejen skal æltes godt igennem for at få lækkert og luftigt brød eller boller. Du kan ælte dejen med hænderne eller på maskine. Hvis du ælter i hånden, skal du ælte i mindst 8-10 minutter, mens røremaskinen kan klare det på ca. 5 minutter. Dejen skal altid være en smule klistret, da for meget mel giver tørt brød.

Hævning

Dejen hæver bedst ved stuetemperatur. Dæk skålen med f.eks. plastfilm, en tallerken eller et viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud.
Som udgangspunkt skal dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket for de fleste grove gærdeje svarer til 45-60 min. ved stuetemperatur i første hævning.

Hvis du tilsætter sukker til dejen, hæver den lidt hurtigere. Gærcellerne forbruger 2 % sukker i forhold til melmængden. Det svarer til ca. 1 spsk. sukker til 700 g mel. Hvis du ikke tilsætter sukker, skal du forlænge hævetiden med ca. 15 min.

Koldhævning er også en god metode til hævning af grove deje. Alle ingredienser skal være kolde, og du skal kun bruge halvt så meget gær. Ofte kan du reducere gærmængden endnu mere. 

Ved koldhævning hæver dejen typisk i mindst 6 timer, evt. natten over i køleskab. Tag dejen ud og lad den stå ved stuetemperatur 1-2 timer, inden du bager den. Du kan forme den kolde dej og derefter lade den efterhæve ved stuetemperatur.

Formning

Du kan bruge kartoffelmel eller majsstivelse, når du skal forme brødet. Så undgår du at tilsætte ekstra mel, der gør brødet mere tørt. Alternativt kan du gøre dine hænder våde eller gnide en anelse olie på håndfladerne.

Grovboller

Opskrifter med fuldkorn

I opskriftsdatabasen har vi gjort et par af vores eksisterende opskrifter sundere ved at tilsætte mere fuldkorn. Se dem i bunden af denne side.

Sådan gør du dine egne opskrifter sundere

Du kan også gøre dine egne opskrifter sundere ved at erstatte en del af det fine mel med en eller flere slags fuldkornsmel.

Fuldkorn Der Frister

 

 

Læs mere om kogebogen "Fuldkorn - der frister"

 


 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes