BLIV MEDLEM

Hvad er MODY?

MODY står for ”Maturity-Onset Diabetes of the Young” og bliver typisk diagnosticeret før 25-års alderen.

Ann Sophie og hendes mor Solveig har begge MODY. Foto: Claus Bjørn Larsen

MODY (Maturity-Onset Diabetes in the Young) dækker over en gruppe diabetesformer, som er sjældne og ikke særligt kendte. Vi kender på nuværende tidspunkt 13 forskellige MODY-typer. Hver type skyldes en ændring (en mutation) i ét af fem gener

De kendte former for monogen diabetes er: MODY2 (mutation i CSK genet), MODY3 (mutation i HNF1A genet), MODY1 (mutation i HNF4A genet), MODY5 (mutation i HNF1B genet) og MODY10 (mutation i INS genet). MODY2 og MODY3 er de mest almindelige.

Fælles for de fleste MODY-former er, at kroppen ikke producerer nok insulin, men det, den producerer, virker fint. Dette er modsat type 2-diabetes, hvor man ofte producerer nok insulin, men hvor insulinet ikke virker optimalt. MODY kræver derfor ikke altid insulinbehandling.

Hvordan behandles MODY?

Det er vigtigt at vide, hvilken MODY-type du har, da hver type skal behandles forskelligt.

MODY er arveligt

MODY udgør cirka 1-2 % af samtlige diabetestyper. Det er en af de  mest arvelige form for diabetes og ses derfor ofte i flere generationer og i flere grene af familien. 50 procent af børnene fra en forælder med MODY vil arve genet og dermed være i meget høj risiko for at udvikle sygdommen.

MODY udvikler sig ofte langsomt. Derfor er det vigtigt, at gå jævnligt til kontrol, hvis der er MODY i familien. Du skal gentestes for at finde ud af, om du har MODY og for at vide, hvilken form for MODY du har. 

Hvor mange har MODY?

Cirka 1-2 % af alle med diabetes har MODY. 3-400 har fået diagnosen i Danmark, men forventeligt 3.000-6.000 har reelt MODY. Forskellen i tallene skyldes, at mange med MODY er fejldiagnosticerede med type 1- eller type 2-diabetes. Læs mere længere nede på siden om fejldiagnosticering af MODY.

Du bør blive testet for MODY, hvis...

De fleste med MODY har fået diagnosen type 2-diabetes, men får du MODY i en tidlig alder, bliver den ofte forvekslet med type 1-diabetes. I de første stadier af MODY viser symptomerne sig langsomt. Gå jævnligt til kontrol og vær særligt opmærksom på MODY, hvis:

  • I er flere generationer med diabetes i familien.
  • Du har fået diagnosen type 1-diabetes, men bevarer din insulinproduktion
  • Du har fået diagnosen type 1-diabetes, men ikke har autoantistoffer i blodet
  • Du har fået diagnosen type 2 diabetes uden at være overvægtig (du kan dog sagtens have type 2-diabetes og være slank).
  • Du har haft svangerskabsdiabetes (mere end seks procent af alle kvinder med svangerskabsdiabetes har MODY).

Den rigtige diagnose?

Ofte fejldiagnosticeres MODY. De fleste med MODY har fået diagnosen type 2-diabetes, mens dem, der har fået MODY i en tidlig alder, ofte har fået en type 1-diagnose.

Det er altid vigtigt at få den korrekte diagnose. I forhold til MODY er det også vigtigt at vide, hvilken MODY-type det er. Med den rette diagnose kan du få den mest effektive behandling og mindske risikoen for komplikationer og bivirkninger.

Det kræver en gentest at finde ud af, om du har MODY – og hvilken form for MODY, der i givet fald er tale om. 

Pernille er netop blevet diagnosticeret med MODY

22-årige Pernille overtog i 2017 vores Instagram-konto for en dag, hvor hun viste sit liv med MODY.
Læs Pernilles historie

Mor og datter havde slet ikke type 1-diabetes

Både Ann Sophie og hendes mor Solveig fandt sent ud af, at de havde MODY og ikke type 1-diabetes.
Læs artiklen om Ann Sophie og Solveig

 

Læs blogindlæg om MODY på Diabetes Stories 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes