Nordisk kost råvarer

Kostformer

Der er mange forskellige måder at spise på, når du har diabetes. Der findes ikke én bestemt kosttype, som virker for alle, men du skal være opmærksom på kulhydraterne. Her finder du inspiration til seks forskellige kostformer, der ifølge international forskning kan være gavnlige for dig.

Af de tre mulige elementer i diabetesbehandlingen – mad, motion og medicin/insulin – er mad og motion de to, du selv kan skrue på. Og selv små ændringer i kosten kan gøre en stor forskel for dit blodsukker.

Vores forhold til mad og forudsætninger for at ændre på kost og vaner er individuelle. Og vores kroppe er ikke maskiner, der påvirkes ens af den samme mad. Dét er vigtigt at huske på, når du navigerer imellem de mange velmenende råd om mad og diabetes.

Den bedste ændring du kan lave er den, du kan holde fast i. Derfor er vores råd: Giv dig selv tid til at finde frem til de gode løsninger – prøv dig ad med små eller større ændringer.

Nogle foretrækker at gå ’all in’ på en bestemt kostform. Andre lader sig inspirere af flere forskellige. Afprøv evt. forskellige kostformer, og find ud af, hvad der virker godt for dig og dit blodsukker.

Her finder du inspiration til kostformer, der kan være gavnlige for dig med diabetes. Og til hver af kostformerne kan du gratis få tilsendt en madplan med aftensmad til fem dage.

Indhold på siden:

Det handler om kulhydrater

Forskningen bag kostformerne

Middelhavskost

Ny nordisk kost

Kost med reduceret kulhydratindhold

Vegetarisk kost

Sæsonbaseret kost

Mad for dig over 65 år

Det handler om kulhydrater

Når vi snakker kostprincipper og diabetes er det gennemgående træk, at det handler om at være opmærksom på kulhydraterne. Kulhydratrige madvarer er f.eks. sukker, slik, chokolade og chips, men også kartofler, ris, pasta og brød.

Om du skal skrue ned for mængden, ændre typen eller fastholde din nuværende mængde, kommer an på, hvad du og din krop har brug for. Men det er kulhydraterne i maden, der får dit blodsukker til at stige. Derfor er det her, du kan skrue, hvis du gerne vil ændre på den påvirkning, din mad har på dit blodsukker.

Mængden af kulhydrater, du spiser og drikker, har større betydning for, hvor meget dit blodsukker stiger, end typen af kulhydrater. 

Når du kender de madvarer, der er rige på kulhydrat, kan du lettere vide, hvad der får dit blodsukker til at stige, efter du har spist eller drukket noget.

Læs mere om kulhydrater i maden

Jo flere kulhydrater, jo mere vil dit blodsukker stige. Det er dog meget individuelt, hvordan din krop påvirkes af kulhydrater. Når du går i gang med at ændre på kosten, anbefaler vi dig derfor at strukturere dine målinger af blodsukker, så du kan holde øje med, hvordan forskellig mad og drikke påvirker dig.

Læs mere om struktureret blodsukkermåling

Det kan være en god idé at fordele dine kulhydrater jævnt ud over hele dagen, så blodsukkerstigningerne ikke bliver for høje efter et enkelt måltid.

Forskningen bag kostformerne

Forskningen om kostformer er de seneste år blevet samlet i anbefalinger fra Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG), samt en konsensusrapport fra den amerikanske diabetesforening (ADA) og den europæiske sammenslutning af diabetesforskere (EASD). I rapporterne har forskerne sammenlignet den effekt, flere forskellige kostformer har på diabetes. Det er de mest effektfulde kostformer, vi her fremhæver.

Forskningen peger på, at der er fællestræk, som kan hjælpe især i behandlingen og forebyggelsen af type 2-diabetes. Forskningen er ikke entydig, når det gælder type 1-diabetes. Dog peger flere studier på, at færre kulhydrater har en gavnlig effekt.

Alle kostformerne understøtter og indeholder de samme principper, som ligger i De diabetesvenlige kostråd.

De fem diabetesvenlige kostråd går på færre kulhydrater, flere fiberrige fødevarer, færre forarbejdede fødevarer, flere basisråvarer og at vælge det ’sunde fedt’, det vil sige plantefedt som olivenolie og rapsolie og fedt fra nødder, avocado og fed fisk frem for det fedt, der er i smør, fløde og fedt kød.

 

image-text
Diabetesvenlige Kostraad Snip

De fem diabetesvenlige kostråd

Der findes ikke nogen 'one-size-fits-all', når det handler om mad og diabetes. Men der er fem tommelfingerregler, som kan hjælpe dig til at finde din balance med kosten:

1. Spis færre kulhydrater
2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet
3. Spis færre ultra-forarbejdede fødevarer
4. Spis flere basisfødevarer
5. Vælg det sunde fedt
Middelhavskost

Middelhavskost

Med rødder i Grækenland, Syditalien og Tyrkiet trækker middelhavskosten inspiration fra traditionelle egnsretter, hvor friske råvarer er i centrum.

Middelhavskost er en af de kostformer, forskerne fremhæver som særligt egnet at spise efter, når man har type 2-diabetes.

Klik her og læs mere om middelhavskost

Nordisk kost råvarer

Ny nordisk kost

Ny nordisk kost er en af de kostformer, forskerne fremhæver som særligt gavnlige for mennesker med type 2-diabetes. Kostformen ligner til forveksling middelhavskosten, blot med fokus på nordiske råvarer fremfor råvarer fra middelhavsregionen. 

Klik her og læs mere om ny nordisk kost

Proteinrige fødevarer

Reduceret kulhydrat

Diæter som 'Low carb, high fat' eller 'less carb' lover i deres navn et lavere indhold af kulhydrater, og dermed en lav påvirkning af blodsukkeret. Forskningen fremhæver visse kostformer med reduceret kulhydrat som særligt egnede for personer med type 2-diabetes.

Klik her og læs mere om kostformer med reduceret kulhydrat

Frugt og grønt

Vegetarisk kost

Vegetarisk kost er en af de kostformer, forskerne anbefaler til personer med type 2-diabetes. Det skyldes formentligt det højere indhold af grøntsager og fuldkorn, og det lave indtag af kilder til mættet fedt, sammenlignet med kostformer med flere animalske produkter. Flere studier har også vist, at vegetariske kostformer er forbundet med nedsat risiko for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, overvægt og visse former for kræft.

Klik her og læs mere om vegetarisk kost

FAELLES Web

Sæsonbaseret kost

Når du spiser sæsonbaseret får du råvarerne så friske som muligt, du nedbringer klimaaftrykket i fra din kost og så er frugt og grønt i sæson også ofte billigere end ellers. 

Du kan fint kombinere det at spise sæsonbaseret med at følge andre kostprincipper, da der findes alternativer til de fleste frugter og grøntsager, som passer i den aktuelle sæson. 

Klik her og læs mere om sæsonbaseret kost

Mad til dig, der er over 65 år

Mad for dig over 65 år

Når du har rundet de 65 år, har din krop behov for, at din kost indeholder nogle særlige fokuspunkter. Du får behov for et større fokus på indtag af protein, samt visse vitaminer og mineraler.

Klik her og læs mere om mad for dig, der er over 65 år

Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig

Få en snak om mad og diabetes

Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig

Alles forhold til mad og forudsætninger for at ændre på kost og vaner er individuelle. Her på siden finder du en række links til yderligere inspiration og viden om mad og diabetes, men det kan være en rigtig god ide at tage en snak med din behandler eller en diætist om, hvad du kan gøre med udgangspunkt i dit liv og dine ønsker.