Regioner udskyder udbud om diabetesudstyr

Et storstilet nationalt udbud om diabetesudstyr bliver udskudt på grund af coronakrisen. Den ekstra tid bør bruges til at involvere personer med diabetes langt bedre, mener Diabetesforeningen.

Kvinde Viser Insulinpumpe
27. marts 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

De fem danske regioner var i gang med et stort fælles udbud om de behandlingsredskaber, der bruges til mennesker med diabetes på sygehusene, men nu får coronakrisen regionerne til at trykke på pauseknappen. Det skriver MedWatch, som er et specialmedie om medicinalindustrien.

Diabetesforeningen var i forvejen kritisk overfor det nu udskudte udbud.

- Vi var bekymrede for, at regionerne ikke tog tilstrækkeligt hensyn til de mange forskellige behov, som diabetespatienterne har, men i stedet fokuserede for meget på kortsigtede besparelser. Det kunne have bragt den ellers meget succesfulde individuelle tilgang til behandlingen af diabetes i fare, siger politisk chef Ane Eggert Jackson fra Diabetesforeningen.

Diabetesforeningen havde netop sendt et kritisk brev om udbuddet til Region Midtjylland, der var ansvarlig for det på vegne af samtlige fem regioner.

Lyt til personer med diabetes

Selv om grunden til, at udbuddet bliver udskudt, er de mange ressourcer, regionerne bruger på coronakrisen, mener Diabetesforeningen, at man skal bruge lejligheden til at tænke anderledes:

- Man skal tage patienternes erfaringer og viden med ind i arbejdet tidligt i processen. Det har man endnu ikke gjort, og derved risikerede man at gå glip af input fra dem, det hele drejer sig om, nemlig personer med diabetes. Derfor er det udskudte udbud også en chance for at rette op på det, når man skal i gang igen, siger Ane Eggert Jackson.

Hun forventer, at Diabetesforeningen efter coronakrisen er overstået, bliver hørt på en helt anden måde end det var tilfældet i første omgang:

- For mig at se, giver det ingen mening ikke at involvere brugerne direkte i så vigtige beslutninger, siger Ane Eggert Jackson.

Behandlingsredskaber er for eksempel insulinpumper og apparater til sensorbasereset glukosemåling, der bruges af mange med især type 1-diabetes. Udbuddet er indtil videre udskudt indtil efter sommerferien. Diabetesforeningen følger sagen nøje.