Diabetesforeningen råder til ekstra forsigtighed

De frivillige arrangementer i Diabetesforeningen aflyses frem til efter påske. Diabetesforeningen deltager i morgen i møde med Sundhedsstyrelsen og opdaterer løbende om ny viden om coronavirus.

Corona 4 Web
10. marts 2020 | Af Helen Heidemann hh@diabetes.dk

I takt med at myndighederne herhjemme skærper rådene om at undgå spredning af smitte med coronavirus, har Diabetesforeningen besluttet at anbefale foreningens frivillige at aflyse alle arrangementer frem til efter påske.

- Vi mener, Diabetesforeningen har en særlig forpligtelse til at passe på alle de mennesker, som risikerer at blive alvorligt syge af virussen, forklarer udviklingschef Anne Sander, der også står i spidsen for foreningens frivillige.

Spørgsmål fra medlemmer

Diabetesforeningen har via foreningens hjemmeside diabetes.dk og facebookprofil opfordret medlemmer og andre til at stille spørgsmål om coronavirus og diabetes. De cirka 100 spørgsmål har foreningens politiske sekretariat nu puljet og bringer med til et møde i Sundhedsstyrelsen i morgen.

Spørgsmålene handler især om forskel på risikoen ved coronasmitte ved type 1- og type 2-diabetes og om der er særlige forholdsregler for børn og ved graviditet. Også spørgsmål om, hvordan myndighederne vil sikre tilstrækkelige mængder af insulin og anden diabetesmedicin samt udstyr, bliver stillet Sundhedsstyrelsen.

- Vi bringer hovedspørgsmålene videre til Sundhedsstyrelsen, men da det er en ny virus, kan det muligvis være svært at få svar, men Diabetesforeningen vil løbende opdatere vores medlemmer om den nyeste viden, siger politisk chef Ane Eggert Jackson.

Diabetesforeningen holder sig til myndighedernes råd, og har man en kronisk sygdom som for eksempel diabetes, bør man være særligt opmærksom på at følge myndighedernes anbefalinger.

De foreløbige opgørelser viser ifølge Sundhedsstyrelsen, at ældre og borgere med kronisk sygdom som for eksempel hjerte-kar-sygdom, dårligt reguleret diabetes, kroniske lunge- eller luftvejssygdomme eller kræftsygdom kan have en risiko for at blive mere syge ved smitte med coronavirus.

Derfor er det vigtigt, at man med diabetes er ekstra opmærksom på at følge myndighedernes anbefalinger.

Ældre og kronisk syge i særlig risiko

Især ældre og kronisk syge er i særlig risiko for at få alvorlig sygdom, oplyser Sundhedsstyrelsen på coronasmitte.dk.

Sundhedsstyrelsen skriver også, at der er meget begrænset viden om risikoen for personer med erhvervet immundefekt og personer i behandling med medicin, som hæmmer immunsystemet, og der er ikke rapporteret om, at astma, lever- eller nyresygdomme giver øget risiko.

Ud fra et forsigtighedsprincip betragtes disse grupper dog også som værende i særlig risiko, hvis de har moderat eller svær sygdom.

Også gravide og ammende betragtes som værende i særlig risiko ud fra et forsigtighedsprincip, selv om det ikke ser ud til, at gravide har særlig risiko for smitte og alvorlig sygdom, eller at der sker udskillelse i brystmælk under amning. 

Den viden, Sundhedsstyrelsen har aktuelt, viser også, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med coronavirus/covid-19. Børn er derfor ikke i særlig risiko i forhold til coronavirus/covid-19. Børn kan dog være smittespredere, hvis de bliver syge, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man hjælper sine børn med at overholde de generelle hygiejneråd, så smittespredning begrænses.

Ring til lægen ved symptomer

Får du symptomer på sygdom (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær) 14 dage efter hjemkomst fra udlandsrejser, er det vigtigt, at du ringer til lægen, inden du møder op. Uden for åbningstider skal du ringe til lægevagten i din region.