BLIV MEDLEM

Verdens Diabetesdag

FN's internationale Verdens Diabetesdag er hvert år den 14. november.

Uden behandling er diabetes en livsfarlig sygdom.

På Verdens Diabetesdag sætter vi fokus på forebyggelse og opsporing af type 2-diabetes. Type 2-diabetes er ikke nødvendigvis en sygdom, man selv kan se eller mærke. Det forhøjede blodsukker er årsagen til de alvorlige følgesygdomme, som hjerte-kar-sygdomme, nyresvigt, blindhed og amputationer.

Diabetesforeningens mål på Verdens Diabetesdag i 2020 er at få fat i de 76.000 danskere, som har uopdaget type 2-diabetes samt de op til 360.000 danskere, som kan have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes).

Derudover bruger vi Verdens Diabetesdag som en anledning til at fortælle, at der findes flere former for diabetes, at diabetes kan ramme alle – og at diabetes er en usynlig sygdom, der fylder 24/7.

Læs om kampagnen 'Diabetes er en usynlig sygdom'

Flere faktorer øger risikoen for at udvikle diabetes 2

Der er flere årsager til, at nogle mennesker udvikler type 2-diabetes, men både overvægt, arvelighed og miljø er involveret – ofte i kombination. Din risiko øges også med alderen. Mænd har højere risiko end kvinder. Din etniske oprindelse spiller også en rolle. 

Læs mere om årsager til type 2-diabetes

Man kan dog gøre meget selv for at forebygge eller udskyde sygdommen med motion og en sund kost. 

Læs mere om sund kost

Få styr på din diabetesrisiko på Verdens Diabetesdag

Diabetesforeningen markerer hvert år Verdens Diabetesdag på landsplan sammen med apoteker, sundheds- og forebyggelsescentre og virksomheder. Det gør vi for at bidrage til den internationale markering af dagen og for at sætte fokus på diabetessagen i Danmark.

Diabetesforeningen benytter Verdens Diabetesdag den 14. november til at sætte ekstra fokus på danskernes diabetesrisiko ved bl.a. at tilbyde gratis risikotest og foldere med gode råd om forebyggelse af type 2-diabetes.


Risikotest article tout

Hvad er min risiko for at få diabetes 2?

Svar på 7 spørgsmål i vores risikotest og se, hvilken risikogruppe, du ligger i. Testen gælder kun for voksne over 18 år.
Test din risiko

En sygdom i vækst over hele kloden

Det Internationale Diabetesforbund forventer, at antallet af mennesker med diabetes vil stige.

Alligevel har diabetes i årevis været overset og ignoreret blandt beslutningstagere verden over, da smitsomme sygdomme som hiv/aids og malaria gentagne gange løber med opmærksomheden. Og det er til trods for, at diabetes har overhalet hiv/aids i antallet af dødsofre pr. år. Et faktum, der har været med til at give sygdommen betegnelsen ’den stille dræber’.

Se diabetesrisikoen i din kommune

Læs mere om diabetes i tal

Den blå ring - et globalt symbol

Sir Frederick Grant Banting var canadisk medicinsk forsker, som tildeltes Nobelprisen som den ene af opfinderne af insulin i 1923. FN vedtog i 2006 en beslutning om at udnævne den 14. november, Bantings fødselsdag, til Verdens Diabetesdag. I den forbindelse blev den blå ring udarbejdet som et globalt symbol på at støtte diabetessagen.

Ringen symboliserer samhørighed, mens den blå farve symboliserer farven på den himmel, vi alle lever under. Samtidig er det den samme blå farve, som FN anvender – og farven er på den måde med til at understrege samhørighed mellem nationer.

Se flere internationale billeder fra Verdens Diabetesdag

Markering af Verdens Diabetesdag på de sociale medier

Markerer du Verdens Diabetesdag? Så vis os det på de sociale medier!

Vi vil meget gerne vide, hvordan jeres oplevelse har været. Del gerne billeder på vores facebookside: facebook.com/diabetesforeningen eller på Instagram #verdensdiabetesdag, #sætansigtpådiabetes#mitlivmeddiabetes og tag gerne @diabetesforeningen.

De støtter Verdens Diabetesdag: Verdens Diabetesdag 2020 modtager støtte fra Feldthusens Fond, Ingrid og Johan Hansens Mindefond, Østifterne, Novo NordiskBoehringer Ingelheim og AstraZeneca.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes