Ny med type 2-diabetes
Har du lige fået konstateret type 2-diabetes eller vil du vide, hvad det vil sige at have diagnosen type 2-diabetes? Få svar på dine spørgsmål her.
Har du lige fået konstateret type 2-diabetes eller vil du vide, hvad det vil sige at have diagnosen type 2-diabetes? Få svar på dine spørgsmål her.
Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor man har forhøjet blodsukker. 330.000 danskere har type 2-diabetes, som dermed er en meget almindelig sygdom.
Når vi spiser eller drikker noget med kulhydrater, bliver det til sukker (glukose) i kroppen. Blodet transporterer sukkeret rundt i kroppen. Hormonet insulin sørger for, at sukkeret kommer videre fra blodet og ind i cellerne.
Højt blodsukker opstår, når kroppen ikke kan lave nok insulin eller er mindre følsom overfor insulin. Så bliver for meget sukker i blodet, og du får højt blodsukker.
Det er helt almindeligt, at blodsukkeret stiger når man har spist. Også hos raske personer. Men hos raske personer vil det falde af sig selv igen.
Hvis du skal tjekkes for type 2-diabetes, måler man dit langtidsblodsukker. Det viser, om dit blodsukker har været for højt over tid. Målingen kaldes HbA1c.
Højt blodsukker over tid kan på sigt skade nerver og blodkar. Det kan betyde:
Behandlingen af type 2-diabetes skal sikre, at dit blodsukker ikke ligger alt for højt over tid. Din behandler holder også øje med tegn på skader af nerver eller blodkar. Typisk vil din behandling blive tilpasset for at bremse udviklingen, hvis der er tegn på skader.
For at holde blodsukkeret nede, kan du skrue på din fysisk aktivitet og din mad. Nogle får også medicin, eller på sigt insulin.
Du har måske læst eller hørt om en ny, effektiv kur mod type 2-diabetes. Sådan en kur indeholder ofte fysisk aktivitet og mad, der lover mere stabilt blodsukker og vægttab. Både vægttab og fysisk aktivitet gør din krop mere effektiv til at udnytte insulin. Og mad med færre kulhydrater og flere fibre giver også et mere stabilt blodsukker.
Der findes dog ikke én bestemt kur, der virker for alle, men med nye vaner og vægttab kan nogle blive medicin- og symptomfri – også kaldet 'remission'. Det opleves som at være rask. Du har dog stadig diagnosen type 2-diabetes og skal holde øje med dit helbred.
Jeg blev meget chokeret, da jeg fik type 2-diabetes og har konstateret flere gange, at det er vigtigt selv at orientere sig om sygdommen. I dag er jeg dog meget mere rolig og har fundet en måde at leve med diabetes på.
- Laila Kiefer, fik type 2-diabetes i 2020.
Der er flere årsager til, at nogle mennesker udvikler type 2-diabetes. Tre faktorer med stor betydning for udvikling af type 2-diabetes er overvægt, livsstil og arvelighed.
Har du selv type 2-diabetes, fordobles risikoen for, at dine børn udvikler sygdommen på et tidspunkt i deres liv, i forhold til andre børn med samme køn og samme alder, men med forældre, der ikke har type 2-diabetes. Hvis begge forældre har type 2-diabetes, firdobles risikoen.
Hvis du har overvægt, skal bugspytkirtlen producere mere insulin, for at blodsukkeret ikke bliver for højt. Det belaster bugspytkirtlen, og hvis du samtidig er genetisk disponeret, stiger din risiko for at få type 2-diabetes.
De gener, vi arver, kan vi naturligvis ikke gøre noget ved. Men mad i balance og fysisk aktivitet er ting vi kan skrue på for at hjælpe kroppen tilbage på ret køl.
Nogle kan opnå et blodsukker, der ligger tæt på det normale alene ved at motionere og ændre madvaner. Andre har brug for at supplere med medicin, der øger insulinens virkning eller insulinproduktionen.
For mange er vores Diabetesvenlige kostråd en god rettesnor for maden og et godt sted at starte:
Hvad er et godt blodsukker? Hvad får dit blodsukker til at stige hurtigt eller langsomt? Hvilken mad påvirker netop dit blodsukker allermest, og hvad gør det stabilt? For at vide, hvordan din mad, motion og medicin påvirker din krop, kan du starte med at forstå dit blodsukker.
Tal med en uafhængig rådgiver
Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16