Olie, mælkeprodukter, nødder, kerner

Olie, mælk, mælkeprodukter, nødder og kerner

Hvilken rolle spiller olie, mælk, mælkeprodukter, nødder og kerner i kosten? Og er der særlige hensyn, når man har diabetes? Læs med her.

Fælles for olie, mælk og mælkeprodukter (herunder ost), samt nødder og kerner er, at de bidrager med fedt til vores kost. 

Mælkeprodukter indeholder primært mættet fedt, hvorimod olie, nødder og kerner især bidrager med umættet fedt. Vi har brug for begge typer fedt i vores kost, men når du har diabetes, er det en god ide at vælge umættet fedt og spise mindre af det mættede fedt.

Olie

Planteolier, som olivenolie, rapsolie og lignende, har et højt indhold af umættet fedt, og et beskedent indhold af mættet og flerumættet fedt. De er kendetegnet ved at være flydende ved stuetemperatur.

Fedtstoffer som kokosolie og palmeolie, smør, og stegemargarine består primært af mættet fedt, og er faste ved stuetemperatur.

Mælk og mælkeprodukter

Da mælk og mælkeprodukter har et naturligt højere indhold af mættet fedt, er det en god ide at vælge dem med et lavere fedtindhold. Det er blandt andet skummet-, mini- og kærnemælk, og yoghurt, skyr og ylette med højst 1,5 % fedt. Vælg ost med fedtprocent på højst 17 % (30+).

Mælkeprodukter indeholder også mælkesukker, der giver blodsukkerstigning. Indholdet af mælkesukker (laktose) i mælk og mælkeprodukter er ca. 5 g pr. 100 ml. Når du fordeler mængden af mælk og/eller mælkeprodukt over dagen, kan du nemmere undgå en høj blodsukkerstigning.

Vær opmærksom på, at yoghurt og yoghurt-drikke med smag ofte har et højere indhold af sukkerarter end naturel-varianter.

Hvis du vælger plantedrikke som alternativ til mælk, så vær opmærksom på, at nogle plantedrikke har et højere kulhydratindhold end almindelig mælk.

Nødder og kerner

Nødder, mandler og kerner som solsikkekerner, sesam- og hørfrø indeholder en del fedt varierende fra 30-70 g per 100 g. Fedtindholdet er især umættet fedt.

En håndfuld nødder eller mandler (ca. 30 g) kan være et godt mellemmåltid, hvis du har behov for det. Har du behov for at tage på, eller holde vægten, kan nødder også hjælpe dig, da de har et højt kalorieindhold.

Vær opmærksom på, at nogle nødder indeholder en del salt. Det er bedst at vælge usaltede nødder og mandler, og det er særlig vigtigt, hvis du har forhøjet blodtryk.

1 hasselnød eller mandel vejer ca. 1 g
1 spsk. solsikke- eller græskarkerner ca. 10 g
1 spsk. hørfrø eller sesamfrø vejer ca. 10 g

Mad

Fem Diabetesvenlige kostråd

1. Spis færre kulhydrater

2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet

3. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer

4. Spis flere basisfødevarer

5. Vælg det sunde fedt