Symptomer og årsager
Er du bekymret for, om du har fået type 2-diabetes? Symptomerne er blandt andet tørst, hyppig vandladning og kløe.
Er du bekymret for, om du har fået type 2-diabetes? Symptomerne er blandt andet tørst, hyppig vandladning og kløe.
Type 2-diabetes er arvelig. Men det er et komplekst samspil mellem gener og miljø, der er skyld i den øgede risiko, så sygdommen er ikke arvelig på samme måde som øjenfarve. Det vil sige, at dine forældre, helsøskende og børn er i forhøjet risiko for at få type 2-diabetes, men ikke nødvendigvis får det. Overvægt øger risikoen.
Symptomerne på type 2-diabetes kan være svære at opdage, fordi de ofte er diffuse og i begyndelsen er relativt svage. De udvikler sig desuden langsomt – lige fra måneder til år.
Dårligere almen helbredstilstand
Træthed
Vægttab
Tørst
Tissetrang
Synsforstyrrelser
Kløe
Infektion i hud og slimhinder
Vanskelig heling af sår.
Der er flere årsager til, at nogle mennesker udvikler type 2-diabetes. Både genetik og miljø har betydning. Hvis du er genetisk disponeret for at udvikle type 2-diabetes, har du en svag en bugspytkirtel og er derfor påvirkelig over for de miljøfaktorer, der også belaster bugspytkirtlen.
Du kan godt være genetisk disponeret for type 2-diabetes, uden at sygdommen kommer til udtryk, hvis blot du har en sund livsstil. Omvendt kan en person med en sund livsstil godt udvikle type 2-diabetes, hvis personen er stærkt genetisk disponeret.
Det er ikke dine gener alene, der bestemmer, om du får type 2-diabetes. Der er også forskellige miljøfaktorer, der spiller ind. Specielt ser det ud til, at din kost – i form af et for stort energiindtag og for lidt motion – fører til en øget risiko for type 2-diabetes.
En sund livsstil kan måske ikke forhindre, at du får type 2-diabetes, men du kan udskyde tidspunktet for, hvornår du udvikler sygdommen.
Type 2-diabetes er arveligt. Hvis nogen i din nære familie har type 2-diabetes, bør du jævnligt få tjekket dit blodsukker hos lægen, specielt hvis du er over 40 år, er overvægtig, har forhøjet blodtryk, har forhøjet kolesteroltal eller hvis du som kvinde tidligere har haft graviditetsdiabetes.
Professor, læge og ph.d. Torben Hansen svarer på, hvor arvelig type 2-diabetes er.
Læs ekspertens forklaring på, hvorfor man udvikler type 2-diabetes